Τροχαίο στην Π. Ράλλη: Πληροφορίες αναζητεί η ΕΛΑΣ
22 September 2024
Πιθανότατα εκτός πλάνων και φέτος το «Παυσίλυπο: To Μαγεμένο Δάσος»
23 September 2024

Η Αλβανία σχεδιάζει ένα μουσουλμανικό «κράτος του Βατικανού»

Η Αλβανία σχεδιάζει να δημιουργήσει τη δικό της «κράτος του Βατικανού». Αυτό, όμως, θα είναι μουσουλμανικό.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, θα ανακοινώσει σχέδια για ένα κυρίαρχο μικροκράτος στην πρωτεύουσά της, τα Τίρανα, το οποίο θα ακολουθεί τις πρακτικές του Τάγματος Μπεκτασί — ένα τάγμα Σιιτών Σούφι που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Τουρκία.

Αν όλα πάνε καλά, το λεγόμενο «Κυρίαρχο Κράτος του Τάγματος Μπεκτασί» θα γίνει το μικρότερο κράτος στον κόσμο, μόλις το ένα τέταρτο του μεγέθους της Πόλης του Βατικανού. Το κομμάτι γης των 10 εκταρίων θα έχει τη δική του διοίκηση, διαβατήρια και σύνορα, μεταδίδει το Euronews.

Το νέο κράτος θα επέτρεπε το αλκοόλ, στις γυναίκες να φορούν ό,τι θέλουν και δεν θα επιβάλει κανόνες στον τρόπο ζωής, αντανακλώντας τις ανεκτικές πρακτικές του Τάγματος Μπεκτασί. Ο Ράμα είπε ότι στόχος του νέου κράτους ήταν να προωθήσει μια ανεκτική εκδοχή του Ισλάμ για την οποία υπερηφανεύεται η Αλβανία. «Θα πρέπει να φροντίσουμε αυτόν τον θησαυρό, που είναι η θρησκευτική ανοχή και τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένο», είπε στους New York Times.

Μια μακρά μυστικιστική παράδοση στην Αλβανία

Η ιστορία των Μπεκτασήδων χρονολογείται από τον 13ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά σχεδόν πριν από έναν αιώνα, η έδρα του Τάγματος μεταφέρθηκε στα Τίρανα μετά την απαγόρευση από την Τουρκία από τον Μουσταφά Κεμάλ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το τάγμα των Μπεκτασήδων έχει μακρά μυστικιστική παράδοση στην Αλβανία. Υποστηριζόμενοι από τους Γενίτσαρους, οι επίλεκτοι στρατιώτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στρατολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από χριστιανικές περιοχές των Βαλκανίων. Η πίστη των Σούφι δεν αναγκάζει τους οπαδούς τους να τηρούν τα βασικά του παραδοσιακού Ισλάμ.

Οι Μπεκτασίδες είναι αφοσιωμένοι στους σοφούς, γνωστούς ως δερβίσηδες. Ο Δερβίσης Μπάμπα Μόντι είναι ο σημερινός πνευματικός ηγέτης του τάγματος. Είναι γνωστός από τους οπαδούς του με τον επίσημο τίτλο του,  Χατζί Ντέντε Μπάμπα.

Ο Μπάμπα Μόντι πρόκειται να είναι ο ηγέτης του Κυρίαρχου Κράτους του Τάγματος Μπεκτασί. Λέει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με «αγάπη και καλοσύνη». Σε συνέντευξή του στο Euronews το 2018, είπε «το να είσαι Μπεκτασή σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Έχουμε οικοδομήσει την κοινότητά μας βασίζοντάς την στις αρχές της ειρήνης, της αγάπης και του αμοιβαίου σεβασμού».

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εργάζεται για τη νομοθεσία που καθορίζει το κυρίαρχο καθεστώς του νέου κράτους εντός της Αλβανίας. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα θα πρέπει επίσης να το υποστηρίξει.

Ο Μπάμπα Μόντι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν την κυριαρχία του κράτους του. «Αξίζουμε ένα κράτος», είπε στους New York Times. «Είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που λέμε την αλήθεια για το Ισλάμ» και «μην το ανακατεύετε με την πολιτική».

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: