Wall: Απώλειες στον απόηχο της δημοσιοποίησης των στοιχείων για το λιανικό εμπόριο
18 January 2024
Greek House Davos: The key role of the Balkan ports
18 January 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 18 Ιανουαρίου

Σήμερα, Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου η Εκκλησία, σύμφωνα με το Ορθόδοξο εορτολόγιο, τιμά τη μνήμη των Αγίων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου των Πατριαρχών Αλεξανδρείας, καθώς και τη μνήμη της Αγίας Θεοδούλης.

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας γεννήθηκε το 295 μ.Χ. και 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Ήταν από τους πρωτεργάτες στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου. Το 328 μ.Χ. σε ηλικία μόλις 33 ετών εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Ο Άγιος Κύριλλος έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. σε εύπορη οικογένεια και έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση, ώστε έγινε κατόπιν διάδοχος του θείου του, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αλεξανδρείας.

Όταν έγινε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσεβούς Νεστορίου.

Η Θεοδούλη καταγόταν από τα Ανάζαρβα της Κιλικίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Επειδή διεκήρυσσε την πίστη της στο Χριστό, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον τοπικό ηγεμόνα  Πελάγιο. Εκείνος διέταξε να την υποβάλουν σε φριχτά βασανιστήρια. Στο τέλος την έριξαν σ’ ένα καμίνι, όπου παρέδωσε το πνεύμα της.

Σήμερα λοιπόν γιορτάζουν οι:

  • Αθανάσιος, Θανάσης, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Σούλης, Αθανασία, Νάσια, Νάνσυ, Σούλα
  • Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη
  • Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη, Θεώνη, Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: