Γιγαντώνονται οι ανησυχίες για το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου στις προσεχείς ευρωεκλογές μετά την επιβεβαίωση της εμπλοκής του υπουργείου Εσωτερικών στην διαρροή προσωπικών δεδομένων των αποδήμων οι οποίοι, μάλιστα -βάσει του νέου νόμου- χάνουν το δικαίωμα να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε κάλπες του εξωτερικού.
Το σύστημα επιστολικής ψήφου το οποίο θα εφαρμοστεί στις επικείμενες ευρωεκλογές εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στη σκιά που δημιούργησε η απομάκρυνση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου. Παράλληλα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, που μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή του χαρτοφυλακίου της επιρρίπτει πλέον την ευθύνη σε προηγούμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας ότι υπήρξε κρατική εμπλοκή.
Επιπλέον, οι ύποπτες διαδρομές μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών εγείρουν τεράστια ερωτήματα για το βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο «αξιοποιούνται» προσωπικά δεδομένα των αποδήμων βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της επιστολικής ψήφου.
Πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος αναγνωρίζει τους κινδύνους που προκαλούνται για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών και ζητά απαντήσεις από την κυρία Κεραμέως προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο» και κάλεσε επίμονα την κυρία Κεραμέως να δώσει απαντήσεις ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, προειδοποίησε ότι «ήδη έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών για τη λειτουργία του υπουργείου Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο να διεξάγει τις εκλογές αν με τόσο εύκολο τρόπο μπορεί κάποιος να παίρνει απόρρητα στοιχεία».
«Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καθησυχάζει τον λαό για την επιστολική ψήφο, όταν βάσει νόμου πλέον τα προσωπικά στοιχεία των εκλογέων θα είναι στη διάθεση όχι μόνο των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των ιδιωτικών εταιριών και μάλιστα ξένων χωρών, που θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου;» διερωτήθηκε από την πλευρά του το ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση νομοθετεί για την δική της προστασία και επιβίωση, όχι για την προάσπιση της δημοκρατίας» σχολίασε επικριτικά η Ελληνική Λύση ενώ ο η Νέα Αριστερά υπογράμμισε ότι «τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν μετατραπεί σε κουρελόχαρτο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στις επικείμενες ευρωεκλογές δεν επιτρέπει σε αποδήμους να ψηφίζουν δια φυσικής παρουσίας στις κάλπες του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιοι ψηφοφόροι ανησυχούν για την ασφάλεια της διαδικασίας τότε ενδέχεται να μην επιλέξουν να ψηφίσουν κάτι που θα επηρεάσει βέβαια το αποτέλεσμα των εκλογών.
Προβληματισμός προκύπτει, όμως, και λόγω της ίδιας της διαρροής γιατί οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και κόμματα που ενδέχεται να γνωρίζουν τα προσωπικά στοιχεία των αποδήμων θα έχουν ένα άδικο και απαράδεκτο προβάδισμα στις κάλπες έναντι των υπολοίπων υποψηφίων και συνδυασμών.