Βρετανία: Τα exit polls επιβεβαιώνουν την συντριπτική νίκη των Εργατικων
5 July 2024
Εκλογές στη Βρετανία: Η υψηλότερη αποχή όλων των εποχών
5 July 2024

Η πολύπλοκη προσωπική ιστορία του Κιρ Στάρμερ, του επόμενου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου

Δεν είναι ένας λαμπερός πολιτικός. Ως ρήτορας, δεν είναι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Οι επικριτές του τον έχουν χαρακτηρίσει βαρετό. Αλλά οι φίλοι του λένε ότι μπορεί να είναι αδίστακτος, κάτι που ίσως  χρειάζεται μια παραπαίουσα Βρετανία.

Υπήρξε αριστερός δικηγόρος που υπερασπιζόταν αναρχικούς vegan πριν κυνηγήσει τρομοκράτες για λογαριασμό του βρετανικού στέμματος. Εκδότης ενός τροτσκιστικού περιοδικού στα νιάτα του, ενθουσίασε τους καπιταλιστές θέτοντας τη “δημιουργία πλούτου” στο επίκεντρο της πλατφόρμας του Εργατικού Κόμματος φέτος.

Ενας αντιμοναρχικός που στη συνέχεια χρίστηκε ως “Sir Keir” και τώρα θα συναντάται με τον βασιλιά μια φορά την εβδομάδα.

Όλα αυτά συνθέτουν μια πολύπλοκο πορτρέτο. Κάνουν επίσης δύσκολο να προβλέψει κανείς τι είδους πρωθυπουργός θα είναι ο Κίρ Στάρμερ.

Η ασάφεια, υπέρ του

Ο 61χρονος Σταρμερ χρησιμοποίησε αυτή την ασάφεια προς όφελός του.

Ο κόσμος μπόρεσε να προβάλει πάνω του αυτό που ήθελε να πιστέψει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, επωφελήθηκε ακόμη και από τη φήμη ότι αποτέλεσε την έμπνευση για τον χαρακτήρα του Μαρκ Ντάρσι/Κολίν Φερθ ως δικηγόρου στα βιβλία και τις ταινίες “Μπρίτζετ Τζόουνς”. (Δεν ήταν.)

Το γεγονός ότι εκπροσωπούσε πολλά πράγματα για πολλούς ανθρώπους ίσως βοήθησε τον Στάρμερ να πετύχει μια μεγάλη νίκη.

Το κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα του είναι έτοιμο να επιστρέψει στην εξουσία μετά από 14 χρόνια στην αφάνεια, με τους ψηφοφόρους να εξορίζουν τους Συντηρητικούς στην αντιπολίτευση.

Βρετανικές εκλογές: Συντριπτική επικράτηση των Εργατικών δείχνουν τα exit polls

 Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τι εκπροσωπεί

Αλλά ποια είναι η εντολή που δίνεται από τους ψηφοφόρους στον Starmer, πραγματικά, εκτός από το αυτονόητο προεκλογικό του σύνθημα “Αλλαγή”; Σε δημοσκόπηση της Ipsos τον περασμένο μήνα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τι εκπροσωπεί.

Ο Στάρμερ, δεν έδωσε συνεντεύξεις στον ξένο Τύπο κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών. Αυτό είναι τυπικό για τους ηγέτες των κομμάτων. Αλλά οι στενοί του συνεργάτες έτσι κι αλλώς τον θεωρούν «πολύ κλειστό άνθρωπο».

Έχει μια σύζυγο, τη Βικτόρια, δύο παιδιά στην εφηβεία, τα ονόματα των οποίων δεν έχει δημοσιοποιήσει ποτέ, και μια γάτα, το όνομα της οποίας αποκάλυψε: Jojo. Ο ίδιος έχει  εκφράσει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικογένειά του μια μετακίνηση στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αδυσώπητος»

«Είναι πολύ, πολύ δραστήριος, αρκετά αδυσώπητος”, δήλωσε ο Τομ Μπάλντουιν, δημοσιογράφος και πρώην υπέυθυνος δημοσίων σχέσεων των Εργατικών, ο οποίος δημοσίευσε πρόσφατα μια βιογραφία του Στάρμερ .

« Έχει μια υπερμεγέθη άποψη για την ικανότητά του να φέρει την αλλαγή. Δεν πρόκειται να εμπνεύσει τον κόσμο με μεγάλες ομιλίες. αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να διορθώσει τα πράγματα» πρόσθεσε.

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί και τα «άγνωστα» ζυμαρικά

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας συστήθηκε λέγοντας: «Η μητέρα μου ήταν νοσοκόμα, ο πατέρας μου ήταν εργαλειοποιός»..
Μίλησε για το πώς μεγάλωσε, με απλήρωτους λογαριασμούς και το τηλέφωνο να κόβεται. Τα ζυμαρικά «ήταν άγνωστο φαγητό» στο σπίτι του, έγραψε ο βιογράφος του Μπάλντουιν.

Η οικογένεια δεν είχε ταξιδέψει ποτέ.

Ο Στάρμερ σημείωσε καλές επιδόσεις σε εξετάσεις και κέρδισε την είσοδο σε ένα ελίτ λύκειο. Ήταν ο πρώτος από την οικογένειά που φοίτησε σε πανεπιστήμιο – στο Λιντς και στη συνέχεια για ένα χρόνο στην Οξφόρδη.

Έχει πει ότι θέλει να βοηθήσει τις νέες οικογένειες να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, γνωρίζοντας ότι το ταπεινό σπίτι των γονιών του «ήταν τα πάντα για την οικογένειά μου – μας έδωσε σταθερότητα κάτι που πιστεύω ότι κάθε οικογένεια αξίζει».

Επικαλείται την δουλειά της μητέρας του ως νοσοκόμας, αλλά και την φροντίδα που αυτή έλαβε για ένα παραλυτικό φλεγμονώδες σύνδρομο από το οποίο έπασχε ως το γεγονός που προκάλεσε τον σεβασμό του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. Η σύζυγός του εργάζεται επίσης για το NHS, στον τομέα της επαγγελματικής υγείας, κάτι που, όπως λέει ο Σταρμερ, του έχει δώσει “εικόνα” των προκλήσεων του υποχρηματοδοτούμενου, προβληματικού συστήματος.

EPA/ANDREW MATTHEWS/POOL

Αναφερόμενος στον πατέρα του τον περιγράφει ως συναισθηματικά απόμακρο. Ως μπαμπάς ο ίδιος, λέει ότι προσπαθεί να εξασφαλίζει οπωσδήποτε χρόνο για τα παιδιά του.

Προσπαθεί να τελειώνει τη δουλειά του τις Παρασκευές στις 6 μ.μ. Αν και ο ίδιος είναι άθεος, έχει δηλώσει ότι συχνά πραγματοποιούν δείπνα Σαμπάτ, σύμφωνα με την εβραϊκή κληρονομιά της συζύγου του.

Μεταρρυθμιστής ή κατεστημένο;

Οι υποστηρικτές του ελπίζουν ότι θα είναι ένας μεταρρυθμιστής ηγέτης – ένα είδος εκδοχής του 2024 με τον πρωθυπουργό των Εργατικών Τόνι Μπλερ, χωρίς το φορτίο του πολέμου στο Ιράκ – αν δεν υπονομευθεί από τις βαθιές διαιρέσεις στο ίδιο του το κόμμα.

«Νομίζω ότι έχει αποδείξει ότι είναι αρκετά αμείλικτος όσον αφορά τα εσωτερικά του κόμματός του», δήλωσε ο Τόνι Τράβερς, ειδικός σε θέματα πολιτικής στο London School of Economics.

Αλλά θα συνεχισθεί αυτή η σκληρότητα και στην κυβέρνηση; «Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε», συμπλήρωσε ο Τράβερς.

«Νομίζω ότι στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει πολύ λίγα πράγματα», δήλωσε ο Τζέιμς Σνάιντερ, πρώην διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας των Εργατικών και σύμμαχος του πρώην ηγέτη των Εργατικών, Κόρμπιν.

«Φαίνεται να αντανακλά τις ιδέες των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του , πρόσθεσε. Μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς το κατεστημένο. Η κυβέρνησή του θα είναι μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εξουσία του κατεστημένου, όχι να την αμφισβητήσει».

naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: