Καρδίτσα: Κλείνει νέο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου από την Τετάρτη (26/10) για τις εργασίες κατασκευής ποδηλατόδρομου
25 October 2022
Προβληματισμός στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου για τα αποτελέσματα της Thessaly EXPO 2022 – Πολυκλαδική Έκθεση Καρδίτσας
26 October 2022

Δ.Σ. Λίμνης Πλαστήρα: Πρώτη διαβούλευση και παρουσίαση πρότασης για το Ειδικό Αναπτυξιακό



Ταυτόχρονα, από τον δήμαρχο Παναγιώτη Νάνο, παρουσιάστηκε η αναλυτική πρόταση έργων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα 30 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο Δήμο.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Νάνος, χαρακτήρισε ιστορική απόφαση το ειδικό αναπτυξιακό, που, όπως είπε μπορεί να αποτελέσει οδοδείκτη ανάπτυξης για ολόκληρη την ορεινή Ελλάδα.

Ακολούθως ανέφερε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προγράμματος που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του.

Αναλυτικότερα μίλησε για:

-Για πρόγραμμα που προτάθηκε από τους Δήμους και όχι από το Υπουργείο

-Για ιστορική επένδυση 90 εκ για τρείς Δήμους

-Για αποτέλεσμα επιτυχημένης διαδημοτικής συνεργασίας

-Για εξασφαλισμένες πιστώσεις από το ΕΣΠΑ 2022-2027

-Για 30 εκ ανά Δήμο, που αφορούν ΕΣΠΑ 2022-2027ε έργα για δημοτικές υποδομές και όχι περιφερειακής ευθύνης

-Για έργα που σχεδιάστηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δεδομένα πληθυσμιακού και οικονομικού χαρακτήρα

-Για καινοτόμες προτάσεις που θα καταστήσουν την περιοχή εθνικό σημείο αναφοράς

-Για ειδικό αναπτυξιακό που συμπίπτει χρονικά με τα δύο ειδικά τοπικά πολεοδομικά.

Στο σημείο αυτό ο κ. Νάνος επισήμανε ότι έγινε πολλή και συντονισμένη δουλειά, από πολλούς, για να φθάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν ήρθε ως δώρο, πρόσθεσε. Παράλληλα όμως τόνισε ότι το ξεκίνημα της προσπάθειας έχει την δική του υπογραφή, κάτι που επιβεβαίωσε και το κυβερνητικό κλιμάκιο κατά την επίσκεψη του.

Κλείνοντας απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι εξυμνεί τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως θλίβεται για όσους βρίσκουν κάτι επιλήψιμο στην αναγνώριση της καθοριστικής συμμετοχής του πρωθυπουργού στο να πάρει “σάρκα και οστά” το ειδικό αναπτυξιακό.

Τσιαντής: Στον αέρα οι προθέσεις λόγω Ζ.Ο.Ε.

Δεν πρέπει να καλλιεργούμε προσδοκίες γιατί η εφικτότητα των προτάσεων πρέπει να ελεγχθεί είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τσιαντής, υποστηρίζοντας ότι το 90% των προτάσεων ου έκανε η Δημοτική Αρχή απαιτεί αλλαγή Ζ.Ο.Ε. Τόνισε δε πως η διαδικασία των αλλαγών στη ΖΟΕ, μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών θα είναι μακρά, επίπονη και με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων των έργων. Μάλιστα τις όποιες αλλαγές τις τοποθέτησε μετά το 2025, περιορίζοντας τον διατιθέμενο χρόνο για την υλοποίηση του προγράμματος.

Επίσης υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ ανοιχτό και αναρωτήθηκε αν οι 130 δράσεις και τα 250 υποέργα που περιλαμβάνει η πρόταση της δημοτικής αρχής είναι εφικτό να γίνουν από τον Δήμο.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, πρόσθεσε είναι θετική πολιτική κίνηση. Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις του, ούτε την δουλειά που έγινε από τους Δήμους και θα εργαστούμε για να υλοποιηθούν. Το πρόγραμμα όμως είναι ακόμα στον αέρα και απαιτείται μεγάλη εξειδίκευση σε πολλά θέματα, με πρώτο και κύριο τις μελέτες. Τέλος ανέφερε ότι δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα καθώς προηγήθηκε το ΠΙΝΔΟΣ, ενώ διέκρινε και προεκλογική σκοπιμότητα στις ανακοινώσεις του δημάρχου.

Β. Ελευθερίου: Πολιτική κριτική

Την πολιτική οπτική του στο θέμα παρουσίασε ο κ. Βασίλης Ελευθερίου, επισημαίνοντας πως σαφώς έγινε δουλειά στην πρόταση του δήμαρχου, που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το θέμα είναι είπε πως δίνονται λάθος κατευθύνσεις για το πως οραματιζόμαστε την ανάπτυξη. Η πρόταση στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για την ανάπτυξη του τουρισμού. Και η χρονική συγκυρία, συνέχισε ταυτίζεται με την επίσκεψη του πρωθυπουργού που επιχείρησε να αναστρέψει την πραγματικότητα.

Δεν έκανε καμία αναφορά συνέχισε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Αργιθέας και του δικού μας Δήμου και δεν είπε ούτε μία κουβέντα για ανακούφιση από την ακρίβεια. Μίλησε ακόμα, τόνισε, για πρόοδο έργων από την ΤΕΡΝΑ, όταν η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι έχει φθάσει μόλις στο 25% των αποκαταστάσεων και πολύ χαμηλότερα στα αντιπλημμυρικά.

Καταλήγοντας είπε ότι η κυβερνητική λογική του προγράμματος είναι να καθησυχάσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τουρισμό που έχουν θορυβηθεί από το θέμα των ανεμογεννητριών.

Π. Νάνος: Ονομαστικά έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος κ. Νάνος, υποστήριξε ότι το ειδικό αναπτυξιακό ήρθε να δημιουργήσει έργα με προστιθέμενη αξία. Η διαφορά με τα προηγούμενα προγράμματα, τόνισε είναι ότι, όταν θα βγει το πρόγραμμα(το προσδιόρισε για το 2023), θα έχει τα έργα ονομαστικοποιημένα, με τις πιστώσεις να είναι διασφαλισμένες και να έρχονται  από το ΕΣΠΑ. Όσο για τα ειδικά πολεοδομικά, είπε ότι θα τρέξουν με κατεπείγουσα διαδικασία.

Τέλος είπε ότι δεν αληθεύει ότι το 90% των έργων ακουμπά στη ΖΟΕ, ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι το 2029 και πως υπάρχει πρόταση για γρήγορη λύση στην μελετητική ωριμότητα,  που βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να την δεχθεί η κυβέρνηση.


Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής Λίμνης Πλαστήρα, που παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Νάνος κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 25 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα:

Α. Υποδομές Πρωτογενούς Τομέα, υπερ-τοπικής σημασίας:

Μετατροπή της Αμπελουργικής ζώνης Μορφοβουνίου – Μεσενικόλα- Μοσχάτου σε σύγχρονο αμπελο – οινοποιητικό πάρκο, με δρόμους, επιλεκτική άρδευση, δυνατότητα ίδρυσης οινοποιίων, κ.α.

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο:

α) επιλεκτική τσιμεντόστρωση δρόμων και β) βελτίωση αρδευτικής ικανότητας  Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: α) 950.000 + β) 450.000 = 1.400.000 €

Δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος Νευρόπολης, με κηπευτικά ΠΟΠ, στην καλλιεργητική ζώνη Κερασιά – Κρυονέρι – Καλύβια Φυλακτής – Καλύβια Πεζούλας.

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο: ενέργειες αναγνώρισης ΠΟΠ κηπευτικών Λίμνης Πλαστήρα, οργάνωση, προβολή, εκθετήρια, κλπ  Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών 130.000 €

Αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου ΔΕ Νευρόπολης, από Κερασιά – Κρυονέρι – Καλύβια Φυλακτής – Πεζούλας, μετατροπή σε κλειστό κύκλωμα άρδευσης, χωρίς ενεργειακό κόστος, λόγω βαρύτητας.

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο: α) Δημιουργία κλειστού αρδευτικού δικτύου   Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: 3. 000.000 €

Κτηνοτροφικό Πάρκο Ράζιας οικισμός με 3.000 αιγoπρόβατα, παροχή νερού, δρόμοι, ηλεκτρικό ρεύμα στα ποιμνιοστάσια, κ.α. ,

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο:  α) επιλεκτική ασφαλτόστρωση δρόμων και β) βελτίωση αρδευτικής ικανότητας  Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: α) 350.000 + β) 500.000 = 850.000 €

Καθορισμός και Αναβάθμιση κτηνοτροφικών θυλάκων κοινοτήτων Λίμνης Πλαστήρα, με παροχή νερού, δρόμοι, ποτίστρες, ηλεκτρικό ρεύμα στα ποιμνιοστάσια, κ.α

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο: α) επιλεκτική ασφαλτόστρωση δρόμων και β) βελτίωση ύδρευσης γ) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.  Κόστος Υποδομών: α) 650.000 + β) 100.000 + γ) 140.000 = 890.000 €

Μετατροπή δασών άγριας καστανιάς σε ήμερους καστανεώνες, με διανομή στους ακτήμονες, τους ανέργους, όσους ήθελαν ασχοληθεί επαγγελματικά.

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο: α) Διαχειριστική Μελέτη, κοπή άγριων καστανεώνων, πρόσβαση, κλπ  Κόστος Υποδομών εργασιών: 250.000 €

Αναβάθμιση εμπλουτισμός του αρδευτικού δικτύου πηγών Αγίου Γεωργίου Μορφοβουνίου και επέκταση στην κτηνοτροφική ζώνη Ράζιοπούλας – Ράζιας.

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο: δημιουργία δεξαμενής στη θέση διάσελο, εγκατάσταση δικτύου μεταφοράς νερού  Κόστος Υποδομών: 700.000 € (για το έργο υπάρχει πλήρης μελέτη εφαρμογής)

Ολοκλήρωση αγροτικού οδικού δικτύου, καθώς και συντήρηση δασικού δικτύου για πυροπροστασία, κ.α

Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: 750.000 €

Δημιουργία πάρκου άγριων θηραμάτων, με οικονομικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό και παραγωγικό ενδιαφέρον.

Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υπoδομών: 250.000 €

Ανάδειξη και βελτίωση παραδοσιακών βοσκοτόπων, εξασφάλιση ποτιστρών, φυσικών καταφυγίων, πρόσβασης, στα λιβάδια των Αγράφων.

Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: 250.000 €

Επαναδημιουργία ιχθυοπαραγωγικών μονάδων πέστροφας κ.α. οι οποίες χάθηκαν από τον «Ιανό», Καρίτσα, κ.α.

Κόστος Ιδιωτικών Υποδομών: χωρίς εκτίμηση, αφορά ιδιωτικές επενδύσεις 

Β. Υποδομές Δευτερογενούς Τομέα, υπερ-τοπικής σημασίας:

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  (αφορά ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως αγροδιατροφικού τομέα) 

Οικοτεχνικές – βιοτεχνικές μονάδες Αγροδιατροφικού Τομέα, με άξονες τις υφιστάμενες μονάδες παραγωγής, ανά είδος:

Οινοποιητική δραστηριότητα, εστιασμένη στην αμπελουργική ζώνη Μοσχάτου – Μεσενικόλα – Μορφοβουνίου.

Γαλακτοκομική – Τυροκομική παραγωγή κτηνοτροφικών μονάδων Λίμνης Πλαστήρα

Παραδοσιακά κρέατα, ντόπια λoυκάνικα, κ.α

Παραδοσιακά τρόφιμα, ηδύποτα, γλυκά, μέλι, κ.α.

Νέες καλλιέργειες, υπερ – τροφές, τσάϊ Βουνού, λοιπά βότανα, κ.α

Κηπευτικά, πατάτες, φασόλια, κ.α. από το αναγνωρισμένο αγρόκτημα Νευρόπολης με κηπευτικά για τα οποία ξεκινά η αναγνώριση ΠΟΠ.

Εναλλακτικά καλλυντικά από μελισσοκομικά προϊόντα

Στοά Παλαίωσης Κρασιού Μεσενικόλα.

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο: ανακαίνιση αίθουσας – εξοπλισμός Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: 50.000 €

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ «ΣΤΑΥΡΟΣ» ΚΕΡΑΣΙΑΣ – ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

Είδος παρέμβασης – αναγκαίο έργο: Υλοποίηση έργων υπάρχουσας μελέτης  Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: 450.000 €

Γ. Υποδομές Τριτογενούς Τομέα, Περιφερειακής σημασίας:

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ:

Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο στη «Φτέρη» Νεοχωρίου 70 στρέμματα

Κόστος Υποδομών εργασιών: 350.000 €

Αθλητικό Κέντρο Μεσενικόλα, στη θέση Άη  Δημήτρη»

Κόστος Υποδομών εργασιών: 250.000 €

Ναυταθλητικό – Κωπηλατικό Κέντρο Λαμπερού

Κόστος Υποδομών εργασιών: 200.000 €

Χιονοδρομικό Κέντρο Πεζούλας

Κόστος Υποδομών εργασιών: 450.000 €

Αθλητικές δομές Κοινοτήτων Μορφοβουνίου, Κερασιάς, Κρυονερίου, Μπελοκομίτη, Καλυβίων Πεζούλας.

Κόστος Υποδομών εργασιών: 400.000 €

Δημιουργία Tennis Club με δύο 2 γήπεδα στον Άγιο Αθανασίου Λαμπερού, το ένα (1)  γήπεδο ολυμπιακών προδιαγραφών.

Κόστος Υποδομών εργασιών: 350.000 €

Ορειβατική κατασκήνωση Φυλακτής, θέση «Αηλιάς», έκτασης 90 στρεμμάτων.

Κόστος Υποδομών εργασιών: 100.000 €

Αναβάθμιση Ορειβατικού Καταφυγίου Αγράφων Πεζούλας.

Κόστος Υποδομών εργασιών: 250.000 €

Αναβάθμιση Ορειβατικού Καταφυγίου στη θέση «Ελατάκος» Μπελοκομίτη

Κόστος Υποδομών εργασιών: 80.000 €

Δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων περιμετρικά της Λίμνης Πλαστήρα, για δραστηριότητες ποδηλάτων βουνού και ένταξη στους χάρτες του EYROVELO.

Κόστος Υποδομών εργασιών: 250.000 €

Γ. Υποδομές οδικών αξόνων και γραμμών Περιφερειακής σημασίας

Νέα χάραξη του δρόμου Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα, προέκταση του δρόμου Μετέωρα – Τρίκαλα – Μουζάκι. (ΠΕΠ Θεσσαλίας)

Δημιουργία Υδατοδρομίου στον Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού (ΣΔΙΤ)

Αποκατάσταση οδικού κυκλώματος Λίμνης Πλαστήρα – Συντήρηση και ανάδειξη της ιστορικής οδού Καρδίτσης – Αγρινίου από το τμήμα «στάση Μελισσομάντρια» Βουνεσίου, Στάση Μεσενικόλα – Ι.Μ. Κορώνας, πλαζ Λαμπερού, φράγμα, και τα άλλα χωριά περιμετρικά της λίμνης. (ΠΕΠ Θεσσαλίας)

Αποκατάσταση οδικού κυκλώματος Λίμνης Πλαστήρα – Φυλακτής – Πετρίλο – Αργιθέας μέσω «σκάλας» Φυλακτής. (ΠΕΠ Θεσσαλίας)

Δ. ΔΗΜΟΣΙΕΣ & ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ – ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Λίμνης Πλαστήρα, με στόχο την παροχή υπηρεσιών Κέντρου Υγείας Β Τάξης, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

(Είναι ήδη στο στάδιο της σύστασης του Οργανισμού ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, ΗΜ, Βιοϊατρικής Τεχνονλογίας, κ.α.)

Κόστος Υποδομών εργασιών: 250.000 € + Ιατροτεχνολογικός και λοιπός εξοπλισμός 60.000 ευρώ, σύνολο 310.000 ευρώ.                            

Ολοκλήρωση του Περιφερειακού Ιατρείου Καρίτσας Δολόπων, αναβάθμιση των ΠΙ Μεσενικόλα, καθώς και των εξεταστηρίων σε όλα τα χωριά του Δήμου.

Κόστος Υποδομών εργασιών: 70.000 €

Ολοκλήρωση των υποδομών για να γίνει η Λίμνη Πλαστήρα φιλική και προσβάσιμη στα ΑμεΑ, με προτεραιότητα τα wc για ΑμεΑ, την βελτίωση και σήμανση των παραλίμνιων δρόμων Μορφοβούνι και Τσαρδάκι – πλαζ Λαμπερού, αύξηση θέσεων στάθμευσης σε όλα τα χωριά, απόδοση της παιδικής χαράς ΑμεΑ που κατασκευάζεται στο Μορφοβούνι και ολοκληρώνεται σύντομα.

Κόστος Υποδομών εργασιών: 100.000 €

Ανακαίνιση του υπαίθριου Θεάτρου Πλαζ Πεζούλας, με την δημιουργία υποδομής φιλικής και προσβάσιμης στα ΑμεΑ. Επίσης λαμβάνεται μέριμνα για να μην κατακλύζεται η υπάρχουσα σκηνή από τα νερά και να αυξηθούν οι θέσεις με την επέκταση των κερκίδων, με παράλληλη κατασκευή βοηθητικών χώρων, όπως καμαρίνια, κ.α. Στόχος είναι να γίνονται παραστάσεις σχεδόν ολόκληρο το χρόνο.

Κόστος Υποδομών εργασιών: 150.000 €

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

Αναβάθμιση των Σχολείων Δάσους Κερασιάς, Μεσενικόλα, Πεζούλας.                       

Διεθνείς Θερινές Ακαδημίες στην κατασκήνωση της Νεραϊδας Λίμνης Πλαστήρα                          

Σύνδεση του Βοτανικού Κήπου και των οικίσκων του Π.Θ. με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Αξιοποίηση του Περιβαλλοντικού Κέντρου για εργαστήρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Χωρο-Χρόνου άγραφον», (εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 21», σε εξέλιξη η α φάση του έργου διαμόρφωσης του χώρου. Κατασκευάζεται στη θέση «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, έκτασης 90 στρεμμάτων, πρόβλεψη χώρου.                             

Κόστος συμπληρωματικών υποδομών – εργασιών: 250.000 €

Δημιουργία Πάρκου Υδροκίνησης και Πολιτισμού Νερού «Λάλον Υδωρ» στον ποταμό Κερασιώτη, στην Κερασιά.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 300.000 €

Δημιουργία Πάρκου Ιστορικής Μνήμης – Νεοχώρι (θέση Νταμάρι, θέση Α – είσοδος) 

Κόστος υποδομών – εργασιών: 30.000 €

Δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού Λίμνης Πλαστήρα,  από επανάχρηση Γυμνασίου Μεσενικόλα, προτάθηκε στο πρόγραμμα «Τρίτσης»

Κόστος υποδομών – εργασιών – εξοπλισμού: 120.000 €

Αναβάθμιση Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Μεσενικόλα

Κόστος υποδομών – εργασιών – εξοπλισμού: 100.000 €

Αναβάθμιση Δημοτικού Μουσείου Ιστορίας Νικόλαος Πλαστήρα στο Μορφοβούνι αρχειακών Συλλογών, αξιοποίηση χώρων του Δημοτικού Σχολείου

Κόστος υποδομών – εργασιών – εξοπλισμού: 130.000 €

Αξιοποίηση Δημοτικού Σχολείου Φυλακτής, μετατροπή σε χώροΙστορίας και Πολιτισμού

Κόστος υποδομών – εργασιών – εξοπλισμού: 100.000 €

Αξιοποίηση Δημοτικού Σχολείου Λαμπερού, μετατροπή σε χώρο Ιστορίας και Πολιτισμού

Κόστος υποδομών – εργασιών – εξοπλισμού: 100.000 €

Δημιουργία πλατείας Μπελοκομίτη (εκκλησία και Δημοτικό Σχολείο Μπελοκομίτη

Κόστος υποδομών – εργασιών – εξοπλισμού: 250.000 €

Αξιοποίηση Δημοτικών κτιρίων για Νεολαία Κρυονερίου:

ανακαίνιση κτιρίου «σπίτι του παπά» 80.000 €

δημιουργία Βιβλιοθήκης και internet room 20.000 €

Συνολικό Κόστος υποδομών – εργασιών – εξοπλισμού: 100.000 €

Υπαίθριο θέατρο Νεοχωρίου, στη θέση «νταμάρι» θέση Β.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 300.000 €

Μικρό ξύλινο υπαίθριο θέατρο Κερασιάς,

Κόστος υποδομών – εργασιών: 40.000 €

Ανακαίνιση του υπαίθριου Θεάτρου Πλαζ Λαμπερού – προσθήκη διαζώματος.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 100.000 €

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ – ΜΝΗΜΕΙΑ

Αξιοποίηση της Μονής Κορώνας

Αξιοποίηση της Μονής Πελεκητής

Αξιοποίηση της Μονής Αγίας Τριάδας Βουνεσίου

Συντηρήσεις λοιπών ιστορικών ναών – ξωκκλησιών

Συνολικό Κόστος Υποδομών για την κατηγορία Αρχαιότητες – Μνημεία: 480.000 €

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ – ΑΝΑΨΥΧΗ – ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ:

Αναβάθμιση Δημοτικής Πλαζ Πεζούλας – φιλική στα ΑμεΑ

Κόστος υποδομών – εργασιών: 200.000 €

Αναβάθμιση Δημοτικής Πλαζ Λαμπερού

Κόστος υποδομών – εργασιών: 100.000 €

Δημιουργία Δημοτικής Πλαζ Κερασιάς, θέση «Γούλα»

Κόστος υποδομών – εργασιών: 200.000 €

Δημιουργία Δημοτικής Πλαζ Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου

Κόστος υποδομών – εργασιών: 100.000 €

Δημιουργία Αστροκατασκήνωσης Μεσενικόλα (θέση Διάσελο 35 στρεμμάτων).

Κόστος υποδομών – εργασιών: 200.000 €

Δημιουργία Παραλίμνιων Χώρων Αναψυχής: Τσαρδάκι Μοσχάτου, Μπελοκομίτη, Μανιταρόφιλων Νεβρός Κρυονερίου.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 300.000 €

Αναβάθμιση του υπάρχοντος «Πάρκου της Αγάπης» στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου, όπου τελούνται ρομαντικοί πολιτικοί γάμοι.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 100.000 €

Παραλίμνιος Χώρος Αναψυχής στη θέση «Νησάκι Μορφοβουνίου»

Κόστος υποδομών – εργασιών: 120.000 €

Παραλίμνιος Χώρος Αναψυχής στη θέση «Μαγούλα Μεσενικόλα»

Κόστος υποδομών – εργασιών: 100.000 €

Παραποτάμια πάρκα Μέγα και Καριτσιώτη

Κόστος υποδομών – εργασιών: 600.000 €

Αναβάθμιση χώρου Γιορτής Κρασιού Μεσενικόλα

Κόστος υποδομών – εργασιών: 300.000 €

Δημιουργία Πλατείας στα Καλύβια Πεζούλας

Αγορά οικοπέδου και κόστος υποδομών – εργασιών: 400.000 €

Δημιουργία Πλατείας Νεοχωρίου στη θέση Οβρός 

Κόστος υποδομών – εργασιών: 960.000 €

ΝΕΟΛΑΙΑ:

Μετατροπή κτιρίου κοινοτικού γραφείου και δημιουργία Χώρο Πολιτισμού Μοσχάτου,

Κόστος υποδομών – εργασιών: 100.000 €

Δημιουργία Χώρου Νεολαίας με παιδική χαρά, γηπέδου μπάσκετ στη θέση «Ράχη» Μοσχάτου

Κόστος υποδομών – εργασιών: 80.000 €

Δημιουργία Χώρου Νεολαίας στο χώρο του Σχολείου Αγ. Αθανασίου Λαμπερού,

Κόστος υποδομών – εργασιών: 70.000 €

Δημιουργία Χώρου Νεολαίας στο χώρο του δημοτικού Σχολείου Μπελοκομίτη

Κόστος υποδομών – εργασιών: 90.000 €

Δημιουργία Χώρου Νεολαίας στο χώρο του δημοτικού Σχολείου Καρίτσας και αξιοποίηση μέρους του κτιρίου του Περιφεριακού Ιατρείου Καρίτσας για Πολιτιστικό σκοπό. Κόστος υποδομών – εργασιών: 80.000 €

Δημιουργία σταθερών και κινητών Βιβλιοθηκών για το καλοκαίρι σε όλα τα χωριά

Κόστος υποδομών – εργασιών: 110.000 €

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ:

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΥΤΕΥΣΗ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Ολοκλήρωση υδρευτικών εκκρεμοτήτων σε χωριά και οικισμούς, εξυγίανση υδρομαστεύσεων, εγκατάσταση φίλτρων για βελτίωση ποιότητας νερού, κ.α.,

Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: 300.000 €

Η απουσία αποχετευτικών δικτύων σε ορισμένα χωριά αναδεικνύει την ανάγκη για επιλεκτική παρέμβαση σε κεντρικούς αγωγούς ομβρίων, τα οποία επιβαρύνουν το Περιβάλλον και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, με παραδείγματα τα κεφαλοχώρια Μορφοβούνι και Μεσενικόλα.

Κόστος Δημόσιων/Δημοτικών Υποδομών: 1.000.000 €

Η βελτίωση της αισθητικής, απαιτεί στοχευμένες αισθητικές αναπλάσεις σε όλες τις κοινότητες, κυρίως το ιστορικό κέντρο κ.α.

Κόστος Αναπλάσεων: 2.500.000 €

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Δημιουργία Δασικού Χωριού Υγείας / Εναλλακτικής Ιατρικής, στη θέση «Άγιος Κωνσταντίνος» Μορφοβουνίου, έκτασης 50 στρεμ. (κατασκευή ΣΔΙΤ),

Δημιουργία Δασικού Χωριού στο Κρυονέρι, έκτασης 60 στρεμμάτων, πρόβλεψη χώρου – κατασκευή, Δασικός Συνεταιρισμός Κρυονερίου. (Ταμείο Ανάκαμψης)

Δημιουργία Δασικού Χωριού στον Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού, έκτασης 40 στρεμμάτων, πρόβλεψη χώρου – κατασκευή ΣΔΙΤ

Δημιουργία κατασκήνωσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ, στη θέση «Αλαταριές», Μορφοβουνίου, έκτασης 40 στρεμμάτων, πρόβλεψη χώρου – κατασκευή ΣΔΙΤ.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 370.000 €

Δημιουργία κατασκήνωσης Αυτόνομης Διαβίωσης Νέων, στη θέση «Μέγα Ρέμα» Καρίτσας, κατά μήκος στις βάθρες, στα πλατάνια.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 200.000 €

Συνολικό Κόστος Υποδομών εργασιών για την κατηγορία Εναλλακτικές Τουριστικές Υποδομές: 570.000 €

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τουριστική Αξιοποίηση σπηλιάς «Γάκη»

Κόστος υποδομών – εργασιών: 30.000 €

Τουριστική Αξιοποίηση πηγής «Καϊμακιά» Κόστος

Κόστος υποδομών – εργασιών: 20.000 €

Δημιουργία παραποτάμιου πάρκου Αισθητικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής, ποτάμι «Μέγας» Πεζούλας – Φυλακτής.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 600.000 €

Καθαρισμός – συντήρηση διαδημοτικών μονοπατιών, ανάδειξη πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών, κ.α. εναλλακτικών μορφών άθλησης και δράσεων επαφής με την Φύση, με προδιαγραφές για διεθνείς πιστοποιήσεις, χάρτες, προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κλπ

Κόστος υποδομών – εργασιών: 300.000 €

Καθαρισμός – συντήρηση εσωτερικού παραλίμνιου ποδηλατόδρομου για ποδήλατα βουνού, σήμανση, χαρτογράφηση, ανάδειξη θέσεων θέασης, κλπ

Κόστος υποδομών – εργασιών: 300.000 €

Συνολικό Κόστος Υποδομών εργασιών για την κατηγορία Φυσικό Περιβάλλον – Αναψυχή – Ψυχαγωγία: 1.250.000 €

ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΚΑ

Πολυθεματικό Πάρκο «Σταυρού» Κερασιάς – Κρυονερίου με εκθεσιακό, εμπορικό, αθλητικό, πολιτιστικό χαρακτήρα, υπάρχει μελέτη εγκεκριμένη από το Δασαρχείο, περιγράφεται και ως έργο εκθεσιακού χαρακτήρα.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 350.000 €

Αξιοποίηση παραλίμνιου χώρου αναρρυθμιστικής λίμνης Μοσχάτου, με αθλητικό – προπονητικό κέντρο για ΑμεΑ, σε παραολυμπιακά αθλήματα εξωτερικού χώρου, αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με σαφή προσανατολισμό την κάλυψη των αναγκών ΑμεΑ.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 150.000 €

Τοπόσημο Ισότιμης Πρόσβασης με υποδομές και δράσεις για να γίνει η λίμνη Πλαστήρα φιλική και προσβάσιμη στα παιδιά και τα Άτομα με Αναπηρία. Μετατροπή της παιδικής χαράς του Μορφοβουνίου για παιδιά ΑμεΑ, σε πάρκο Ισότιμης Πρόσβασης, με εκπαιδευτικό και μορφωτικό χαρακτήρα.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 100.000 €

Στέκι Μανιταρόφιλων Νεοχωρίου, το οποίο έχει ως στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση στην αναγνώριση των μανιταριών και την ανάδειξη της διατροφικής αξία της Μεσογειακής Διατροφής.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 150.000 €

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)

Η δημιουργία μονάδων παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οφείλει να αποτελέσει μέρος του σχεδιασμού, προβλέποντας την αξιοποίηση πηγών που δεν έχουν επιπτώσεις στο Περιβάλλον.  Ενδεικτικά αναφέρουμε την βιομάζα, τα φωτοβολταϊκά στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, τα μικρά υδροηλεκτρικά, κάθε άλλη πηγή εκτός από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα.

Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στις κορυφές των Αγράφων συνιστούν κίνδυνο και απειλή για το Περιβάλλον και με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λίμνης Πλαστήρα, Αγράφων, Αργιθέας,έχουμε ταχθεί εναντίον των ανεμογεννητριών.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 1.200.000 € για φωτοβολταϊκά συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Καρδίτσας, (ΕΣΕΚ) της οποίας είμαστε μέλος.

Δημιουργία πρότυπου Πάρκου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κερασιώτης» ή «Μέγας» ποταμός Πεζούλας για παραγωγή εναλλακτικής ηλεκτρικής ενέργειας, ανάλογα με τις προτάσεις που θα προκύψουν από την διαγνωστική μελέτη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με το οποίο είμαστε σε συνεργασία, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 400.000 €

Μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα (LEND)

Κόστος υποδομών – εργασιών: 200.000 €

ΕΙΔΙΚΑ  ΕΡΓΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Μετεγκατάσταση Λαμπερού έναντι οικισμού Άγιος Αθανάσιος Λαμπερού, δημοτικές υποδομές για νέο οικισμό και τον υφιστάμενο οικισμό Άγιο Αθανάσιο.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 500.000 €

Ολοκληρωμένη διαχείριση κοιμητηρίων – πρόβλεψη νέων χώρων λ.χ. Λαμπερό.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 250.000 €

Ανακαίνιση Δημοτικών Ξενώνων Φυλακτής – Πεζούλας (ΣΔΙΤ) 

Δημιουργία μόνιμων και πτυσσόμενων εγκαταστάσεων για ελλιμενισμό τουριστικού σκάφους περιηγήσεων (ΣΔΙΤ)  στις θέσεις Βοτανικός Νεοχωρίου, Νησάκι Μορφοβουνίου, Τσαρδάκι Μοσχάτου, Πλαζ Λαμπερού.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 100.000 €

Δημιουργία πίστας απογείωσης αιωροπτεριστών σε θέση του Νεοχωρίου

Κόστος υποδομών – εργασιών: 20.000 €

Δημιουργία Πεδίων αποπροσγείωσης αερόστατων στις θέσεις Τσαρδάκι Μοσχάτου, Γήπεδο Πεζούλας, κ.α.

Κόστος υποδομών – εργασιών: 20.000 €

ΕΙΔΙΚΑ  ΕΡΓΑ ΔΙΑ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Δημιουργία Υδατοδρομίου στον Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού, κατασκευή με ΣΔΙΤ.

Δημιουργία Σαρακατσάνικου θερινού κτηνοτροφικού οικισμού στη θέση «Καραμανώλη», σε μια έκταση 200 στρεμμάτων που έχει επιλεγεί, σηματοδοτεί μία μόνιμη επιλογή, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, η οποία χαρακτηρίστηκε παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μοναδικού σημείου αναφοράς, με ιστορικό, πολιτιστικό, λαογραφικό, παραγωγικό, τουριστικό, οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Δ. Υποδομές Τεταρτογενούς Τομέα Εθνικής Σημασίας:

Α. Δημιουργία Smart village

Στα ριζά του Μοσχάτου, επάνω από την αναρρυθμιστική λίμνη, είναι το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της Λίμνης Πλαστήρα, λίγο πιο πέρα ο οικισμός προσωπικού της ΔΕΗ με 21 κατοικίες και συμπληρωματικές εγκαταστάσεις, όπως εστιατόριο, χώρος συνάντησης, άθλησης κ.α. Απέχει 10 χλμ από την πόλη της Καρδίτσας, 4 χλμ από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Προτείνεται η δωρεάν διάθεση σε start up επιχειρήσεις και μετατροπή του οικισμού σε ειδικού τύπου Smart village με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων του 4γενούς τομέα. Σε πρώτη φάση δεν απαιτούνται επενδύσεις από το Κράτος, αλλά η μεταβίβαση του οικισμού από τη ΔΕΗ ΑΕ στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με συμβολικό ενοίκιο για 50 χρόνια. Η επενδυτική πρόταση θα γίνει από προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Β. Δημιουργία κινήτρων για προσέλκυση Ελλήνων και Ξένων Ψηφιακών Νομάδων. Το Περιβάλλον της περιοχή προσφέρεται για την φιλοξενία ειδικής κατηγορίας εργαζομένων από απόσταση, για να γίνει αυτό εφικτό, πρέπει να βελτιωθούν οι ταχύτητες στο Διαδίκτυο, υποδομή που αφορά τις ιδιωτικές εταιρίες. Επίσης από τα προγράμματα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούν να εξασφαλιστούν πόροι για βελτίωση των υποδομών.

Γ. Η Δημιουργία Μονάδων Υγείας Εναλλακτικής Ιατρικής και Ιατρικού Τουρισμού, είναι ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης, το οποίο προσφέρεται, οι προτεινόμενες υποδομές συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του Εναλλακτικού Ιατρικού Τουρισμού.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B4-%CF%83-%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: