Στο ρελαντί η Ρεάλ 2-0 τη Θέλτα
23 April 2023
Στην Αίγυπτο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας – Σε ετοιμότητα για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν
23 April 2023

Εντυπωσιακές εικόνες έστειλε το πρώτο διαστημικό μπαλόνι-τηλεσκόπιο (βίντεο)

Τις πρώτες εικόνες από το Σύμπαν κατέγραψε και έστειλε στη Γη ένα νέο επαναστατικό διαστημικό τηλεσκόπιο. Πρόκειται για το SuperBIT (Superpressure balloon-borne imaging telescope), ένα τηλεσκόπιο προσαρμοσμένο σε ένα τεράστιο μπαλόνι παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται σε μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Το μπαλόνι-τηλεσκόπιο που κινείται σε ύψη περίπου 33 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης κατασκεύασαν ερευνητές από την Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και εκτοξεύτηκε στις 16 Απριλίου.

Το μπαλόνι λειτουργεί με ήλιο και είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να παραμένει στο αέρα διατηρώντας σταθερή την πορεία του και ειδικότερα χωρίς να ανεβοκατεβαίνει γεγονός που επιτρέπει την απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα λειτουργίας του τηλεσκοπίου που θα έχει δεμένο πάνω του. Η χρήση τέτοιου είδους μπαλονιών έρχεται να λειτουργήσει ως μια εναλλακτική λύση στα διαστημικά τηλεσκόπια.

Τα επίγεια τηλεσκόπια εμποδίζονται στις παρατηρήσεις τους από την γήινη ατμόσφαιρα. Τα διαστημικά τηλεσκόπια από την άλλη πλευρά έχουν πολύ μεγάλο κόστος κατασκευής και λειτουργίας που αντιστοιχεί σε μερικά δισ. δολάρια. Η χρήση τηλεσκοπίων με αυτά τα μπαλόνια θα επιτρέψει την παρατήρηση του Διαστήματος χωρίς το ατμοσφαιρικό «φράγμα» της Γης ενώ το κόστος είναι ιδιαίτερα μικρό για αυτού του είδους τις αποστολές αφού δεν ξεπερνά τα πέντε εκατ. δολάρια. Το μπαλόνι θα κάνει συνεχώς τον γύρο της Γης και το τηλεσκόπιο θα καταγράφει βραδινές ώρες εικόνες του Διαστήματος ενώ το πρωί θα φορτίζει τις μπαταρίες του.

Οι πρώτες εικόνες που κατέγραψε το SuperBit είναι από ένα ζεύγος γαλαξιών και από ένα νεφέλωμα που αποτελούν μόνιμο στόχο παρατηρήσεων των επιστημόνων. Το Νεφέλωμα Ταραντούλα, γνωστό και ως NGC 2070, 30 Δοράδος (επειδή βρίσκεται στον αστερισμό Δοράς) και Caldwell 103 είναι νεφέλωμα στο γαλαξία Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου. Το νεφέλωμα αυτό είναι η πιο ενεργή περιοχή παραγωγής αστέρων στο σμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει ο γαλαξίας μας, ενώ με διάμετρο 900 έτη φωτός είναι μια από τις μεγαλύτερες. Αν συμπεριληφθούν και οι αχνές προεκτάσεις η διάμετρος του νεφελώματος φτάνει τα 6.000 έτη φωτός.

Οι Γαλαξίες-Κεραίες είναι ζεύγος αλληλεπιδρώντων γαλαξιών στον αστερισμό Κόρακα. Απέχουν περίπου 65 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το όνομά τους οφείλεται στις δύο μακριές ουρές άστρων, αερίων και σκόνης, οι οποίες μοιάζουν με κεραίες εντόμων. Ανήκουν στην Ομάδα γαλαξιών NGC 4038. Αρχικά οι δύο γαλαξίες ήταν ξεχωριστοί. Ο NGC 4038 ήταν ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας και ο NGC 4039 σπειροειδής γαλαξίας. Οι δύο γαλαξίες αρχικά προσέγγισαν ο ένας τον άλλο και στη συνέχεια σχηματίστηκαν οι ουρές υλικών, ενώ οι γαλαξίες προσέγγισαν ο ένας τον άλλο ξανά. Αναμένεται να συγχωνευθούν σε έναν ελλειπτικό γαλαξία.

Η εικόνα από τους Γαλαξίες Κεραίες όπως την κατέγραψε το SupeBit (πηγή φωτό NASA/SuperBIT)

Το τηλεσκόπιο SuperBIT καταγράφει εικόνες γαλαξιών στο φάσμα του ορατού προς σχεδόν υπεριώδους φωτός, το οποίο είναι εντός των δυνατοτήτων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, αλλά με ευρύτερο οπτικό πεδίο. Ο στόχος της αποστολής είναι να χαρτογραφήσει τη σκοτεινή ύλη γύρω από τα σμήνη γαλαξιών μετρώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ογκώδη αντικείμενα παραμορφώνουν τον χώρο γύρω τους φεινόμενο που ονομάζεται  «αδύναμος βαρυτικός φακός».

Naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: