Μέθοδος εν θερμώ – εκχυλιζόμενα βότανα σε λάδια με τον τρόπο του Bain Marie
Όταν κάνουμε εκχύλιση ενός βοτάνου σε έλαιο επιτρέπουμε στα λιποδιαλυτά και ενεργά συστατικά του να εκχυλιστούν.
Τα εν θερμώ εκχυλιζόμενα βότανα σε λάδια ζεσταίνονται σιγανά-σιγανά σε μία εστία φωτιάς με τον τρόπο του bain marie , ή με φυσικό τρόπο κάτω από τον ήλιο.
Και τα δύο αυτά λάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά, να χρησιμοποιηθούν εξωτερικά για μασάζ,
να προστεθούν σε κρέμες και σε αλοιφές.
Τα έλαια που έχουμε πάρει από εκχύλιση βοτάνων δεν πρέπει να συγχέονται με κανένα τρόπο με τα αιθέρια έλαια.
Τα αιθέρια έλαια είναι εγγενή ενεργά συστατικά των ίδιων των βοτάνων – τα έχουν από την φύση τους.
Βότανα εκχύλισης εν θερμώ ή έλαια θερμοδιαβροχής:
Πρότυπη ποσότητα:
50 με 60 gr αποξηραμένου ή 100 με 150 gr νωπού βοτάνου σε 750 έως 950 ml ελαιόλαδου.
Βέβαια μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε λάδι αρίστης ποιότητας κατάλληλο για φαγητό , αλλά το καταλληλότερο είναι το ελαιόλαδο.
Τα έλαια που παίρνουμε από την εν θερμώ έγχυση μπορούν να αντέξουν περίπου ένα χρόνο είναι όμως πιό δυνατά όταν είναι φρέσκα.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα λάδια μας περιστασιακά πρέπει να παρασκευάζουμε ποσότητες μικρότερες της πρότυπης με την ίδια αναλογία βοτάνου και ελαίου.
Παρασκευή εν θερμώ με τον τρόπο του Bain Marie:
# ~ επιλέγουμε το βότανο που θα χρησιμοποιήσουμε και το ψιλοκόβουμε και το ανακατεύουμε με το λάδι μέσα σε ένα κατάλληλο σκεύος.
# ~ αφού τα ανακατέψουμε πολύ καλά ώστε να εμβαπτιστεί το βότανό μας με το λάδι σκεπάζουμε το σκεύος μας και αφήνουμε το μείγμα μας να ζεσταίνεται για τέσσερις περίπου ώρες στους 40° με 50° θερμοκρασία για 4 ώρες με την τεχνική του Bain Marie.
# ~ με το πέρας το τριών ωρών το βγάζουμε από την φωτιά και
# ~ το αφήνουμε να κρυώσει.
# ~ μόλις κρυώσει το γυρίζουμε σε ένα άλλο σκεύος που έχουμε προσαρμόσει ένα φίλτρο ή ένα τουλπάνι.
# ~ πιέζουμε να βγει όλο το λάδι στραγγίζοντας πολύ-πολύ καλά.
# ~ χρησιμοποιώντας ένα χωνί ρίχνουμε το λάδι μας σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες.
# ~ κλείνουμε αεροστεγώς τις φιάλες μας και τις τοποθετούμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι της κουζίνας μας.
Καλή επιτυχία!
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:thalia – botanologia.gr