Το κεφίρ μας χαρίζει ευεξία κι έχει θεραπευτικές ιδιότητες: Κουρκουμάς, Τζίντζερ και μαύρο πιπέρι όπως δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ ξανά!
Θα έχετε αντιληφθεί ότι έχω μια αδυναμία στον κουρκουμά, φτιάχνω ξυνολάχανο με κουρκουμά, οδοντόπαστα με κουρκουμά – αλλά σε αυτό το άρθρο ξεπερνάμε κάθε προσδοκία! Αυτό το θαυματουργό βότανο προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία και είναι χαρά μου να μοιραστώ μαζί σας διάφορες χρήσεις του κουρκουμά που θα ομορφύνουν την καθημερινότητά σας!
Εάν είστε αρχάριοι στη ζύμωση, ή επιθυμείτε να βελτιώσετε την τεχνική σας, αυτή η υπέροχη συνταγή είναι ένα πολύ καλό πρώτο στάδιο, το οποίο θα σας προετοιμάσει για το επόμενο, μεγάλο βήμα στον τομέα της ζύμωσης!
Κεφίρ νερού!
Παρασκευάζω κεφίρ νερού εδώ και πολλά χρόνια, η ζύμωσή του δεν είναι απαιτητική και είναι πολύ γευστικό. Το κεφίρ νερού είναι φυτικό, καταναλώνεται άνετα από όσους ακολουθούν μία vegan διατροφή και δεν έχει καμία σχέση με το κεφίρ γάλακτος – εκείνο το πόσιμο υδαρές είδος γιαουρτιού.
Το κεφίρ νερού είναι διαφορετικό από το kombucha, αν και παρέχει παρόμοια οφέλη και είναι άλλο ένα φυσικό αεριούχο προβιοτικό ποτό – ωστόσο, η διαδικασία παρασκευής μεταξύ των δύο είναι τελείως διαφορετική.
Για να κάνουμε τη ζύμωση του κεφίρ νερού, χρειαζόμαστε σπόρους κεφίρ (δεν είναι πραγματικοί σπόροι – μοιάζουν με σπόρους), φιλτραρισμένο νερό και βιολογική ζάχαρη.
Οι σπόροι του κεφίρ νερού δημιουργούνται από υγιή βακτήρια. Απλώς θα χρειαστεί να αγοράσετε μια φορά τους σπόρους, καθώς μόλις ξεκινήσει η ζύμωση, οι σπόροι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται! Αποφύγετε να αγοράστε σπόρους νερού κεφίρ σε σκόνη, διότι δεν πολλαπλασιάζονται, οπότε θα πρέπει να αγοράζετε συνέχεια πακέτα σπόρων.
Γιατί ακολουθούμε συνεχή διαδικασία ζύμωσης;
Η τεχνική της συντήρησης των τροφίμων ασκείται χιλιάδες χρόνια και η απλή και φυσική διαδικασία της γαλακτοζύμωσης ενθαρρύνει τα βακτήρια να τρέφονται με ζάχαρη/άμυλο, δημιουργώντας γαλακτικό οξύ. Η διαδικασία χρησιμοποιείται για τη διατήρηση τροφίμων και ποτών και φυσικά παρατείνει και τη διάρκεια ζωής (γι ‘αυτό ήταν τόσο δημοφιλής χιλιάδες χρόνια πριν). Η διαδικασία δημιουργεί επίσης ευεργετικά ένζυμα, β-βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και διάφορα στελέχη προβιοτικών.
Η ζύμωση έχει πολλά οφέλη, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το γαλακτικό οξύ προωθεί την ανάπτυξη της υγιούς εντερικής χλωρίδας και βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και του ανοσοποιητικού!
Η κατανάλωση ζυμωμένων τροφών και ποτών διασφαλίζει τη λήψη της ουσίας με φυσικό τρόπο, κάτι που ενισχύει την υγεία των εντέρων και προσφέρει υψηλότερη θρεπτική αξία! Στην περίπτωση του κεφίρ νερού, το ποτό από μόνο του περιέχει υγιεινές ουσίες προβιοτικών και ζυμομυκήτων που εξισορροπούν την εντερική χλωρίδα εάν προσθέσετε στη δεύτερη ζύμωση (θα το δούμε αργότερα) ένα ισχυρό βότανο όπως ο κουρκουμάς.
Οπότε ο οργανισμός λαμβάνει όχι μόνο τα προβιοτικά αλλά και πολλές φυτοθρεπτικές ενώσεις που περιέχονται στον κουρκουμά.
Γιατί να προσθέσω κουρκουμά στο κεφίρ νερού;
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την παρασκευή κεφίρ νερού με προσθήκη κουρκουμά στη δεύτερη ζύμωση, ώστε να πάρετε όλες εκείνες τις ευεργετικές ουσίες αυτού του θεραπευτικού βοτάνου!
Ο κουρκουμάς είναι ένα βότανο που συναντάμε στη φύση και προσφέρει οφέλη στην υγεία και χρησιμοποιείται για τον πόνο, τις φλεγμονές, την κατάθλιψη, τον καρκίνο, την IBD και τον διαβήτη – ακόμη και για τη φυσική λεύκανση των δοντιών!
Εννοείται ότι το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε ολόκληρη τη ρίζα του κουρκουμά, ή την βιολογική σκόνη, πριν μετατραπεί σε εκχύλισμα. Ο κουρκουμάς, γενικά, έχει αμέτρητα φυσικά συστατικά, όπως τα «κουρκουμινοειδή», που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την υγεία μας.
Όταν χρησιμοποιείτε κουρκουμά, πρέπει να γνωρίζετε δύο βασικά μυστικά – υπάρχει κι ένα τρίτο, που μας εξηγεί γιατί επιβάλλεται να το προσθέσουμε στο κεφίρ νερού!
Ο κουρκουμάς υφίσταται ζύμωση διότι αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα. Κατά τη διάρκεια της πέψης, το ενεργό συστατικό, η κουρκουμίνη, μετασχηματίζεται σε διάφορους μεταβολίτες που απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό.
Τα ζυμωμένα τρόφιμα διευκολύνουν την πέψη. Έτσι, εάν η γαστρεντερίτιδα σας είναι προχωρημένη (φούσκωμα, δυσανεξία, δυσκοιλιότητα/διάρροια, παλινδρόμηση), καλύτερα να χρησιμοποιείτε ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά που βοηθούν στην πέψη, οπότε αφομοιώνετε τα πιο θρεπτικά συστατικά.
Πώς να φτιάξετε το δικό σας κεφίρ νερού!
Μας δίνει: 1 λίτρο (4 μερίδες).
Τι χρειαζόμαστε!
• 1 γυάλινο μπουκάλι 1 λίτρου.
• Μη φθοριωμένο και μη χλωριωμένο νερό (χρησιμοποιώ αντίστροφη όσμωση προσθέτοντας σταγόνες από συμπυκνωμένα μεταλλικά ιχνοστοιχεία).
• 1/4 φλιτζάνι βιολογική ζάχαρη (ζαχαροκάλαμο, turbinado, Rapa dur) – ό,τι έχετε! Τα προβιοτικά τροφοδοτούνται από τη ζάχαρη, οπότε τελικά η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι πολύ χαμηλή.
• 2 κ.σ. έως 1/4 του φλιτζανιού κόκκους νερού κεφίρ τους οποίους έχετε μουλιάσει.
Για τη 2η ζύμωση
• 1 κ.σ. φρέσκο κουρκουμά σε σκόνη
• Φέτες βιολογικού πορτοκαλιού, ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (ή άλλο φρούτο/χυμό επιλογής σας)
• 1 μικρό τεμάχιο τζίντζερ (προαιρετικό)
• Μαύρο πιπέρι
Οδηγίες:
Ζύμωση # 1
1. Προσθέστε 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη στο βάζο του 1 λίτρου και διαλύστε με λίγο ζεστό νερό.
Ζύμωση #2
Γεύσεις που μπορείτε να προσθέσετε!
• Η προσθήκη μιας χουφτίτσας φρέσκων ή και κατεψυγμένων μούρων, στη δεύτερη ζύμωση μας χαρίζει μια υπέροχη απόλαυση.
• Μετά την πρώτη ζύμωση, καλύψτε το κεφίρ χωρίς να προσθέσετε αρώματα. Μετά από δύο ημέρες, τοποθετήστε το σε ψυγείο και προσθέστε κάποιο καθαρό εκχύλισμα βανίλιας και θα έχετε μια δροσερή γεύση κρέμας!
• Εάν προσθέσετε χυμό λεμονιού αμέσως μετά την πρώτη ζύμωση, η γεύση θα μοιάζει με λεμονάδα!
• Εάν προσθέσετε χυμό σταφυλιών, μήλων, κερασιών ή ροδιού στη δεύτερη ζύμωση θα έχετε ένα αρωματισμένο ποτό με γεύση φρούτων.
• Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή χυμό δαμάσκηνου.
Σε κάθε περίπτωση, όταν φτιάχνουμε μόνοι μας ροφήματα με τόσο ευεργετικές ιδιότητες, προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα δώρο ανεκτίμητο. Δοκιμάστε και απολαύστε!
naturalsoul.gr