Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με χρονολογική σειρά. Το τεχνικό πρόγραμμα κλήθηκαν να το ψηφίσουν 14 παρόντα μέλη. Από αυτά τα 7 που ανήκουν στην μείζονα μειοψηφία ψήφισαν λευκό, που δεν θεωρείται αρνητική ψήφος. Κατά ψήφισε ο κ. Ελευθερίου και υπέρ τα 6 παρόντα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης. Αυτή η ψηφοφορία έδωσε κατά πλειοψηφία έγκριση στο πρόγραμμα.
Κατά την ψηφοφορία του προϋπολογισμού, όλες οι πλευρές της μειοψηφίας “έριξαν” αρνητική ψήφο. Έτσι είχαμε 8 κατά και 6 υπέρ. Παρόλα αυτά ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Όπως εξήγησε μιλώντας στο KarditsaLive.Net ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στεργιόπουλος η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού γίνεται επί συγκεκριμένων προτάσεων. Στην ουσία δεν ψηφίζεις αρνητικά αλλά στηρίζεις είτε την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής είτε άλλη πρόταση προϋπολογισμού που κατατέθηκε από διαφορετική πλευρά. Στη συνεδρίαση δεν υπήρξε εναλλακτική πρόταση όποτε με έξι ψήφους πέρασε η μοναδική που ήρθε προς συζήτηση.
Σε ότι αφορά τώρα στη συζήτηση των δύο προτάσεων, για το Τεχνικό Πρόγραμμα ο Δήμαρχος κ. Νάνος αναφέρθηκε εν τάχει στα είδη των έργων που περιλαμβάνονται, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι βέβαιο πως θα συμπληρωθεί είτε λόγω ένταξης έργων είτε λόγω επιπλέον πιστώσεων που αναμένονται.
Πρόσθεσε ακόμα πως ούτε ένα ευρώ δεν ήρθε τυχαία στον Δήμο και πως χρειάστηκε διεκδίκηση και συντονισμένη προσπάθεια. Σε τρία χρόνια, συνέχισε, ήρθαν χρήματα (εκτός ΙΑΝΟΥ) που δεν είχαν έρθει ποτέ. Κλείνοντας ανέφερε ότι υπάρχουν και εμπόδια που προκύπτουν στην πορεία από αλλαγές νόμων και άλλες γραφειοκρατικές στρεβλώσεις που πολλές φορές απαιτείται σημαντικός χρόνος για να ξεπεραστούν.
Σε πολλά έργα που παραμένουν ίδια όπως και πέρυσι αναφέρθηκε ο κ. Τσιαντής, που επισήμανε πολλούς «επαναλαμβανόμενους» κωδικούς. Ακόμα διέκρινε έλλειψη διάθεσης για διαβούλευση από πλευράς δημοτικής αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «φέρνεται ένα πακέτο έργων και μας λέτε αυτό είναι ψηφίστε το».
Για μεγάλο κομμάτι παλιών έργων μίλησε και ο κ. Ελευθερίου, ενώ υπογράμμισε ότι απουσιάζουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε αντίθεση με την πληθώρα αισθητικών παρεμβάσεων. Και ζήτησε επαναπροσδιορισμό αρμοδιοτήτων. Τέλος επικεντρώθηκε στην πολιτική θεώρηση του προγράμματος τονίζοντας ότι αποδέχεται μία πολιτική που λέει «κόψτε ότι μπορείτε».
Ανάλογα κινήθηκε και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Η οποία κράτησε πολύ ώρα καθώς ο κ. Τσιαντής ζήτησε εξηγήσεις για πολλούς κωδικούς και υπήρξαν οι ανάλογες διευκρινήσεις.
Αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο είπε πως οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις που εκφράστηκαν δεν επιτρέπουν την έγκριση και τόνισε πως όταν θα γίνει η αναμόρφωση θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, εφόσον υπάρξει αλλαγή των δεδομένων προς την θετική κατεύθυνση.
Ο κ. Ελευθερίου, που επίσης ψήφισε αρνητικά, μίλησε για μια ακόμη χρονιά με καθηλωμένη την χρηματοδότηση των ίδιων εσόδων, παρά την αύξηση κόστους και αρμοδιοτήτων. Ο προϋπολογισμός, ανέφερε, θα έπρεπε να είναι προϋπολογισμός κινήτρων για να ζωντανέψει η περιοχή. Τέλος, ανέφερε ότι η πολιτική που ωθεί σε αυτούς τους προϋπολογισμούς οδηγεί τους Δήμους σε οικονομικό στραγγαλισμό.
Νωρίτερα ο δήμαρχος κ. Νάνος είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό ενδεικτικό, με στοιχεία μέχρι τον Αύγουστο του 2022 και όχι ολοκληρωμένο μέχρι τέλους τους έτους. Η πραγματική εικόνα, είπε, θα φανεί στην πρώτη αναμόρφωση τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν εγγραφές σημαντικά περισσότερων κονδυλίων.
Π.Κ.