Πολλοί στρατοί πασχίζουν να βρουν νεοσύλλεκτους. Στη Σουηδία τους διώχνουν
22 May 2024
Συνελήφθη στην Ιταλία το «αφεντικό» της τουρκικής μαφίας
22 May 2024

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης – Ανακοινώσεις και από Ισπανία, Νορβηγία

Η Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσει την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου, εν μέσω προειδοποιήσεων από το Ισραήλ ότι η αναγνώριση θα «τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια».

Οι τρεις ηγέτες της ιρλανδικής κυβέρνησης – ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν και ο υπουργός Μεταφορών Ίμον Ράιαν – πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης.

Είχαν εξαγγείλει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θα έκανε την κίνηση να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTÉ και οι Irish Times ανέφεραν ότι έχουν καταλάβει ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Guardian ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, θα αποκαλύψει επίσης μια ημερομηνία για επίσημη αναγνώριση την Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος την περασμένη εβδομάδα.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ αναμένεται ν’ αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό Κράτος στις 21 Μαΐου

Σειρά παίρνει και το Όσλο

Την Τετάρτη, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Νορβηγίας, NRK, και η εφημερίδα Aftenposten ανέφεραν ότι η σκανδιναβική χώρα θα προβεί επίσης σε ανακοίνωση για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, επικαλούμενες πηγές που δεν κατονομάζονται.

Τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Στέρε, είπε ότι το Όσλο ήταν έτοιμο να κάνει την ανακοίνωση. «Το ερώτημα είναι πότε και σε ποιο πλαίσιο», είπε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει πως αυτό αποτελεί «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» και καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης μέσω διαπραγματεύσεων.

Τα περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα κράτος της Παλαιστίνης.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: