ΔΕΗ: Στα 17 λεπτά το τιμολόγιο για τον Νοέμβριο
21 October 2023
Ουκρανία: Δύο νεκροί από ρωσικούς πυραύλους
21 October 2023

Επενδυτική βαθμίδα από τη S&P: Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία

H απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημαντικό γεγονός για την ελληνική οικονομία καθώς ο S&P ανήκει στην κατηγορία των σημαντικών οίκων (μαζί με τους Moody’s και Fitch) που παρακολουθεί μεγάλος αριθμός θεσμικών επενδυτών όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικοί οργανισμοί, κ.α.

Από το βράδυ της Παρασκευής πλέον η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα από δύο από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί από την ΕΚΤ. Την S&P και την DBRS, με τα ελληνικά ομόλογα να μπαίνουν πλέον στο ραντάρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών που μέχρι πρότινος δεν ενδιαφέρονταν καθώς θεωρούνταν «σκουπίδια». Βέβαια για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων χρειάζεται μία ακόμη αναβάθμιση από τους οίκους Fitch ή Μoody’s. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων σε ελληνικούς τίτλους και μετοχές ελληνικών εταιριών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μετά την κίνηση του οίκου αξιολόγησης S&P αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους, που σε πρώτη φάση μπορεί να ανέλθει σε 6 με 7 δισ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται το ποσό αυτό να ανέβει στα 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σημαντικό μέρος επενδυτών π.χ. funds, που στέφονται σε τίτλους χαμηλής βαθμολόγησης λόγω υψηλών αποδόσεων, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσει με όφελος για τους ελληνικούς τίτλους καθώς θα «αντικατασταθούν» από μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Ειδικά σε μία περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας και εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων χωρών όπως της Ιταλίας, το ελληνικό ομόλογο δείχνει να «αντιστέκεται» κλείνοντας το spread με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Tην Παρασκευή, το ελληνικό 10ετές είχε απόδοση 4,31%, 73 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας (3,58%) και μόλις 32 μονάδες βάσης πάνω από το Ισπανικό (3,99%). Σε σχέση με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, το ελληνικό 10ετές βρέθηκε 59 μονάδες βάσης χαμηλότερα ενώ έναντι του γερμανικού ήταν υψηλότερο κατά 142 μονάδες.

Μάλιστα μεγάλες τράπεζες όπως η JP Morgan, έχουν εκτιμήσει ότι με την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού θα μειωθεί στις 135 μονάδες βάση έως το τέλος του έτους και στις 130 μονάδες το 2024, αν και οι συγκεκριμένες προβλέψεις έχουν γίνει πριν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όσο θα διευρύνεται ο κατάλογος των αξιολογήσεων που εντάσσουν το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα, τόσο θα διευρύνεται και ο κατάλογος των επενδυτών που θα μπορούν να τοποθετηθούν στους ελληνικούς τίτλους.

Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί και μία ακόμη παράμετρος. Η αναβάθμιση του ελληνικού χρέους και η ένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, σημαίνει και ότι πλέον η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με τις αγορές ως προς το «νέο» χρέος, χωρίς κάποιο εργαλείο προστασίας όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται η «ετυμηγορία» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Μάλιστα αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τότε θα φανούν τα πραγματικά οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας καθώς ακόμα περισσότεροι επενδυτές θα συμμετάσχουν στις εκδόσεις χρέους της ελληνικής δημοκρατίας μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

Υπενθυμίζεται πως ο τρίτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης, Moody’s, στην πρόσφατη αξιολόγησή του στις 5 Σεπτεμβρίου είχε κάνει την έκπληξη δίνοντας διπλή αναβάθμιση στην Ελλάδα, κατατάσσοντας την ακριβώς ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: