Αναφορά – έκπληξη του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό: «Να μπει τέλος στη διαίρεση του νησιού»
25 December 2024
Π.Ε. Καρδίτσας: Πάνω από 1.100 αιτήσεις στην τελική φάση για την πρώτη αρωγή πληγέντων από τον "Daniel"
25 December 2024

Η μεγάλη έξοδος των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή

Το κάψιμο ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Συρία πυροδότησε διαδηλώσεις στις χριστιανικές συνοικίες της Δαμασκού. «Απαιτούμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Χριστιανών», φώναζαν οι διαδηλωτές καθώς πορεύονταν στους δρόμους της Δαμασκού με κατεύθυνση την έδρα του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στο Μπαμπ Τσάρκι. Μερικοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν ξύλινους σταυρούς, θυμίζοντας τη Σταύρωση του Χριστού.

Υπάρχει πολλή «αδικία εναντίον των Χριστιανών» δήλωσε στο Γαλλικό ένας από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία. «Αν δεν μας επιτραπεί να διατηρήσουμε τη χριστιανική μας πίστη στη χώρα μας, όπως συνέβαινε πριν, τότε δεν έχουμε πλέον θέση εδώ».

Δεν είναι όμως μόνο η Συρία, αλλά και στον  Λίβανο είτε στο Ιράκ – όλο και περισσότεροι Χριστιανοί εγκαταλείπουν την περιοχή καταγωγής της θρησκείας τους. Όπως εξηγεί ο Ματίας Βόγκτ  από τη Γερμανική Ένωση για τους Αγίους Τόπους, τρεις είναι οι κύριες αιτίες για αυτή τη δραστική παρακμή: «Η μία είναι οι πόλεμοι, ο τρόμος και η βία. Η δεύτερη είναι η οικονομική κατάσταση, που εμποδίζει τους Χριστιανούς να κερδίζουν τα προς το ζην. Και η τρίτη είναι η έλλειψη κοινωνικής συμμετοχής. Οι Χριστιανοί αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ως εκ τούτου αναζητούν προοπτικές αλλού»

Ήταν το 20% του πληθυσμού

Πριν από 50 χρόνια οι Χριστιανοί ήταν γύρω στο 20% του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή. Τα τελευταία χρόνια όμως, ο αριθμός και η σημασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή μειώνεται σταθερά. «Οι χριστιανοί είναι πλέον στο 2%σήμερα. Αυτή είναι μια δραματική εξέλιξη», λέει ο Κεμάλ Σίντο, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Society for Threatened Peoples. «Όταν οι κρατικές δομές καταρρέουν, όταν δημιουργείται χάος όπως στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη ή την Υεμένη, οι Χριστιανοί παγιδεύονται ανάμεσα στα μέτωπα».

Επομένως, η κατάσταση στη Συρία, όπου οι ισλαμιστές ανέλαβαν την εξουσία μετά την πτώση του  Μπασάρ αλ Άσαντ, πρέπει να παρακολουθείται στενά. «Υποθέτω ότι οι κυβερνώντες τζιχαντιστές θα προσπαθήσουν να εξισλαμίσουν περαιτέρω τη Συρία», λέει ο Σίντο. Η κατάσταση των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων είναι πιθανό να επιδεινωθεί, αντί να βελτιωθεί.

Ο αριθμός των Χριστιανών στη Συρία είναι τώρα ούτως ή άλλως εξαιρετικά μικρός, εξηγεί ο Ματίας Βογκτ . Πριν από τον εμφύλιο ο αριθμός τους ήταν γύρω στο 1,5 εκατομμύριο, σήμερα είναι μόλις 250.000. Πάνω από το 80%  τράπηκαν σε φυγή. Ο ρόλος που θα μπορούσαν τώρα να διαδραματίσουν στη συριακή κοινωνία «τίθεται πραγματικά υπό αμφισβήτηση»

Συνεχής μείωση στο Ιράκ

Η κατάσταση είναι παρόμοια στο Ιράκ. Την εποχή του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν ζούσαν ακόμη 1,5 εκατομμύριο χριστιανοί στη Μεσοποταμία, αλλά τώρα υπάρχουν λιγότεροι από 300.000, λέει ο Κεμάλ Σίντο. Οι σημαντικότεροι λόγοι για αυτό είναι, αφενός, οι εντάσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών στη χώρα, αλλά από την άλλη και η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Ακόμη και στους Αγίους Τόπους, το ποσοστό των Χριστιανών  είναι λιγότερο από 2%.

Η μόνη χώρα που έχει έναν αρκετά σταθερό χριστιανικό πληθυσμό είναι η Αίγυπτος. Εδώ το ποσοστό τους εκτιμάται ότι είναι 6-8%. Τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα άσχημα στη Σαουδική Αραβία, όπου η άσκηση της χριστιανικής πίστης δημοσίως, απαγορεύεται. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εκκλησίες, οι χιλιάδες χριστιανοί φιλοξενούμενοι εργάτες από τις Φιλιππίνες και την Ινδία πρέπει να γιορτάζουν τις υπηρεσίες τους ουσιαστικά κρυμμένοι στις πρεσβείες τους.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: