Άγριος Καβγάς Λιάγκα – Περρή στο Πρωινό – «Εγώ που εμβολιάστηκα είμαι μ@λ@κ@ς;»
1 December 2021
Ο προγεννητικός έλεγχος νοσημάτων εξασφαλίζει τη γέννηση ενός παιδιού χωρίς γενετικές παθήσεις.
1 December 2021

Η ανακοίνωση της Μονής Εσφιγμένου για το παράνομο νεκροταφείο στην αυλή σπιτιού ιερέα

“Η διοίκηση της Μονής Εσφιγμένου ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε εξουσιοδότηση ή άδεια για τη λειτουργία” του παράνομου νεκροταφείου στην αυλή του σπιτιού του ιερέα, στα Καλύβια Αττικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Μονή Εσφιγμένου, έπειτα από τα σχετικά ρεπορτάζ που προβλήθηκαν και προκάλεσαν σάλο.Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ της εκπομπής “Αλήθειες με τη Ζήνα”, στο παράνομο νεκροταφείο γίνονται ταφές ενηλίκων, παιδιών, ακόμη και βρεφών… Για την υπόθεση έχουν γίνει καταγγελίες, ενώ έχει υποβληθεί και μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι εικόνες που προβλήθηκαν στο ρεπορτάζ προκαλούν σοκ, ενώ ο ίδιος ο ιερέας όταν ρωτήθηκε για τους τάφους απάντησε πως “είναι κάτι βρεφάκια, επειδή έχουν υπερκορεστεί τα νεκροταφεία Α’, Β’ Γ’, απ’ ότι μας πληροφορούν δεν υπάρχουν θέσεις γι’ αυτά τα παιδιά”.

Η ανακοίνωση της Μονής Εσφιγμένου για το παράνομο νεκροταφείο στα Καλύβια Αττικής

Στην ανακοίνωση η Μονή Εσφιγμένου σημειώνει ότι “ο ρασοφόρος που λειτουργεί το παράνομο νεκροταφείο δεν ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά είναι εξαρτημένος από το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο” και επισημαίνει ότι είναι “απαραίτητη είναι η συμβολή των αρχών για την διαλεύκανση του ζητήματος με διαφόρους τρόπους”.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:

“Η Ιερά Μονή με έκπληξη έλαβε γνώση από ρεπορτάζ των ΜΜΕ για την ύπαρξη παρανόμου νεκροταφείου στα Καλύβια Αττικής, σε χώρο που φέρει πινακίδα με την ονομασία της. Η Μονή μας συμμερίζεται το κοινό αίσθημα για τις παρανομίες και τα ηθικά ερωτήματα που προκύπτουν από την διαπιστούμενη κατάσταση.

Ο ρασοφόρος που εμπλέκεται σε αυτή την κατάσταση ισχυρίζεται άλλοτε πως ο χώρος είναι το σπίτι του και άλλοτε πως ο χώρος είναι μετόχι της Μονής μας και ότι κάποια «γερόντισσα» ενήργησε για να του αποδοθεί η χρήση, ύστερα από εντολή κάποιου – αποθανόντος πλέον – ρασοφόρου καταληψία της Μονής μας. Ο τελευταίος μάλιστα δεν είχε δικαιοπρακτική ικανότητα εξ ονόματος του νομικού προσώπου της Μονής, καθώς κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα η Μονή μας βρισκόταν υπό χηρεία ηγουμενίας. Ο ρασοφόρος που λειτουργεί το παράνομο νεκροταφείο δεν ανήκει στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά είναι εξαρτημένος από το θρησκευτικό νομικό πρόσωπο «Εκκλησία ΓΟΧ Ελλάδος», όπως και οι καταληψίες του κεντρικού κτηρίου της Μονής μας, με τους οποίους σχετίζεται.

Η διοίκηση της Μονής ουδέποτε ερωτήθηκε και ουδέποτε έδωσε εξουσιοδότηση ή άδεια για τη λειτουργία αυτού του χώρου, πολλώ δε μάλλον στην παρούσα απαράδεκτη μορφή.

Γενικώς, χώρο ταφής δικαιούνται από τον νόμο να έχουν τα μοναστήρια και τα μετόχια τους για την ταφή των μοναχών τους και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κάποιων ευεργετών ή στενών συγγενών. Συνεπώς, η ύπαρξη τάφων βρεφών προφανώς ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτά.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου χώρου στα Καλύβια, δυστυχώς, η διοίκηση της Μονής αδυνατεί να επέμβει, καθώς ακόμα διερευνάται εάν αυτός ο χώρος ανήκει ή όχι στην Μονή, ως ιδιοκτησία, λόγω του γνωστού προβλήματος της κατάληψης του κεντρικού κτηρίου της, όπου βρίσκονται ορισμένα από τα αρχεία της, όπως κατάλογοι ιδιοκτησιών και μετοχίων, κάποια από τα οποία έχουν πωληθεί ή διατεθεί παρανόμως σε τρίτους. Απαραίτητη είναι η συμβολή των αρχών για την διαλεύκανση του ζητήματος με διαφόρους τρόπους.

Εάν αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει στην Μονή μας, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του χώρου. Αντιθέτως, εάν αποδειχθεί πως ο χώρος δεν σχετίζεται με την Μονή μας, η πολιτεία, πέρα από την διερεύνηση των λοιπών παρανομιών, οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε να μην χρησιμοποιείται το όνομα της Μονής μας για κάλυψη δραστηριοτήτων ξένων προς την Μονή, διάπραξη παρανόμων ενεργειών και δυσφήμιση του ονόματός μας.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, έως ότου αυτός απευθυνθεί στα ΜΜΕ, υπήρχε αδράνεια των αρχών. Παρομοίως και η Μονή μας, έχει βιώσει την ανεξήγητη αμηχανία και αδράνεια διαφόρων οργάνων της πολιτείας σε κάθε τυχόντα που αυτοπαρουσιάζεται ψευδώς ως Εσφιγμενίτης-Αγιορείτης και μια άτυπη ασυλία και ανοχή σε όποιον φοράει ράσο για διάπραξη εγκλημάτων με την χρήση του ονόματός της.

Η Μονή μας παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργειά της.

Εκ της Ιεράς Μονής”

Καλύβια: Ιερέας μετέτρεψε την αυλή του σε παράνομο νεκροταφείο παιδιών – Σοκαριστικές καταγγελίες και εικόνες

Εικόνες και καταγγελίες που προκαλούν σοκ για λειτουργία παράνομου νεκροταφείου, στην αυλή σπιτιού ενός ιερέα στα Καλύβια, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Για την υπόθεση έχουν γίνει καταγγελίες και μηνύσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρει η εκπομπή “Αλήθειες με τη Ζήνα” που μετέδωσε το σχετικό ρεπορτάζ.

Σε μήνυση που κατέθεσε ο κ. Ταξιάρχης Πιτταράς στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών καταγγέλλει ότι στον συγκεκριμένο περιφραγμένο χώρο υπάρχει ένα σπίτι, όπου κατοικεί ένας ιερέας με την σύζυγο και τα παιδιά τους, ένας ναός που δεν γνωρίζει εάν λειτουργεί νόμιμα, μία δεύτερη εκκλησία η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί και στον ίδιο χώρο υπάρχουν δύο παράνομα κοιμητήρια: στο ένα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος, γίνονται ταφές ενηλίκων και στο δεύτερο, γίνονται ταφές βρεφών και παιδιών…

Στη μήνυση γίνεται αναφορά για συμφωνίες με γραφεία τελετών και για χρήματα που λαμβάνει ο ιερέας για κάθε παιδί και κάθε ενήλικο, που θάβει στην αυλή του σπιτιού του.

“Είχα κατά καιρούς καταγγελίες για τον χώρο αυτό, είναι αυθαίρετο, παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι, έτσι το ονομάζει ένας παππάς που είναι εκεί, ο οποίος δεν ξέρω αν είναι επίσημος ή αν έχει χριστεί μόνος του. Στο προαύλιο έχει κάνει αρκετές ταφές, 40-50 και ειδικά παιδιών. Είναι παράνομες οι ταφές αυτές και πρέπει η πολιτεία να κινηθεί εναντίον του” ανέφερε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

“Αυτός είναι ένας ιδιωτικός χώρος, δεν υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη. Είναι το σπίτι του ιερέα που περιλαμβάνει και έναν μικρό ναό. Είναι ιδιωτικός χώρος. Βεβαίως η εκκλησία θα λάβει τα μέτρα της” λέει ο πατήρ Μιχαήλ Κωνσταντινίδης από την Αρχιεπισκοπή, όπου ανήκει ο ιερέας.

Ο άνθρωπος που καταγγέλλει τον ιερέα είναι ο πρώην άνδρας της κόρης του. “Ο κύριος αυτός έβαλε τα δυο μου παιδιά να τον βοηθούν να θάβει… Θάβει γιατί κονομάει, δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του”, αναφέρει στην ίδια εκπομπή. Όπως τονίζει, στο νεκροταφείο υπάρχουν 40-50 τάφοι, εκ των οποίων οι 30 ανήκουν σε παιδάκια.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο ιερέας είναι παλαιοημερολογίτης.

Τι υποστηρίζει ο ιερέας – “Είναι καμιά 20αριά ταφάκια”

Από την πλευρά του, ο ιεράς Δημήτριος Ράικος υποστηρίζει πως πρόκειται για δήθεν παλιό μετόχι του Αγίου Όρους.

“Ήρθα κατ’ εντολή του πνευματικού μου πατέρα και η γερόντισσα έκανε την κίνηση με εντολή του πατρός Ευθυμίου να μας δώσει αυτό τον χώρο. Το μοναστήρι ονομάζεται Παναγία Γοργοϋπήκοος. Από το ’70 μέχρι σήμερα έχουμε φιλοξενήσει άπορους μοναχούς, κυρίως μοναχές που δεν είχαν πού την κεφαλή κλίνει. Κάνω καθημερινά λειτουργίες, όταν μου το ζητήσουν οι πιστοί” λέει ο ιερέας στην κάμερα της εκπομπής.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά για τους τάφους, εκείνος απαντά: “Είναι κάτι βρεφάκια, επειδή έχουν υπερκορεστεί τα νεκροταφεία Α’, Β’ Γ’, απ’ ότι μας πληροφορούν δεν υπάρχουν θέσεις γι’ αυτά τα παιδιά. Συνεννοήθηκα με μία ψυχούλα και έρχονται εδώ οι γονείς και τα ενταφιάζουμε. Έχουμε δικαίωμα οι Ιερές Μονές και τα Μετόχια να έχουμε χώρο ενταφιασμού. Από μία παρεξήγηση που έγινε πρόσφατα, κάποιο πρόσωπο πήγε και είπε ότι παρανόμως έχουμε αυτή την κατάσταση. Πήγα στους δικηγόρους του υπουργείου και πήρα την διάταξη του νόμου… Είναι καμιά 20αριά ταφάκια”.

enikos

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: