«Η ευφυΐα ενός ανθρώπου μετριέται με τη δόση του χιούμορ που είναι ικανός να χρησιμοποιήσει.» – Φ. Νίτσε
1 November 2019
Μελέτη για καύση υδρογόνου
1 November 2019

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τον μητρικό θηλασμό

Για ακόμα μια χρονιά γιορτάζεται στην Ελλάδα η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού από 1 με 7 Νοεμβρίου. Το σύνθημα για το 2019 είναι ” Μητρικός θηλασμός: Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Διευκολύνουμε τον θηλασμό»

Η ενδυνάμωση είναι μια διαδικασία που απαιτεί αντικειμενική πληροφόρηση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν με τον καλύτερο τρόπο.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει επίσης υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία και την εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα: την βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, την βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, την μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης στα θηλάζοντα παιδιά.

H-Periferia-Thessalias-stirizei-ton-mitriko-thilasmo

Στο Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποιούνται από 15ετίας μαθήματα τόσο ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας σε μέλλουσες μητέρες όσο και προάσπισης του μητρικού θηλασμού . Η Μαία του τμήματος έχοντας ως κινητήριο δύναμη την αγάπη για την μητέρα και το παιδί, εκτός από την γονεϊκή προετοιμασία τόσο για τον τοκετό όσο και για την φροντίδα του βρέφους, βρίσκεται μέσα από την πολυετή εμπειρία της, την συνεχή ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό και με την διαρκή στήριξη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, κοντά στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν. Στέκεται δίπλα τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, προσαρμόζοντάς τον στις ανάγκες της σύγχρονης μητέρας, ενώ στον ίδιο χώρο μετά την πρόσφατη ανακαίνιση του δημιουργήθηκε δωμάτιο θηλασμού, τόσο για τις εργαζόμενες στην Περιφέρεια μητέρες όσο και για το ευρύτερο κοινό, αφού σύμφωνα με την νομοθεσία όλες οι Υπηρεσίες και φορείς θα πρέπει να διαθέτουν ένα ανάλογο χώρο θηλασμού.

Η Μαία και Προϊσταμένη του Τμήματος κ. Γεωργία Ντέλλα τονίζει ότι ο θηλασμός εξυπηρετεί την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, ενώ παράλληλα, αποτελεί μια προσαρμοστική περίοδο για το νεογνό από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Ο πρώτος θηλασμός συνδέει την ενδομήτρια εμπειρία του εμβρύου με μια εξωμήτρια επανάληψη εμπλουτισμένη με επιπλέον ερεθίσματα. Η εύρεση της θηλής από το νεογέννητο – είτε τη βρει μόνο του, είτε του προσφερθεί- εκλαμβάνεται ως επιτυχία από το ίδιο και δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ικανότητά του αυτή. Σε επιστημονικές μελέτες περιγράφεται η εκπληκτική ικανότητα του βρέφους να αναρριχηθεί γυμνό στο γυμνό σώμα της μητέρας του και να αναζητήσει την θηλή της, μόλις λίγα λεπτά μετά την περάτωση του τοκετού. Η προσπάθεια αυτή του νεογνού ενισχύεται από την ικανότητα του να αναγνωρίζει την μυρωδιά της μητέρας του και εγγενώς να επιθυμεί την στενή επαφή μαζί της. Άσχετα με το είδος του τοκετού είτε φυσιολογικός, είτε καισαρική τομή, με τη χρήση επισκληρίδιου ή γενικής αναισθησίας είναι απαραίτητη η επαφή των νεογνικών χειλιών με την θηλή της μητέρας, κατά την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του νεογνού. Ο θηλασμός ως φυσική λειτουργία δεν μπορεί να διέπεται από αυστηρούς κανόνες. Συνεπώς η μητέρα προσφέρει τον μαστό της και το βρέφος θηλάζει στην στάση που τους βολεύουν καλύτερα.

Το μητρικό γάλα είναι διαθέσιμο για όλα τα μωρά ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεωγραφικής θέσης, φυλής και θρησκείας. Υπάρχουν μόνιμα οφέλη από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό του μωρού για έξι μήνες, αρχίζοντας αμέσως μετά τη γέννηση και στη συνέχεια παρέχοντας την κατάλληλη συμπληρωματική διατροφή για δύο τουλάχιστον χρόνια.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού στον χώρο διεξαγωγής των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις για τον μητρικό θηλασμό.

Σας περιμένουμε λοιπόν, θηλάζουσες ή μη, πρώην θηλάζουσες, μέλλοντες ή υπό σκέψη γονείς, φίλοι και όλους εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό ή θέλετε να ενημερωθείτε, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 και την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 από τις 10:00 έως τις 12:00.

Παράλληλα την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 το πρωί στην Πλατεία Ταχυδρομείου Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Μαιών-Μαιευτών Λάρισας θα πραγματοποιούν ενημερώσεις και διανομή έντυπου υλικού σχετικά με τον μητρικό θηλασμό.

Επίσης βιωματικό σεμινάριο με σκοπό την ενθάρρυνση και ενίσχυση του θηλασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 από τις 11:00 έως τις 12:00 στον ίδιο χώρο. Τηλέφωνο Επικοινωνίας για στήριξη στον Μητρικό Θηλασμό: 2413506290.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: