Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με ψηφιακό «οικοδεσπότη» την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Στην υβριδική, μέσω τηλεδιάσκεψης, Συνδιάσκεψη συμμετείχαν 50 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δημάρχων, αιρετών και στελεχών της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Τα ζητήματα της ανάπτυξης και η ανάγκη να έχει ουσιαστικό ρόλο η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στο σχεδιασμό και διαχείριση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.
Δ. Παπαστεργίου: Προτεραιότητα για την αυτοδιοίκηση, η ανάπτυξη
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη για εγρήγορση όλων των Δήμων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ταυτόχρονα με την απαίτηση για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα αναδεικνύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας.
Επισήμανε ότι τα αναπτυξιακά, είναι από τα σημαντικότερα θέματα προς συζήτηση κατά τη διαδικασία των συνεδριακών διασκέψεων.
Τόνισε πως «μέχρι σήμερα το ΕΣΠΑ δομήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Δήμων, με διακοσμητικό ρόλο στις επιτροπές παρακολούθησης και χωρίς δυνατότητα διατύπωσης ουσιαστικής άποψης στο σχεδιασμό και υλοποίηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει στο νέο ΕΣΠΑ και να υπάρξει διακριτός ρόλος, τόσο στον στόχο πολιτικής 5 όσο και στα έργα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Είναι σημαντικό ότι οι Δήμοι έχουν ρόλο στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ενώ όσον αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν χρησιμοποιείται για έργα περιφερειακού ή υπερτοπικού χαρακτήρα, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες, αλλά όταν χρηματοδοτεί τοπικού χαρακτήρα έργα (γήπεδα, πλατείες, τοπικό οδικό δίκτυο), τα χρήματα πρέπει να τα διαχειρίζονται απευθείας οι Δήμοι, χωρίς διαμεσολαβητές».
Επίσης, έχει γίνει μια σημαντική δουλειά όσον αφορά την επεξεργασία προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα στο καλοκαίρι και τηρώντας αυστηρά ως ΚΕΔΕ τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που μας τέθηκαν. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αξιολογούνται θετικά.
Δεν θα αφήσουμε κανένα Δήμο, εκτός του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης»
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και τη Διαχειριστική Αρχή του «Αντ. Τρίτσης», για να καταλήξουμε σε ένα πολύ πιο ευέλικτο και δίκαιο τρόπο ώστε όλοι οι Δήμοι, μικροί και μεγάλοι, έχοντες ή όχι τεχνική βοήθεια, να έχουν πρόσβαση στους πόρους των 2,5 δις ευρώ του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε χθες και ο Υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα υπάρξει και δεύτερο κύκλος υποβολών από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ο προβληματισμός που θέσαμε, είναι σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης πλαφόν έργων ανά Δήμο, ώστε να μην εξαντληθούν οι πόροι και μείνουν εκτός χρηματοδότησης έργα μικρών Δήμων, που δεν διαθέτουν επαρκή τεχνική βοήθεια για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Ήδη τρέχει η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για την πρόσληψη 50 μηχανικών που θα συνδράμουν τους Δήμους, όμως φαίνεται ότι αριθμός αυτός δεν θα είναι επαρκής και πρέπει να αυξηθεί.