Εγκρίθηκε το Ψήφισμα της παράταξης “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” για την Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων
Ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα τόσο από συμβολικής σημασίας όσο και ουσιαστικής υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, μετά από εισήγηση του Περιφερειακού Συμβούλου και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια», κ. Αθανάσιου Ακρίβου.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την 22α Μαΐου, που ήταν η ημέρα που η χώρα μας εξάντλησε για φέτος τους φυσικούς της πόρους ο κ. Ακρίβος κατέθεσε Ψήφισμα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο με το οποίο ενημέρωνε σχετικά με την Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day) μιας χώρας, και σε πολιτικό επίπεδο ζητούσε να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης.
Η εισήγηση του κ. Ακρίβου
Χαρακτηριστικά, στην τοποθετησή του ο κ. Ακρίβος ανέφερε: «Στις 22 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει εξαντλήσει του φυσικούς πόρους της για φέτος.
Η παράταξή μας με αυτό το Ψήφισμα καταρχάς θέλει να προβάλει αυτή την ημέρα για να μάθουν οι πολίτες ότι από τις 22 Μαΐου και μετά ξοδεύουμε, το οξυγόνο των παιδιών μας. Και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσει το Ψήφισμα που εκτός το μεγάλο συμβολισμό που έχει, θα στείλουμε και ένα μήνυμα προς την κεντρική διοίκηση.
Στο πολιτικό σκέλος ζητάμε να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης.
Θα μετριέται το κόστος που μετακυλίεται στις επόμενες γενιές.
Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.»
Το Σώμα υποδέχτηκε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόταση της παράταξης «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» και για αυτό το λόγο το υπερψήφισε στην συντριπτική του πλειοψηφία.
Αναλυτικά, το Ψήφισμα ήταν το εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day) μιας χώρας είναι η ημέρα την οποία τα φυσικά αποθέματα της Γης, ολόκληρου του πλανήτη, θα εξαντλούνταν, αν όλες οι χώρες κατανάλωναν όπως η χώρα αυτή.
Έτσι η Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων της Ελλάδας για φέτος είναι η 22α Μαΐου.
Εάν όλες οι χώρες του πλανήτη κατανάλωναν φυσικούς πόρους όπως η Ελλάδα, τότε τα φυσικά αποθέματα του πλανήτη θα τελείωναν στις 22 Μαΐου. Πέρυσι για όλον τον πλανήτη αυτή η μέρα ήταν η 22α Αυγούστου.
Το Οικολογικό Αποτύπωμα υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη πόση παραγωγική γη χρειάζεται για την παραγωγή τροφής, για παραγωγή φυτικών ινών π.χ. για ρούχα, για αναγέννηση της ξυλείας, για απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα που εξέπεμψε η χώρα καίγοντας ορυκτά καύσιμα και για τη δημιουργία χτισμένων υποδομών.
Η κατανάλωση μιας χώρας υπολογίζεται προσθέτοντας εισαγωγές κι αφαιρώντας εξαγωγές από την εθνική της παραγωγή.
Το Οικολογικό Αποτύπωμα χρησιμοποιεί σοδειές πρωτογενών προϊόντων (αγροτική σοδειά, δάσος, βοσκότοπους, αλιεύματα) για να υπολογίσει το χώρο που χρειάζεται για να υποστηριχθεί μια δοσμένη δραστηριότητα.
Η Βιοϊκανότητα μετριέται υπολογίζοντας την παραγωγική γη και το θαλάσσιο χώρο που χρειάζεται για να παρέχει τους φυσικούς πόρους που ένας πληθυσμός καταναλώνει και για να απορροφήσει τα απορρίμματά του, με βάση τις τωρινές τεχνολογικές και διαχειριστικές πρακτικές.
Αν η Βιοϊκανότητα μιας χώρας είναι μικρότερη από το Οικολογικό της Αποτύπωμα (όπως συμβαίνει στο 85% των χωρών), τότε έχει Οικολογικό Έλλειμμα. Αντίθετα, εάν η Βιοϊκανότητα μιας χώρας ξεπερνάει το Οικολογικό της Αποτύπωμα, τότε η χώρα αυτή έχει Οικολογικό Απόθεμα.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες με Οικολογικό Έλλειμμα, καθώς η Βιοϊκανότητά της (δυνατότητα παραγωγής φυσικών πόρων) είναι μικρότερη από το Οικολογικό της Αποτύπωμα (κατανάλωση φυσικών πόρων για τις ανάγκες της).
Συγκεκριμένα, η Βιοϊκανότητα της χώρας είναι 1,4 εκτάρια για κάθε κάτοικο, ενώ το Οικολογικό Αποτύπωμα (κατανάλωση) είναι 4,3 εκτάρια για κάθε άτομο. Οπότε έχουμε Οικολογικό Έλλειμμα 2,8 εκτάρια για κάθε κάτοικο.
Για να καλύψουμε δηλαδή την κατανάλωσή μας θα χρειαζόμασταν επιπλέον 2,8 εκτάρια παραγωγικής γης και θάλασσας για κάθε κάτοικο της χώρας.
Τι πρέπει να κάνουμε
Εάν κάτι πρέπει να μας διδάξει η Ημέρα Εξάντλησης Φυσικών Αποθεμάτων (Earth Overshoot Day) της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη και την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας με τον κορωνοϊό, είναι η ανάγκη να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικών πόρων, να την κάνουμε πιο δίκαιη τόσο μέσα στη χώρα μας όσο και διεθνώς, και τέλος, να φροντίσουμε έτσι ώστε η τοπική παραγωγή (ιδίως στη διατροφή και στην ενέργεια) να καλύπτει τις ανάγκες μας (αυτάρκεια).
Και για να γίνει αυτό χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την υπερκατανάλωση, τα ορυκτά και εισαγόμενα καύσιμα και να βασιστούμε στα τοπικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή μας και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τοπικό έλεγχο και όρια που πρέπει να τηρούνται για να μην καταστρέφονται προστατευόμενες περιοχές.
Εννοείται ότι τα στοιχεία αυτά μιλάνε για μέσους όρους. Δεν είναι ίδια η κατανάλωση μιας φτωχής οικογένειας και η κατανάλωση των πλούσιων κατοίκων της χώρας.
Ενώ μην ξεχνάμε πως το Σάββατο 5 Ιουνίου είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και η έκδοση του παραπάνω Ψηφίσματος είναι μία πολύ σημαντική συμβολική κίνηση.
Εν κατακλείδι ζητάμε:
Να νομοθετηθεί επιτέλους και στην Ελλάδα, ένας Κλιματικός Νόμος, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.
Ένας Κλιματικός Νόμος όπου θα θεσμοθετηθεί η μέτρηση του οικολογικού αποτυπώματος στις αναλογιστικές μελέτες κάθε επένδυσης.
Θα μετριέται το κόστος που μετακυλίεται στις επόμενες γενιές.
Θα καταργηθεί η απαράδεκτη νομοθέτηση που υπάρχει τώρα, όπου η αυτοδιοίκηση δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο, (έχει μόνο γνωμοδοτικό) στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Τα κόμματα της Βουλής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που καταστρέφουν το περιβάλλον και τη φύση.
Η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ.
Οι επιπτώσεις είναι πλέον εμφανέστατες σε όλους.
Από τις 22 Μαΐου 2021 και μετά ξοδεύουμε, το οξυγόνο των παιδιών μας. Και αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Με εκτίμηση
Για την Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια
Αθανάσιος Ακρίβος, Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης.»