«Upflation»: Πώς οι εταιρείες δημιουργούν νέες ανάγκες με τα παλιά προϊόντα
3 July 2024
Στη δημοσιότητα από το ΑΣΕΠ οι οριστικοί πίνακες για τις θέσεις των Διοικητών και Υποδιοικητών των ΥΠΕ – Ανέβηκε στη λίστα η Μ. Κουτσιούμπα
3 July 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 3 Ιουλίου

Τετάρτη, 3 Ιουλίου σήμερα, και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Αγίου Υακίνθου του Κουβικουλάριου και Μάρτυρα και του Αγίου Ανατολίου του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν επίσης η Άγια Θεοδότη η Μάρτυς και ο Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης και Οσιομάρτυρας.

Ποιοι έχουν την ονομαστική εορτή τους

Σήμερα ακούνε «χρόνια πολλά», οι:

  • Ανατόλιος, Ανατολία
  • Ζουμπουλία, Ζουμπούλης
  • Υάκινθος, Υακίνθη, Υάνθη

Ποιος ήταν ο Άγιος Υάκινθος

Ο Άγιος Υάκινθος, ο κουβικουλάριος ή Άγιος Υάκινθος της Καππαδοκίας, ήταν θαλαμηπόλος του Αυτοκράτορα Τραϊανού. Θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη και την Καθολική εκκλησία.
Γεννήθηκε το 78 μ.Χ. Κατάγονταν από την Καισάρεια και υπηρέτησε σαν θαλαμηπόλος του Τραϊανού.

Επειδή δεν ακολουθούσε τις ειδωλολατρικές θυσίες των Ρωμαίων έγινε αντιληπτό ότι ήταν αλλόθρησκος και ο Τραϊανός έδωσε διαταγή να του δίνεται τροφή μόνο από σφάγια των θυσιών στην φυλακή. Πέθανε από πείνα σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Στα Ανώγεια υπάρχει ναΐσκος αφιερωμένος στον Άγιο Υάκινθο, χτισμένος με ξερολιθιά, σε μορφή μιτάτου. Ο ναός έγινε το 1998 μετά από πρόταση του Λουδοβίκου των Ανωγείων την οποία αποδέχτηκε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου Άνθιμος. Το σχεδιασμό και την επίβλεψη είχε ο αρχιτέκτονας Σταύρος Βιδάλης. Στο χώρο αυτό γιορτάζονται κάθε χρόνο τα Υακίνθεια.[4].

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: