Παπουτσάνης: Νέα σειρά προϊόντων
17 July 2024
Ευρωκοινοβούλιο: Εξελέγη το νέο προεδρείο – Ψηφίστηκαν αντιπρόεδροι και κοσμήτορες
17 July 2024

Δ. Παλαμά: Προγραμματική Σύμβαση με «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» Αναπτυξιακός ΟΤΑ για μελέτη ωρίμανσης έργων

Σε έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Παλαμά και του ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ-Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε με απόφασή της η Δημοτική Επιτροπή.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αναγκαιότητα ωρίμανσης οριστικών μελετών και η εξασφάλιση συναφών αδειοδοτήσεων για το έργο «Ωρίμανση έργων κρίσιμων υποδομών του Δήμου Παλαμά». Με  το συνολικό προϋπολογισμός της υλοποίησης του αντικειμένου της πράξης να  ανέρχεται στο ποσό των 154.184,20 ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης 12 μηνών.

Πιο αναλυτικά θα υλοποιηθούν τα παρακάτω υποέργα:

 Α υποέργο: Υλοποίηση μελετών με σκοπό την υποβολή πρότασης στο πράσινο ταμείο , με ποσό χρηματοδότησης 2.000.000,00 € για το δήμο Παλαμά

Η περιοχή επέμβασης της εν λόγω μελέτης βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και περιλαμβάνει την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου από την οδό Στρατάρχου Παπάγου έως την οδό Γεωργίου Καραϊσκάκη, την οδό Στρ. Γρ. Γουλιανού από την οδό Γρ. Ε έως την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και τον τριγωνικό κόμβο που ορίζεται από τις οδούς Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κονδύλη.

Η συνολική έκταση είναι 6.439τμ. Ως προς την υπάρχουσα κατάσταση οι δύο οδοί είναι πλακοστρωμένοι με κυβόλιθους διαφόρων χρωμάτων, ενώ ο κόμβος είναι ένας μικρός κοινόχρηστος χώρος με διάστρωση από τσιμεντόπλακες και απλές διαμορφώσεις από φυτεύσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης περιλαμβάνονται η διαμόρφωση χώρων ελεύθερης κίνησης, ξεκούρασης και πρασίνου. Στόχος της είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των δύο οδών και του κοινόχρηστου χώρου χρησιμοποιώντας τις αρχές του σύγχρονου αρχιτεκτονικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού για τη δημιουργία χώρων αναψυχής και πρασίνου που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών.

Στο συγκεκριμένο Υποέργο εξετάζεται και η κατασκευή κόμβων που βρίσκονται στον Δήμο Παλαμά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και πρόκειται να υλοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος οδικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή. Εντός του οικισμού του Παλαμά εντοπίζεται το πρόβλημα του αυξημένου αριθμού οδικών ατυχημάτων το οποίο προκύπτει λόγω των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσονται στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Επομένως, τίθεται ζήτημα οδικής ασφάλειας που πρόκειται να επιλυθεί με την υλοποίηση των εν λόγω κυκλικών κόμβων.

Οι κυκλικοί κόμβοι έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες θέσεις ώστε να επιτρέπουν την ομαλή διέλευση των επιβατικών και βαρέων οχημάτων. Η υλοποίηση του έργου πρόκειται να περιορίσει το πρόβλημα εντός οικισμού και να έχει θετικό αντίκτυπο με μείωση των περιστατικών οδικών ατυχημάτων στην περιοχή. Η υλοποίηση του έργου θα προκαλέσει αλλαγές στο οδικό περιβάλλον οι οποίες χρειάζεται να συνοδεύονται με αλλαγές στη σήμανση για την κατάλληλη προειδοποίηση των οδηγών και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφαλούς μετακίνησης που δεν δημιουργεί σύγχυση και αμφιβολίες στους οδηγούς.

Το συγκεκριμένο έργο εφαρμογής των κυκλικών κόμβων οφείλει να συνοδεύεται από κατάλληλα έργα ανάπλασης και αναβάθμισης. Τα έργα ανάπλασης είναι απαραίτητα για την έγκαιρη αναγνώριση της αλλαγής του περιβάλλοντος από τους οδηγούς που μεταβαίνουν από υπεραστικό δρόμο σε αστικό ιστό.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, το έργο υλοποίησης των κυκλικών κόμβων με ταυτόχρονη ανάπλαση της περιοχής πριν την είσοδο στον οικισμό, απαιτεί μελέτη οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης. Σε αυτό το πλαίσιο, αντικείμενο της πρότασης αποτελεί η εκπόνηση μελέτης σήμανσης κυκλικού κόμβου σε συνδυασμό με παρεμβάσεις ανάπλασης.

Συμπληρωματικά με το έργο υλοποίηση των δύο κυκλικών κόμβων θα γίνει και η ανάπλαση του οδικού τμήματος λίγο πριν ο οδηγός εισέλθει στον οικισμό του Παλαμά. Το οδικό αυτό τμήμα ανάπλασης αφορά τα πρώτα 700μ. της οδού Γρ. Ιουλιανού.

Το έργο της ανάπλασης αφορά την δημιουργία πράσινων χώρων, και χώρων στάθμευσης με εσοχές για όσους επισκέπτονται την πόλη. Θα περιλαμβάνει επίσης την κατάλληλη σήμανση όπως αναφέρεται στις δύο προηγούμενες δράσεις και την τοποθέτηση εξοπλισμού όπως σαμαράκια οδοστρώματος για τον περιορισμό των ταχυτήτων κίνησης κατά την είσοδο στον οικισμό.

Β υποέργο: «Υλοποίηση μελέτης προσωρινής οριοθέτησης ρέματος εντός σχεδίου πόλεως Δήμου Παλαμά, Δ.Ε. Σελλάνων, Τ.Κ. Καλογριανών»

Με σκοπό τη μελλοντική ανάπλαση ανάντι και κατάντι των ερεισμάτων του ρέματος στον Δήμο Παλαμά κρίνεται αναγκαία η προσωρινή οριοθέτηση του με σκοπό τον προσδιορισμών των γραμμών πλημμύρας για να εξετασθεί αν η υφιστάμενη διατομή του επαρκεί και δεν απαιτούνται πρόσθετα έργα διευθέτησης.

Η απόφαση για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ελήφθη ομόφωνα.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%C2%AB%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%B1-%CE%B5-%C2%BB-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: