Ο επικεφαλής της παράταξης Α. Ακρίβος ζητά μία σειρά από μέτρα για να βγει η περιοχή και ο κόσμος από το μάτι του κυκλώνα
Δυστυχώς, η Θεσσαλία δοκιμάζεται ακόμα μία φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η Περιφερειακή Παράταξη «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» και ο επικεφαλής της, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, που από την πρώτη στιγμή έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν σε όποιο επίπεδο μπορούν, στο πλαίσιο των προσωπικών και θεσμικών δυνατοτήτων τους, στέλνουν από καρδιάς μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όλους τους πληγέντες.
Η «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια» πιέζει με κάθε τρόπο για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες, τόσο το αρχικό ποσό των 600 ευρώ, όσο και το ποσό των 5.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής, αλλά και οι αποζημιώσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.
Ο επικεφαλής της παράταξης, κ. Ακρίβος επισήμανε ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να λυθεί το πρόβλημα στέγασης που αφορά πάνω από 2.000 κατοίκους των πληγεισών περιοχών.
Επίσης στάθηκε στην ανάγκη να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό κατά προτεραιότητα όλοι οι κάτοικοι του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου.
Ακούγοντας τα αιτήματα των αιρετών της περιοχής η «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» ζητά επίσης να μην ισχύσει το αυστηρό lockdown στους νομούς που έχουν πληγεί από τους σεισμούς και να επιτραπεί σε όσους κατοίκους διαθέτουν εξοχικά ή σπίτια σε άλλες περιοχές η μετακίνηση σ’ αυτά.
Σε αυτό το πλαίσιο η «πράσινη» περιφερειακή παράταξη ζητά να ανακοινωθεί εκτάκτως πρόγραμμα εμβολιασμού των σεισμόπληκτων καθώς και κυλιόμενες διενέργειες τεστ κορωνοϊού.
Επίσης, ο κ. Ακρίβος στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο θα θέσει όλα αυτά τα θέματα προς συζήτηση ώστε να πιέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προς την άμεση υλοποίηση τους.
Την ίδια στιγμή, η «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» ζητά η Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα τα επτά μέτρα στήριξης που ήδη ανακοινώθηκαν:.
Ειδικότερα, αυτά είναι:
1) Στεγαστική συνδρομή από το υπουργείο Υποδομών για τα κτίρια που έχουν πληγεί μόλις οριοθετηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο.
2) Επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης σε όσα κτίρια κριθούν μη κατοικήσιμα. Το ύψος είναι από 300 έως 500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.
3) Οι δήμοι μπορούν να δώσουν 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια ως έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών και αποζημίωση έως 6.000 σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.
4) Επιχορήγηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την αποκατάσταση δημόσιων υποδομών που έχουν πληγεί από σεισμό.
5) Κατεδάφιση με άμεσες ενέργειες των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.
6) Η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές, όπου υπάρχει ανάγκη, προβαίνει σε προμήθεια πρόχειρων αιθουσών για τη στέγαση των σχολείων.
7) Σύσταση γραφείου της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών στον δήμο για βοήθεια στην υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες.
Α. Ακρίβος: «Μην εκθέτουμε τους πολίτες και σε άλλους κινδύνους»
Για αυτήν τη νέα δραματική κατάσταση που βιώνει η Θεσσαλία, ο κ. Ακρίβος δήλωσε: «Στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι, στο Πραιτώρι το Βλαχογιάννι και σε άλλα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας, η κατάσταση είναι δραματική. Σε ορισμένα από τα παραπάνω χωριά δεν υπάρχει σπίτι που να μπορεί να κατοικηθεί, αφού τα περισσότερα κρίνονται κατεδαφιστέα και τα υπόλοιπα επικίνδυνα.
Ήμασταν τυχεροί μέσα στην ατυχία μας και δεν θρηνήσαμε θύματα. Ας μην εκθέτουμε τους πολίτες στον κίνδυνο της πανδημίας αφού συνωστίζονται για τη σίτισή τους, ζουν σε σκηνές, χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες.
Ζητάμε να ξεκινήσει άμεσα και πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19 των σεισμόπληκτων, καθώς υπάρχει φόβος μεγάλης διασποράς του SARS-CoV-2 εξαιτίας των νέων συνθηκών διαβίωσής τους.
Η «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα προωθήσει όλα αυτά τα αιτήματα για να βοηθηθούν οι πληγέντες ενώ θα καταθέσει και Επερώτηση για την Αντισεισμική πρόληψη και θωράκιση της Περιφέρειά μας.
Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να βγάλουμε τη Θεσσαλία από το μάτι του κυκλώνα.»