Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Σουδάν για χρήση χημικών όπλων στις συγκρούσεις με τους παραστρατιωτικούς – Επιβολή νέων κυρώσεων
23 May 2025
Επέμβαση της Π.Υ. Καρδίτσας σε δύο σημεία για πυρκαγιές σε οχήματα
23 May 2025

Η σοκαριστική απόφαση του Τραμπ για το Χάρβαρντ: Απαντήσεις σε 5 κρίσιμες ερωτήσεις

Διορία 72 ωρών για «συμμόρφωση» με τις νέες απαιτήσεις, που δίνουν τέλος στη συμμετοχή ξένων φοιτητών στα προγράμματα σπουδών του, έχει δώσει η κυβέρνηση Τραμπ στο Χάρβαρντ.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έχει σοκάρει τις ΗΠΑ και τον κόσμο. «Παράνομη, εκδικητική και καταστροφική» τη χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς, μιλώντας στο Bloomberg και παρομοίωσε τη διακυβέρνηση Τραμπ με «τυραννία».

Αυτό βεβαίως που απασχολεί περισσότερο είναι τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση. Το Associated Press συγκέντρωσε τις κυριότερες ερωτήσεις και δίνει τις απαντήσεις.

Έχει το αμερικανικό κράτος την εξουσία να απαγορεύσει εγγραφές στο Χάρβαρντ;

Ναι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει απόλυτη δικαιοδοσία για το ποιος εισέρχεται στη χώρα. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) είναι η αρμόδια αρχή που εποπτεύει το Πρόγραμμα Ανταλλαγών και Επισκεπτών Φοιτητών (SEVP), το οποίο καθορίζει ποια πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα να υποδέχονται ξένους φοιτητές.

Την Πέμπτη, το DHS ανακοίνωσε ότι αφαιρεί το Χάρβαρντ από το πρόγραμμα, γεγονός που σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί πλέον να εκδίδει έγγραφα (I-20) απαραίτητα για τη χορήγηση φοιτητικών θεωρήσεων (visas). Χωρίς αυτά, δεν είναι δυνατή η είσοδος ή παραμονή ξένων φοιτητών στις ΗΠΑ.

Θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν οι φοιτητές που ήδη βρίσκονται στο Χάρβαρντ;

Όσοι ολοκληρώνουν το πτυχίο τους αυτό το εξάμηνο θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν κανονικά. Η επιστολή της Κρίστι Νόεμ διευκρινίζει ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2025–2026. Η τάξη του 2025, δηλαδή όσοι φοιτητές παίρνουν πτυχίο φέτος, δεν επηρεάζεται άμεσα.

Όμως για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, τα πράγματα είναι διαφορετικά: θα πρέπει να μεταγραφούν σε άλλο αναγνωρισμένο ίδρυμα εντός των ΗΠΑ, αλλιώς θα χάσουν το νόμιμο καθεστώς διαμονής τους και θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα.

Τι θα γίνει με τους φοιτητές που έχουν ήδη γίνει δεκτοί για το φθινόπωρο;

Δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στο Χάρβαρντ, εκτός αν υπάρξει αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση ή παρέμβαση δικαστηρίου. Προς το παρόν, η μόνη διέξοδος που δίνει η κυβέρνηση Τραμπ είναι να συμμορφωθεί το πανεπιστήμιο εντός 72 ωρών με ένα σύνολο απαιτήσεων.

Σύμφωνα με τη Νόεμ, το Χάρβαρντ πρέπει να παραδώσει πειθαρχικά αρχεία ξένων φοιτητών, καθώς και ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα διαδηλώσεων εντός πανεπιστημίου. Το Χάρβαρντ δεν είχε ανταποκριθεί προηγουμένως σε αυτά τα αιτήματα, κάτι που επικαλέστηκε ως αιτία η κυβέρνηση για την αφαίρεση του καθεστώτος SEVP.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι εργάζεται για να παράσχει καθοδήγηση στους φοιτητές που επηρεάζονται.

Έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν;

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει ιδρύματα από το SEVP. Συνήθως αυτό συμβαίνει για τυπικούς, διοικητικούς λόγους: έλλειψη διαπίστευσης, μη επαρκείς εγκαταστάσεις, ανεπάρκεια διδακτικού προσωπικού ή ακόμη και το ότι το ίδρυμα δεν λειτουργεί ως “γνήσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα”, σύμφωνα με το νόμο.

Ωστόσο, ποτέ ξανά δεν έχει ανακληθεί η δυνατότητα εγγραφής ξένων φοιτητών για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους. Όπως τονίζει η Σάρα Σπράιτσερ, αντιπρόεδρος κυβερνητικών σχέσεων του American Council on Education:
«Δεν έχω δει ποτέ παρόμοια ενέργεια για λόγους πέραν των διοικητικών προβλέψεων του νόμου. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου.»

Τι άλλο έχει κάνει η διοίκηση Τραμπ κατά του Χάρβαρντ;

Η σύγκρουση ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, όταν το Χάρβαρντ αρνήθηκε να εφαρμόσει κυβερνητικές οδηγίες για περιορισμό φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών και κατάργηση πολιτικών DEI (ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης).

Ακολούθησαν περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις, ιδιαίτερα σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από το National Institutes of Health (NIH) και άλλους φορείς. Το Χάρβαρντ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης για το πάγωμα χρηματοδότησης.

Ο Τραμπ, παράλληλα, έχει εκφράσει τη βούληση να καταργηθεί η φορολογική απαλλαγή του Χάρβαρντ, πλήττοντας έτσι τη δυνατότητά του να προσελκύει δωρεές από εύπορους υποστηρικτές που επωφελούνται φορολογικά μέσω δωρεών σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: