Φρουροί της Επανάστασης: «Αναλογική απάντηση σε οποιαδήποτε απειλή από ΗΠΑ και Ισραήλ»
14 April 2024
Καιρός: Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα η θερμοκρασία την Κυριακή
14 April 2024

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Θα διακοπεί η ροή του πετρελαίου;

Η τιμή του αργού πετρελαίου αναμένεται θα σημειώσει άνοδο, όταν οι εμπορικές συναλλαγές επαναληφθούν, μολονότι η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι «η επίθεση κατά του Ισραήλ έχει ολοκληρωθεί».

Το βασικό ερώτημα είναι αν η σύγκρουση θα οδηγήσει στην διακοπή των ροών του αργού, από μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Εάν επεκταθούν διακοπές στις μεταφορές μέσω αγωγών ή στα δρομολόγια των τάνκερς πέραν της Ερυθράς Θάλασσας που ήδη ελέγχονται από τους Χούθι, τότε οι τιμές του αργού θα αυξηθούν.

LIVE: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ

Εξάλλου, μεταξύ των πολλών θεμάτων που θα απασχολήσουν τον Τζο Μπάιντεν θα είναι και η απόφαση για το αν η εξέλιξη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή δικαιολογεί μια ακόμη απελευθέρωση αργού πετρελαίου από το Στρατηγικό Απόθεμα των ΗΠΑ.

Όταν οι τιμές της ενέργειας έκαναν άλμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε την – χωρίς προηγούμενο- απελευθέρωση 180 εκατομμυρίων βαρελιών.

Έκτοτε, η αμεικανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το έργο-μαμούθ της αναπλήρωσης του αποθέματος, αλλά η πρόοδος είναι αργή, ενώ μια πρόσφατη κίνηση για την αγορά ακόμη και 3 εκατομμυρίων βαρελιών εγκαταλείφθηκε εν μέσω υψηλών τιμών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, το SPR περιείχε περίπου 364 εκατομμύρια βαρέλια.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: