Μόνο 2017 θέσεις τηλεργασίας δηλώθηκαν στη Θεσσαλία
13 November 2020
Απόδειξη υπευθυνότητας από τον Α. Ακρίβο στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας
13 November 2020

Δ. Παπαστεργίου: Με συγκεκριμένες θέσεις διεκδικούμε αναβαθμισμένο ρόλο για τους δήμους στο νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους

Την ανάγκη να συνεχίσει η Αυτοδιοίκηση να στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και να διεκδικήσει τον διακριτό της ρόλο στο νέο σχεδιασμό της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με την ΠΕΔ Θεσσαλίας.

«Η πανδημία είναι εδώ και πρέπει ενωμένοι να συνεχίσουμε την σπουδαία δουλειά που έκαναν όλοι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλο αυτό το διάστημα από τον Μάρτιο. Τώρα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και πρέπει ενωμένοι να σταθούμε δίπλα σε όποιον μας χρειάζεται.
Όμως η πανδημία δεν πρέπει να μας σταματήσει από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν της Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θέλουμε μια νέα σύγχρονη Τ.Α. σοβαρή, μετρημένη, ενημερωμένη, αποτελεσματική με ενότητα για να να κρατήσουμε όρθιες τις κοινωνίες και να πάμε μπροστά.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Συνεχίζεται η διαδικασία του διαγωνισμού για τις μάσκες
Παρά τα κάποια δημοσιεύματα για προβλήματα της ΚΕΔΕ με το Ελεγκτικό Συνέδριο για την διαδικασία της παραγωγής και διανομής του δεύτερου κύματος μασκών στα σχολεία θέλω να σας ενημερώσω ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες, όπως προβλέπονται.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έγιναν και στην πρώτη φάση του πρώτου διαγωνισμού. Μετά την αλλαγή των προδιαγραφών έγινε νέος διαγωνισμός και είμαστε στη φάση της εξέτασης του φακέλου ώστε να προχωρήσουμε κανονικά.

Μνημόνιο Συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας
Το όραμα της ΚΕΔΕ για μία νέα Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση περνάει από τη διαφάνεια και το μνημόνιο συνεργασίας της ΚΕΔΕ με την ΕΑΔ δίνει τον τόνο. Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε διαδικασίες και νοοτροπίες που θα μας προφυλάξουν από κινδύνους που υπάρχουν λόγω της γραφειοκρατίας και κακών πρακτικών του παρελθόντος. Η συνεργασία και η τεχνογνωσία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα αλλάξει τον τρόπο δουλειάς και θα μας διασφαλίσει».

Στη Συνεδριακή Διάσκεψη της ΠΕΔ Θεσσαλίας έκανε παρέμβαση η κυρία Μαρία Κωνσταντινίδου από την Διεύθυνση Ακεραιότητας της ΕΑΔ η οποία παρουσίασε τους τρεις πυλώνες της συνεργασίας ΚΕΔΕ – ΕΑΔ – ΕΕΤΑΑ: Κατάρτιση προτύπων, εγχειριδίων, κωδίκων συμπεριφοράς και δεοντολογίας, κανονισμών λειτουργίας και οδηγιών. Υποστήριξη Δήμων στη λειτουργία Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση Δήμων, εισαγωγική εκπαίδευση και διεξαγωγή σεμιναρίων

Ο ρόλος Εσωτερικού Ελέγχου βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δήμου, βοηθά τους υπαλλήλους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και εξασφαλίζει την καλή φήμη του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής.

Χρειάζεται κοινή αντίληψη για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι οι αιρετοί του θεσμού «ότι δεν αρκεί απλά ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων. Αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Χρειάζεται κοινή αντίληψη. Να συμφωνήσουμε ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με την Κυβέρνηση σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της Μεταρρύθμισης. Χρειάζεται να υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο μοντέλο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το πόσο γρήγορα θα πετύχουμε την ψηφιοποίηση των Δήμων μας και πως αυτοί θα λειτουργούν σε ένα δια-λειτουργικό σύστημα μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης , Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων».

Βάζουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι «προτεραιότητά μας δεν είναι να μας δοθούν απλά νέες αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι για να ασκήσουμε καταρχήν αυτές που ήδη έχουμε. Θέλουμε καταρχήν αυτά που έχουμε, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητας, με πόρους και προσωπικό. Και επιπλέον θέλουμε ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, στο νέο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα Α. Τρίτσης, στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι Δήμοι υλοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δημόσιες πολιτικές και συνεπώς πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο και στην χάραξή τους».

Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αντικείμενο του διαλόγου των συνεδριακών μας διασκέψεων είναι «να βρούμε τρόπους για να μας λυθούν τα χέρια, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην Πατρίδα και τους πολίτες. Πώς θα μπορούμε να διοικούμε αποτελεσματικά τους Δήμους μας. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να πάμε τις τοπικές μας κοινωνίες μπροστά .Και η πορεία αυτή περνά μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Γιατί Δυνατή Αυτοδιοίκηση, σημαίνει ισχυρές τοπικές κοινωνίες».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: