Λάρισα: Σε μίνι lockdown από το πρωί της Παρασκευής
1 October 2021
Δ. Παπαστεργίου: Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης προϋπόθεση για την αποτελεσματική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης
1 October 2021

Θεσσαλία: Έμπορος έπεσε θύμα απάτης δεκάδων χιλιάδων ευρώ

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ φέρεται να έχασε βολιώτικο εμπορικό κατάστημα, που φέρεται να εξαπατήθηκε από άγνωστο ή άγνωστους, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο «ψάρεμα» (phishing) απέσπασαν τα χρήματα, πείθοντας τον ανυποψίαστο έμπορο, να καταθέσει σε ψεύτικο τραπεζικό λογαριασμό τα χρήματα που αναλογούσαν σε μεγάλη παραγγελία εμπορευμάτων.
Όπως έγινε γνωστό χθες, για την υπόθεση παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, που ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας, με στόχο να βρεθεί ο απατεώνας ή οι απατεώνες. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο έμπορος παράγγειλε μεγάλη ποσότητα αθλητικών ειδών, συνολικής αξίας άνω των 50.000 ευρώ, τα οποία και παρέλαβε. Κάποια στιγμή, ωστόσο, ο Βολιώτης έμπορος φέρεται να έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο, η εταιρία αθλητικών ειδών με την οποία συνεργαζόταν, τον ενημέρωσε ότι αλλάζει ο ΙΒΑΝ του τραπεζικού της λογαριασμού και στον καινούργιο αυτό λογαριασμό θα έπρεπε να καταθέσει τα χρήματα της παραγγελίας. Το μήνυμα φέρεται να εστάλη σε περιβάλλον που παρέπεμπε στο τραπεζικό ίδρυμα, χωρίς, ωστόσο, να είναι πραγματικό, αλλά ο έμπορος φέρεται να «τσίμπησε». Προφανώς δεν επικοινώνησε με την εταιρία, για να διαπιστώσει αν όντως άλλαξε ο ΙΒΑΝ και φέρεται να κατέθεσε στον λογαριασμό που του έδωσε ο ή οι απατεώνες τα χρήματα της παραγγελίας… Μετά από μερικές ημέρες αρμόδιος της εταιρίας αθλητικών ειδών φέρεται να επικοινώνησε μαζί του και να τον ενημέρωσε, ότι χρήματα δεν είχαν λάβει, οπότε και αποδείχθηκε η απάτη.
Τώρα ο Βολιώτης έμπορος κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη και ψάχνει να βρει τα χρήματά του… Οι απάτες μέσω διαδικτύου και γενικά οι ηλεκτρονικές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε σύνολο 60 μηνύσεων στην Εισαγγελία, οι 8 αφορούν απάτες ηλεκτρονικές. Ο αριθμός χαρακτηρίζεται υπερβολικά μεγάλος. Η μέθοδος «phishing», είναι όταν λάβουμε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κείμενο ή άλλη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, που φαίνεται να προέρχεται από τράπεζα ή κάποια άλλη δημοφιλή ηλεκτρονική υπηρεσία, που μας ζητεί ευαίσθητες πληροφορίες, όπως έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.λπ. Αν τυχόν πέσουμε στη σχετική παγίδα, τότε οι πληροφορίες που εν αγνοία μας θα παρέχουμε, θα πουληθούν ή θα αξιοποιηθούν από τους επιτιθέμενους για εκβιασμό, κλοπή χρημάτων, ή υποκλοπή ταυτότητας. Η πιο κοινή τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» είναι να μιμηθεί κάποιος μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκαλώντας το θύμα να συμπληρώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του σε μια ψεύτικη φόρμα μέσα στο κείμενο του μηνύματος, σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο ή παραπέμποντάς τον σε μια ιστοσελίδα. Η Αστυνομία συμβουλεύει: Ελέγχουμε πάντοτε το όνομα του αποστολέα και συγκεκριμένα την κατάληξη του domain (π.χ. @eeke.com) και εφόσον η κατάληξη δεν μας είναι γνωστή, ή δεν υπάρχει σε μια μηχανή αναζήτησης, τότε πρόκειται για απάτη. Παρατηρούμε και δεν παραπλανούμαστε από το θέμα του μηνύματος, αφού οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν βαρύγδουπους τίτλους, όπως π.χ. περί δήθεν οφειλής μας, περί ύπαρξης ιού στο λογισμικό του υπολογιστή, ότι είμαστε κληρονόμοι ενός τεράστιου ποσού από το εξωτερικό, ότι κάποιος θέλει να μας αποστείλει χρήματα κλπ. Δεν ανοίγουμε ποτέ, πριν σιγουρευτούμε για την ασφάλειά τους, τους συνδέσμους που επισυνάπτονται στο mail. Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή να μολυνθεί ο υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό μας κλπ. με κακόβουλο λογισμικό. Ελέγχουμε τον τρόπο γραφής του mail, καθώς και την ορθογραφία του, είμαστε δε πάντα υποψιασμένοι, όταν δεν αναφέρει συγκεκριμένα το όνομά μας εντός του κειμένου. Καμία τράπεζα δεν ζητεί προσωπικά στοιχεία μέσω mail, γι’ αυτό δεν δίνουμε ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες ηλεκτρονικά. Ελέγχουμε τακτικά τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο (τραπεζικούς, online λογαριασμούς κ.λπ.) προκειμένου να έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για αυτούς.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: