Σοκ στην Καρδίτσα: 40χρονος πέθανε από τσίμπημα σφήκας
10 August 2020
Κρούσμα κορονοϊού σε νεαρό άνδρα στην Καρδίτσα
10 August 2020

Η Λίμνη Πλαστήρα σε 7 νόστιμες στάσεις

ΒΙΒΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ

Η θέα από τις όχθες της λίμνης, ή ψηλότερα, στα χωριά των Ανατολικών Αγράφων είναι συναρπαστική και οι δραστηριότητες θα σας ανοίξουν την όρεξη. Ευτυχώς, οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές και καλές.

1. Το Τσαρδάκι

Καρό κόκκινα τραπεζομάντιλα, ξύλινα τραπέζια, αποξηραμένες πιπεριές στους τοίχους, η ξυλόσομπα και το τζάκι καίνε μόνιμα. Το Τσαρδάκι, στην ανατολική όχθη της λίμνης, διατηρεί την ίδια αισθητική από το 1939, όταν λειτουργούσε ως χάνι. Ο κατοπινός ιδιοκτήτης, Γιάννης Κορομπίλιας, που το αγόρασε το 1956, το μετέτρεψε σε ταβέρνα. Ο γιος του Βασίλης, 80χρονος σήμερα, συνεχίζει το έργο, πλέον μαζί με την κόρη του Σταυρούλα και τον άντρα της Μπάμπη. Παρασκευάζουν μόνοι τους τουρσιά, σάλτσες, αλλαντικά, αλοιφές, γλυκά. Σήμα κατατεθέν της κουζίνας, τα εκπληκτικά αρνίσια παϊδάκια – σπεσιαλιτέ του κυρίου Βασίλη– και η σαλάτα με τουλάχιστον 15 υλικά (μεταξύ αυτών, πιπεριές Φλωρίνης τουρσί, σέλινο, καρότα, άγρια βατόμουρα, λωτοί, κούμαρα, ρόδια!). Διάσημα τα μαγειρευτά/ψητά στον ξυλόφουρνο, όπως τα ρεβίθια με μελιτζάνες και οι γίγαντες με παστουρμά: τα όσπρια καλοχυλωμένα και πεντανόστιμα, το ζουμί μελάτο, οι δοσολογίες ισορροπημένες. Χειροποίητο τουρλού τουρσί, νοστιμότατη ψητή πατατοσαλάτα με παντζάρι, τραγανό κεφαλοτύρι και λαδολέμονο με σαφράν, αρνίσια γλυκάδια στο τηγάνι, σκέτο λουκούμι, και σίγουρα πλαστός και εκπληκτική χορτόπιτα με ζυμωτό φύλλο.
Σημαντικό: όλα τα πιάτα είναι τέλεια αλατισμένα, ώστε να καταλαβαίνεις τη νοστιμιά. Επιδόρπιο-υπερπαραγωγή: «σεκλέτι» με γιαούρτι, φρούτα φρέσκα και ξερά σε σιρόπι, και ξηρούς καρπούς.

Τιμή κατ’ άτομο: 12-17 €/άτομο χωρίς κρασί. Μοσχάτο, Λίμνη Πλαστήρα, Τ/24410-20.024. Τετάρτη-Κυριακή 12.00-20.00 (Δευτέρα και Τρίτη κλειστά). Ανοιχτά όλες τις γιορτές και τις αργίες.


 2. Ο Zαρνάβαλος

Παλιά οικογενειακή χασαποταβέρνα με ντόπια κρεατικά της ώρας και μαγειρευτά, όλα από το κρεοπωλείο της οικογένειας στη διπλανή πόρτα. Το «πουγκί του τσοπάνη» έχει αρνάκι και τυριά στη λαδόκολλα, η «στάμνα του χωρικού» έχει μοσχάρι, τυριά και πατάτες ψημένα σε πήλινο. Χειροποίητα λουκάνικα, κότσι, ψαρονέφρι, πρόβεια παϊδάκια. Πολύ καλά και τα λαδερά, με προϊόντα της περιοχής. Ζυμωτό ψωμί, κρασί του Οινοποιείου Καραμήτρου από τον Μεσενικόλα. Για το τέλος, κέρασμα καρυδόπιτα με παγωτό.

Περί τα 10-12 €/άτομο. Καλύβια Πεζούλας, Τ/24410-92.008, λειτουργεί Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, γιορτές και αργίες, 12.00-00.00 τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι καθημερινά, τις ίδιες ώρες.


 3. Φαγοτόπι

Η γλυκιά και αεικίνητη Ξένια Ψηφή μαγειρεύει στο Φαγοτόπι τοπικά προϊόντα από τη φάρμα της: μπρουσκέτα με τσαλαφούτι και πιπεροσαλάτα, ρεβιθοκεφτέδες με σκορδαλιά παντζαριού, καπονάτα με φέτα ΠΟΠ Αγράφων, φάβα με καπνιστή πέστροφα, πλαστό, μπατζίνα, καραγκούνικο ζυγούρι ή προβατίνα με πλιγούρι (μία από τις νοστιμότερες σούπες που δοκίμασα στην περιοχή), αρνάκι με μελιτζάνες και τσαλαφούτι Αγράφων, καραγκούνικο αγριογούρουνο με πράσα. Φτιάχνει ψωμί με προζύμι αργής ωρίμανσης. Ιδιαίτερα κομψός και ζεστός χώρος, με ξύλο και πέτρα και πρωτότυπη διακόσμηση – δείτε τους πορτολάνους ως φωτιστικά οροφής.

Υπολογίστε 15-20 € με εμφιαλωμένο κρασί. Καλύβια Πεζούλας, Τ/24410-92.998, καθημερινά 13.00-22.00.


 4. Μανιτάρι

Λίγα μέτρα από τις όχθες της λίμνης, θα δοκιμάσουμε μια τονωτική μανιταρόσουπα με φρέσκα άγρια μανιτάρια της περιοχής και πλευρώτους στη σχάρα. Το φθινόπωρο και την άνοιξη τα πιάτα με άγρια μανιτάρια πληθαίνουν, δικαιολογώντας και το όνομα του καταστήματος. Δοκιμάσαμε μελωμένο χοιρινό κότσι με μυρωδικά του βουνού που έλιωνε στο στόμα, χοιρινή αφράτη πρασοτηγανιά, αγριογούρουνο κοκκινιστό με χυλοπίτες και γίδα βραστή. Οι πατάτες «Κλεομένης» είναι αρχικά βρασμένες και έπειτα τραγανοτηγανισμένες σε φρέσκο βούτυρο (!). Μεζές που δεν χάνεται. Συνοδεύστε με γαλοτύρι ή τσαλαφούτι, αμφότερα δροσάτα και απολαυστικά. Χώρος ζεστός, άνετος, με τζάκι και βεράντα με θέα στη λίμνη.

Υπολογίστε περίπου 15 €/άτομο. Καλύβια Πεζούλας, Τ/24410-93.322. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-21.00, Σαββατοκύριακα μέχρι 23.00.


 5. Δόλοπες

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.180 μ., με απίθανη θέα στο φαράγγι και στις κατάλευκες αγραφιώτικες κορφές Μπορλέρο και Αράπη. Στην κουζίνα, τέσσερις γυναίκες συγγενείς ψήνουν μπατζίνα, πλαστό, χορτόπιτα, τραχανόπιτα στον ξυλόφουρνο. Μαγειρεύουν αγριογούρουνο, κοκκινιστό και στιφάδο με ξερά κορόμηλα, φτιάχνουν χειροποίητα λουκάνικα με ξερό κρεμμύδι, πυκνό και πεντανόστιμο τραχανά από γίδινο γάλα, κρεατικά στη γάστρα ψημένα σε χόβολη. Δεν προσπερνάμε επ’ ουδενί τη χοιρινή τηγανιά με φέτα και τα τσιγαρίδια – ο τέλειος μεζές για τσίπουρο. Τα περισσότερα προϊόντα είναι δικής τους παραγωγής και γι’ αυτό η νοστιμιά τους ξεχωρίζει από την πρώτη μπουκιά.

Περίπου 12 €/άτομο. Δόλοπες (Καρίτσα), Τ/24410-94.993, καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.


 6. Ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων

Στα 1.536 μ. υψόμετρο, ακολουθώντας τον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο, βρίσκεται το πέτρινο καταφύγιο, που το διαχειρίζονται δύο νέα και πολύ ορεξάτα παιδιά, ο Βλάσης και η Ειρήνη. Εξαντλημένοι από ορειβασία ή πεζοπορία, καταλήγουμε εδώ για τονωτικά, θερμαντικά, πεντανόστιμα πιάτα: σούπα γλυκοπατάτας, τηγανιές, μακαρονάδες, αλλά και vegan μπέργκερ φακής. Πολύ φροντισμένος χώρος, με άνετους ξύλινους πάγκους. Αναπάντεχα καλή κάβα με ετικέτες και ντόπιων παραγωγών, συναρπαστική θέα, ζεστή και φιλόξενη περιποίηση από τα παιδιά. Υπάρχει και δυνατότητα διανυκτέρευσης.

Υπολογίστε 10 €/άτομο. Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων Καραμανώλη, Τ/6988-586.292, καθημερινά 09.00-21.00.


 7. Εύρυτος

Σε καταπράσινο φαράγγι, ο Γιάννης Μίσσας και η γυναίκα του Γιάννα διατηρούν το εκτροφείο πέστροφας Εύρυτος και το ομώνυμο εστιατόριο με πέστροφες σε τρεις εκδοχές: στα κάρβουνα, τηγανητές σε βούτυρο και καπνιστές σε ξύλο ντόπιου κέδρου και οξιάς. Πιάνουμε τραπέζι κοντά στην τζαμαρία, με θέα στο δάσος και στο ποτάμι, και ξεκινάμε με τσιπουρομεζέδες της Γιάννας, όπως ο πικάντικος καγιανάς. Εκτός από τις πέστροφες, οι αμετανόητοι κρεοφάγοι μπορούν να επιλέξουν από τα λίγα καλοψημένα κρεατικά στα κάρβουνα. Φεύγοντας, αγοράζουμε πέστροφες νωπές ή καπνιστές, συσκευασμένες σε βάκουμ, για να τις μαγειρέψουμε σπίτι. 

Περίπου 12 €/άτομο. Λογγάς Καρίτσας, Τ/24410-94.881, καθημερινά 10.00-18.00.

Πηγή : kathimerini.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: