19 δομές κατάρτισης στην υφαντική, κεραμική και ξυλοτεχνία ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα
28 May 2023
Τ.Κ. Νεράιδας: Πέντε χρόνια αναμονής για την τοποθέτηση μιας κολόνας ηλεκτροφωτισμού!
28 May 2023

Εντονότερο το «αποτύπωμα» του ομίλου Motor Oil στις ΑΠΕ

Διευρύνει ακόμα περισσότερο το «αποτύπωμά» του στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο όμιλος της Motor Oil, με τη MORE, θυγατρική εταιρεία του ομίλου, να ανακοινώνει την απόκτηση του 75% της εταιρείας συμμετοχών UNAGI, η οποία κατέχει μερίδιο 51% σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια, συνολικής ισχύος 1,9 GW, στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η UNAGI κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Baliaga, Pivot Solar και Teichio, οι οποίες με τη σειρά τους κατέχουν 16 φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 1,9GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από τη MORE, κάποια από τα έργα των Pivot Solar και Teichiο στη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στην κατηγορία Α3 αναφορικά με τη σειρά λήψης όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, οπότε αναμένεται να αδειοδοτηθούν άμεσα. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων έργων είναι επίσης σε προχωρημένο βαθμό ωριμότητας, έχει λάβει περιβαλλοντικούς όρους και θα ενταχθεί στην κατηγορία Β, με ορίζοντα λήψης όρων σύνδεσης έως το τέλος του έτους.

Κοντά στον στόχο

Η συναλλαγή αυτή φέρνει τη Motor Oil πιο κοντά στον στόχο της για ανάπτυξη ΑΠΕ ισχύος 2 GW μέχρι το 2030, ενώ αυξάνει σημαντικά την ισχύ των έργων υπό ανάπτυξη για τη MORE, προσθέτοντας έργα ώριμα που θα λάβουν όρους σύνδεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η MORE διαθέτει ήδη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας περίπου 800 ΜW, με χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα.

Μετά την εξαγορά της Anemos RES (τον βραχίονα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ) και την προχθεσινή συμφωνία (το τίμημα της οποίας δεν ανακοινώθηκε), η MORE θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, άνω των 3 GW.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή περιελάμβανε την απόκτηση των μετοχών της Unagi μέσω εξαγοράς υφισταμένων μετοχών και αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας. Οποιαδήποτε περαιτέρω συμβολή της Motor Oil θα είναι συνδεδεμένη με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη και κατασκευή των έργων και με την επιτυχή υλοποίηση και λειτουργία αυτών.

Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil υλοποιεί επενδυτικό πλάνο έργων ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ με γνώμονα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τα οποία επεκτείνονται σε πολλά και διαφορετικά πεδία, με επικέντρωση σε τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης: την ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων του, την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στους κλάδους του ηλεκτρισμού, της κινητικότητας και των νέων τεχνολογιών, τον σημαντικό πυλώνα των ΑΠΕ, και τον πυλώνα του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων – εναλλακτικών καυσίμων με επικέντρωση στην κυκλική οικονομία.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: