Οριστικός ανάδοχος καθώς και νέος προσωρινός για δύο έργα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
12 March 2023
Ν. Δένδιας: Γεύμα με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό στην Πρίστινα
12 March 2023

Η Ζαχάροβα παραδέχεται ότι υπάρχουν διαμάχες στον κύκλο του Κρεμλίνου

Οι δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προσελκύουν πάντα το ενδιαφέρον καθώς η διατύπωσή τους είναι συνήθως έξυπνη και η ίδια κινείται στη σφαίρα της «ατάκας». Μία δήλωση που έκανε στις 11 Μαρτίου έχει προκαλέσει την προσοχή, όχι όμως για τον τρόπο διατύπωσης αλλά για την ουσία της.

Μιλώντας σε ένα φόρουμ, η Ζαχάροβα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εσωτερικές διαμάχες στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου, το οποίο έχει ουσιαστικά χάσει τον κεντρικό έλεγχο της ροής πληροφοριών. Μάλιστα σχολίασε ότι αυτό είναι κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να διορθώσει εύκολα.

Το φόρουμ στο οποίο μίλησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τις «πρακτικές και τεχνολογικές πτυχές της πληροφορίας και του γνωστικού πολέμου στη σύγχρονη πραγματικότητα» στη Μόσχα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να αντιγράψει τη σταλινική προσέγγιση της δημιουργίας ενός σύγχρονου ισοδύναμου με το Σοβιετικό Γραφείο Πληροφοριών για τον κεντρικό έλεγχο του εσωτερικού χώρου πληροφοριών της Ρωσίας λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των «ελίτ του Κρεμλίνου».

Η δήλωση αυτή της Ζαχάροβα είναι αξιοσημείωτη και επιβεβαιώνει αρκετές από τις εκτιμήσεις  σχετικά με το καθεστώτος του Κρεμλίνου και τη δυναμική ελέγχου του χώρου πληροφοριών, σχολιάζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Συγκεκριμένα, σμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού think tank, επιβεβαιώνει ότι:

  • υπάρχει εσωτερική διαμάχη στο Κρεμλίνο μεταξύ βασικών μελών του στενού κύκλου του Πούτιν,
  • ο Πούτιν έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον ρωσικό χώρο πληροφοριών σε μια ποικιλία οιονεί ανεξάρτητων παραγόντων, και
  • ο Πούτιν προφανώς δεν είναι σε θέση να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να ανακτήσει τον έλεγχο του ρωσικού χώρου πληροφοριών.

Δεν είναι σαφές γιατί η Ζαχάροβα, μια έμπειρη ανώτερη εκπρόσωπο, αναγνώρισε δημόσια αυτά τα προβλήματα, συνεχίζουν οι αναλυτές προσθέτοντας ότι μπορεί να αποφάσισε να μιλήσει για πρώτη φορά ανοιχτά για αυτά τα προβλήματα προκείμενου να μετριάσει τις προσδοκίες των Ρώσων εθνικιστών και στρατιωτικών μπλόγκερ σχετικά με τις τρέχουσες δυνατότητες του Κρεμλίνου να δημιουργήσει συσπείρωση γύρω από ένα ενοποιημένο αφήγημα- ή ενδεχομένως ακόμη και μια ενοποιημένη πολιτική.

naftemporiki.gr 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: