Σε Περιφέρεια υπόδειγμα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, με μεγάλους ωφελημένους τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών, θα μετατρέψουμε όλοι μαζί την Αττική, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά την παρουσίαση του ειδικού σχεδίου διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην Αττική, σε τηλεημερίδα την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ, με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στον χαιρετισμό του δήλωσε την ενθάρρυνση και στήριξη του προς την Περιφέρεια και τους Δήμους οι οποίοι «συμβάλλουν αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια για μια αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων».
Κατά τις εργασίες ο σύμβουλος Διαχείρισης Βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια, Αντώνης Μαυρόπουλος ανέλυσε λεπτομερώς το Σχέδιο και ο τεχνικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κομποστοποίησης, Μάρκο Ρίτσι παρουσίασε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι και οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν διευκρινίσεις για διάφορα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία του σχεδιασμού και της εφαρμογής των σχετικών δράσεων.
Ο κ. Πατούλης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια ως προς την υλοποίηση του προγράμματος – που εξήγγειλε αρχές του χρόνου – για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και διαχείρισης των βιοαποβλήτων. Σχετικά με τα βιοαπόβλητα, παρατήρησε ότι αποτελούν σχεδόν το 40% των οικιακών αποβλήτων και δημιουργούν τις σημαντικότερες επιπτώσεις στους ΧΥΤΑ όπως βιοαέριο, στραγγίσματα και έντονες οσμές. Σημείωσε ότι πρόκειται για το μοναδικό ίσως υλικό που μπορεί να κλείσει τον κύκλο του τοπικά, δίνοντας σε όλους τους πολίτες την ευκαιρία να συμμετέχουν και να καταλάβουν τι είναι κυκλική οικονομία συνδυάζοντας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Πρόσθεσε ότι με την ανάπτυξη του δικτύου των αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας, οι δήμοι θα εξοικονομήσουν εκατομμύρια ευρώ από κόστος μεταφοράς προς τη Φυλή και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Ο περιφερειάρχης παρουσίασε τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πορείας του προγράμματος για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων που υλοποιεί η Περιφέρεια ως εξής:
- Παραλαμβάνεται σταδιακά και παραδίδεται στους Δήμους ο εξοπλισμός των 80 νέων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων, σε διάφορα μεγέθη, ενώ έχει προγραμματιστεί η προμήθεια και επιπλέον εξοπλισμού.
- Για την ποιοτική αναβάθμιση του κομπόστ που παράγεται από τα βιοπαπόβλητα στη Φυλή. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε την 1η πιστοποίηση κομπόστ που θα παράξουμε σε όλες τις μονάδες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κομποστοποίησης.
- Εντός του καλοκαιριού θα έχουν εξευρεθεί οι χώροι για τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, εντός της Αττικής.
Κλείνοντας την ενότητα των οργανικών απορριμμάτων ο κ. Πατούλης ενημέρωσε ότι έχουν διατεθεί 20 εκατομμύρια ευρώ για τα πρώτα έργα και ότι προβλέπεται η διάθεση «συνολικά άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υλοποιηθούν Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, σε συνεργασία πάντοτε με τους εμπλεκόμενους δήμους».
Στο γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των σύμμικτων απορριμμάτων, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως «Ως Περιφέρεια έχουμε γνώση, θέληση κι αποφασιστικότητα να αλλάξουμε την κατάσταση. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε, με τη στήριξη όλων των Δήμων της Αττικής».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξελίξεις που υπάρχουν σε σχέση με τις δεσμεύσεις του, στις 30 Ιανουαρίου, ως εξής: - Έως τέλος Μαρτίου θα έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα η μελέτη έχει ξεκινήσει και αναμένεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να έχουμε ένα πρώτο προσχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ.
- Περί υποστήριξης προς τους Δήμους στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων, με πρόβλεψη και για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Σήμερα δεκάδες δήμοι, με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας, επικαιροποιούν τα σχετικά τοπικά σχέδια
- Για δρομολόγηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης και συντονισμένη ενεργοποίησή των πολιτών στην ανακύκλωση. Σήμερα ο σχετικός διαγωνισμός είναι στο τελικό στάδιο προετοιμασίας και θα έχουμε ανάδοχο ως τον Οκτώβριο.
- Για το ότι το 2020-2021 θα δημιουργηθούν από ΕΔΣΝΑ και Δήμους, 1000 γωνιές ανακύκλωσης στην Αττική, όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους, εκκλησίες, κλπ. Αναμένουμε άμεσα τα τεύχη δημοπράτησης του σχετικού διαγωνισμού, με στόχο να έχουμε έναρξη υλοποίησης του προγράμματος από τα τέλη του 2020.
- Για την κατασκευή 3 νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή, του Πειραιά στο Σχιστό, και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό. Σήμερα οι φάκελοι ΣΔΙΤ των έργων ήδη προετοιμάζονται, ενώ μερικές μέρες πριν προκηρύχθηκαν οι μελέτες πλήρους τεχνικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για τις μονάδες του Κεντρικού Τομέα και του Πειραιά.
- Για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Σήμερα έχουμε προσφέρει ήδη χιλιάδες ειδικούς κάδους ανακύκλωσης σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες αλλά και σε πολλούς Δήμους της Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ έχει παραλάβει τα πρώτα 15 (από τα 60) φορτηγά και αναμένεται σύντομα η δρομολόγηση τους προς εξυπηρέτηση των δήμων.
Τέλος σημειώνεται ότι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η Περιφέρεια υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στον τομέα της ανακύκλωσης.
Στο πλαίσιο αυτό δύο από τα νέα σύγχρονα οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων και καφέ κάδοι βρίσκονται στο Πεδίον του Άρεως προκειμένου να εξοικειωθούν οι πολίτες με τη λειτουργία τους ενώ διανέμεται και ποιοτικό κομπόστ από την επεξεργασία τους.