Μπάιντεν: Θα συνομιλήσει με τον Μακρόν, τον Σούνακ και την Μελόνι για τον έναν χρόνο του πολέμου
18 February 2023
Κλειστή η Μητροπόλεως στην Αθήνα για το μνημόσυνο του τέως βασιλιά
18 February 2023

Εμβόλια Pfizer-πηγές COVI στη «Ν»: Πώς σχολιάζουν την απόφαση για την Φον ντερ Λάιεν

Αντιδράσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση στη Διάσκεψη των Προέδρων (CoP) του Ευρωκοινοβουλίου να ζητηθεί από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα συμβόλαια της ΕΕ με τη Pfizer ιδιωτικά, «κάποια στιγμή στο μέλλον» και όχι δημόσια, όπως ήταν η αρχική πρόθεση και η εισήγηση της Επιτροπής COVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγές από το περιβάλλον της επικεφαλής της Επιτροπής COVI, Κάθλιν φαν Μπρεμπτ μίλησαν αποκλειστικά στη Ναυτεμπορική και εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους για την απόφαση.

«Ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη και τις εισηγήσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων και είμαστε προβληματισμένοι και απογοητευμένοι», τόνισαν οι πηγές. «Θεωρούμε ότι είναι λάθος να μην κληθεί να καταθέσει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν».

Παρ’ όλα αυτά οι πηγές από το περιβάλλον της κ. φαν Μπρεμπτ, τόνισαν στη «Ν» πως «μέσα στο πλαίσιο της CoP θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η Επιτροπή COVI». «Μιλάμε με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα ούτως ώστε στην κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση της κ. φον ντερ Λάιεν, να παρευρεθούν σίγουρα και κάποια μέλη της Επιτροπής (COVI), αν όχι όλα».

Ουσιαστικά πρόκειται για μια απρόσμενη ανατροπή στη μέχρι πρότινος διάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία έδειχνε πως η πρόεδρος της Κομισιόν θα καλούνταν σε ακρόαση για το τρίτο συμβόλαιο της ΕΕ με τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer για την αγορά εμβολίων του κορωνοϊού.

Καθλίν φαν Μπρεμπτ στη «Ν»: Το Ευρωκοινοβούλιο δικαιούται να γνωρίζει τι συμβαίνει με τα συμβόλαια των εμβολίων

Μάλιστα η κ. Καθλίν φαν Μπρεμπτ, Βελγίδα Ευρωβουλευτής που ανήκει στους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες (S&D), με συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική τον Ιανουάριο, είχε τονίσει πως «το Ευρωκοινοβούλιο δικαιούται να ξέρει τι γίνεται με τη σύναψη των εμβολίων της ΕΕ με τη Pfizer» και ότι «υπάρχει πρόβλημα με το τρίτο συμβόλαιο της ΕΕ με τη Pfizer καθώς δεν έχουμε δει ούτε τα ποσά ούτε τους όρους».

«Το ερώτημά μας λοιπόν είναι: γιατί η Κομισιόν δεν μας παρέχει στοιχεία ούτε για τις λεπτομέρειες ούτε για τα ποσά. Δεν έχουμε καταλάβει επίσης τι γίνεται με τα μηνύματα WhatsApp μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του κ. Μπουρλά», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Εν ολίγοις το πρόβλημα της Επιτροπής COVI είναι το εξής: γιατί συμφωνήθηκαν αυτά τα ποσά στο τρίτο συμβόλαιο για το εμβόλιο, και πώς έγινε αυτή η συμφωνία. Εκεί έγκειται και το πρόβλημα με την ανταλλαγή μηνυμάτων WhatsApp μεταξύ της κ. φον ντερ Λάιεν και του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Τα διαβόητα αυτά μηνύματα φαίνεται να έχουν διαγραφεί, όπως έχει πει η ίδια η Κομισιόν.

Εκεί λοιπόν που η ΕΕ καλούσε σε διαφανή διαδικασία, τώρα μέσω αυτής της απόφασης, η όποια ακρόαση και απάντηση της προέδρου της Κομισιόν θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: