Στο προσκήνιο βρίσκεται σήμερα ο οίκος Μoody’s και το ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και ένταξης του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα καθώς θα δημοσιοποιήσει την έκθεση του για την ελληνική οικονομία. Ο αμερικανικός οίκος είναι ο μόνος ο οποίος διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, στη βαθμίδα Ba1 με προοπτικές σταθερές εδώ και ένα χρόνο.
Στην αξιολόγηση του Μαρτίου, ο οίκος Moody’s είχε επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους λόγω του ευνοϊκού του προφίλ και των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, παρότι ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός. Ο οίκος είχε επικυρώσει ακόμη την ανοδική πορεία της οικονομίας, προβλέποντας ανάπτυξη 2,4% για φέτος και 2,3% για το 2025.
Τόνιζε μάλιστα ότι τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ιδιωτικές επενδύσεις, μαζί με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, θα συμβάλουν στην άνοδο της δυνητικής ανάπτυξης και θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία.
Πριν λίγες ημέρες, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒΒ- με προοπτική σταθερή. Όπως τονίζει, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης όταν ο οίκος έχει λάβει ξεκάθαρα σημάδια ότι η βελτίωση που καταγράφεται τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο θα διατηρηθεί.
Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική οικονομία καταγράφει σταθερές επιδόσεις. Από το 2021, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό που ξεπερνά τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Το 2023, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2%. «Εκτός από τη σταθερή τάση της ιδιωτικής κατανάλωσης που υποστηρίζεται από το βελτιωμένο περιβάλλον στην αγορά εργασίας, η χώρα σημείωσε σημαντική αύξηση των επενδύσεων χάρη στην επιτάχυνση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων… Οι εξαγωγές αυξήθηκαν από έτος σε έτος λόγω της αύξησης της τουριστικής ζήτησης. Όσον αφορά το 2024, η οικονομία διατήρησε παρόμοια τάση ανάπτυξης συνεχίζοντας από το προηγούμενο έτος, με την κυβέρνηση να προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εκτιμά σε 2,2%».
Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με τον οίκο, κινήθηκαν ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης και της βελτίωσης του εργασιακού περιβάλλοντος, της διείσδυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των ενισχυμένων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. «Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης φόρων».
Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, τονίζει ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι το 2024 θα μειωθεί στο 152,7%. «Δεδομένου του περιορισμένης επιβάρυνσης πληρωμών τόκων και του επαρκούς επιπέδου των ταμειακών διαθεσίμων, η R&I πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει σε κάποιο βαθμό την δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους».
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές καθώς θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της τόσο στο σκέλος των δημοσιονομικών όσο και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.