Όλη η Αυτοδιοίκηση έχει καταλάβει πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Συνεπώς όλη η προσοχή και το ενδιαφέρον της θα πρέπει να στραφεί στην βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτήν την εποχή έχει τρία πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να συμβάλει και να προωθήσει την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη: Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Ταμείο Ανάκαμψης και τη νέα ΕΣΠΑ.
Αυτήν την υπογράμμιση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στην παρέμβασή του στο διήμερο “11th Annual Capital Link Sustainability Forum” με τίτλο “Εστιάζοντας στον Kοινωνικό και Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον – Οικονομία – Κοινωνία”, το οποίο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, σε ψηφιακή μορφή, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Αττικής, των δήμων Αθηναίων και Πειραιά, και με την υποστήριξη του γενικού προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Παπαστεργίου συμμετείχε στην ενότητα με τίτλο «Η ανάπτυξη ξεκινά από την περιφέρεια» στην οποία συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης και περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απ. Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ. Μακεδονίας, Κ. Γιουτίκας και ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης, μέλος ΔΣ /Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΕ.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στο πώς προετοιμάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, στην ηλεκτροκίνηση και τον ρόλο των Δήμων ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση μίλησε για την συνεργασία Δήμων και Περιφερειών με αφορμή την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει ο νόμος για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση που θα συμβάλει σε πιο γρήγορη και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των πολιτών.
Βιώσιμη Ανάπτυξη – Ηλεκτροκίνηση
Όλη η Αυτοδιοίκηση έχουμε καταλάβει πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Συνεπώς όλη μας η προσοχή και το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στην βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτήν την εποχή έχουμε μπροστά μας τρία χρηματοδοτικά εργαλεία με τεράστια σημασία για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη:
Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο υπάρχει διακριτό κομμάτι και για τις έξυπνες πόλεις και για το περιβάλλον.
Το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι το πιο προφανές για το περιβάλλον, την τεχνολογία και τις έξυπνες λύσεις.
Νέα Προγραμματική Περίοδος.
Την ώρα αυτή θέλουμε να παρακινήσουμε τους Δήμους για καλές πρακτικές. Μάλιστα οι καλές πρακτικές αποτελούν ένα διακριτό κομμάτι και στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, προκειμένου να δούμε πού είναι η κατεύθυνση, πού είναι το μέλλον, πού είναι η προοπτική. Δουλεύουμε για το πώς μπορούμε να βρούμε προτάσεις με προστιθέμενη αξία για τους τόπους μας αλλά και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε μπροστά μας.
Η ηλεκτροκίνηση είναι ο τομέας που πάει η αγορά και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να νομοθετήσουμε και να προετοιμαστούμε γι’ αυτήν.
Όταν μιλάμε για ηλεκτροκίνηση μιλάμε και για καθαρή ενέργεια και όχι για την ενέργεια με τις παραδοσιακές μορφές, μέσω ανανεώσιμων πηγών. Ένας παράγοντας που πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση είναι η τοπικότητα της ενέργειας. Δεν έχει νόημα να παράγουμε ενέργεια στον Έβρο και να την καταναλώνουμε στην Αθήνα ή στα Τρίκαλα. Άρα για να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε ένα πλαίσιο ουδέτερων πόλεων και γιατί όχι και παθητικών πρέπει να αρχίσουμε από τα κτίρια και να φτιάξουμε ουδέτερα ή και παθητικά. Κτίρια που θα παράγουν αντί να καταναλώνουν ενέργεια. Και μετά να το διευρύνουμε σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου και γειτονιάς και σιγά – σιγά να πάμε σε επίπεδο πόλεων με ευφυή συστήματα για την διαχείριση της ενέργειας.
Οι Δήμοι έχουν δείξει ενεργά το ενδιαφέρον τους για την ηλεκτροκίνηση. Με το που βγήκε η προκήρυξη από το Υπ. Περιβάλλοντος για τα Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), το 95% των Δήμων κατέθεσαν προτάσεις. Έτσι ελπίζω μέχρι το τέλος του 2021 να έχουμε έτοιμα τα σχέδια για το πώς θα μπορέσουμε, πού, με ποια πρωτόκολλα, με ποια διαδικασία και ποια αδειοδοσία να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των φορτιστών των ηλεκτρικών οχημάτων. Προσέξτε. Τονίζω το «οχημάτων» γιατί δεν θέλω να μιλάω μόνο για αυτοκίνητα. Πρέπει να έχουμε στο νου μας την μικροκινητικότητα στις πόλεις μας για να φτάσουμε σε νέες ανθρώπινες, πιο ήσυχες, πιο φιλικές πόλεις προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο πόλεις.
Πώς προετοιμάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το Ταμείο Ανάκαμψης
Το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τόσο μεγάλο ώστε χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με την παρουσία των αρμόδιων Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων, είχε μια συμμετοχή 300 Δημάρχων και δεκάδων άλλων αυτοδιοικητικών στελεχών.
Όλη η Αυτοδιοίκηση θέλει να σκεφτεί, να ενημερωθεί, να ωριμάσει μελέτες, να σχεδιάσει και να ετοιμάσει προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί περιέχει προγράμματα μεταξύ άλλων για:
Ενέργεια – Περιλαμβάνει κτίρια και οδοφωτισμό. Δεν μιλάμε για τα απλά κλασικά έργα «πάρε χρήμα και κάνε ό,τι θες». Πλέον μιλάμε για μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων αφού αυτή η ανάπτυξη θα γίνει με μια λογική επιδότηση. Δηλαδή οι εταιρείες-συνεργάτες μας θα κερδίσουν τα υπόλοιπα χρήματα από την αποδεδειγμένη εξοικονόμηση που θα έχουν.
Ψηφιοποίηση διαδικασιών του κράτους. Θα μπορέσουμε να πάμε σε κοινά ολοκληρωμένα συστήματα που θα μας βοηθήσουν στην ψηφιοποίηση χωρίς να ταλαιπωρούμε τους δημότες.
Νέα μοντέλα χρήσης γης. Μπαίνουν νέες κατευθύνσεις για πιο σύγχρονες καλλιέργειες που θα βοηθήσουν να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στην περιφέρεια, εκεί που μπορούν να δρομολογήσουν νέες επιχειρήσεις.
Αναπλάσεις. Οι αναπλάσεις πλέον δεν θα είναι η κλασική ανάπλαση του απλώς να βγάλω τα πλακάκια να βάλω μάρμαρο. Πλέον οι αναπλάσεις θα δουλεύουν πολλαπλασιαστικά και θα μπορούν να βασιστούν σε νέα περιβαλλοντικά πάρκα, νέους τρόπους προσέγγισης της βιοποικιλότητας κάθε περιοχής. Άρα μιλάμε για επενδύσεις που μπορούν να φέρουν και περισσότερο τουρισμό.
Σας ανέφερα μόνο κάποια από τα κομμάτια του Ταμείου Ανάκαμψης. Την επομένη μέρα θα πρέπει να δούμε ποια έργα μπορούμε να βάλουμε στο «Αντώνης Τρίτσης», ποια θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης; Για παράδειγμα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, με στόχο να εκμεταλλευτούμε κάθε ευρώ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Σημασία έχει κάθε ευρώ να δώσει προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικό συντελεστή στα έργα μας. Είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για μαζικού και ολιστικού χαρακτήρα επενδύσεις.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας – Αρμοδιότητες
Όλο το διάστημα της πανδημίας Δήμοι και Περιφέρειες έδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν. Είχαμε και συχνές επικοινωνίες και δράσεις και δώσαμε λύσεις στα πρωτόγνωρα προβλήματα που δημιούργησε. Συμβάλαμε στην άμεση νομοθέτηση διατάξεων που έφεραν πιο κοντά τη συνεργασία με τις Περιφέρειες. Πρώτος και Δεύτερος βαθμός σταθήκαμε δίπλα στους πολίτες που μας είχαν ανάγκη. Κρατήσαμε την κοινωνική συνοχή. Η συνεργασία είναι μονόδρομος. Αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσουμε άμεσα στο νέο νομοθέτημα για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση ώστε ο κάθε βαθμός να ξέρει ξεκάθαρα τι πρέπει να κάνει και να είμαστε ακόμη πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί για τους δημότες μας.
Τα προβλήματα και οι λύσεις είναι εκεί έξω και οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν εμάς να βγάλουμε άκρη με την γραφειοκρατία που μαστίζει όλα αυτά τα χρόνια την ελληνική δημόσια διοίκηση.