Το αρχαίο υλικό που εκτοπίζει τα πλαστικά και δημιουργεί μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων
8 February 2024
«Λίφτινγκ» έρχεται στα έντυπα Ε3 και Ε1
9 February 2024

Θεσσαλονίκη: Πρόσω ολοταχώς για την επίτιμη συμμετοχή της στη φετινή ΔΕΘ η Γερμανία

Οι θετικές προοπτικές των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων τονίστηκαν στη δεξίωση που παρέθεσε απόψε στη Θεσσαλονίκη για το Νέο Έτος το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με υψηλές προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξή τους στην φετινή ΔΕΘ, στην οποία η Γερμανία συμμετέχει ως Τιμώμενη Χώρα.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο γενικός διευθυντής του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας του Επιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του Επιμελητηρίου που φέτος παράλληλα με την επέτειο των 100 χρόνων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, η Γερμανία θα είναι Τιμώμενη Χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι με το moto Made in Germany, το περίπτερο της τιμώμενης χώρας θα προβάλει Γερμανικές τεχνολογίες αιχμής, καινοτομίες και άλλα. Την επίτιμη αυτή συμμετοχή θα πλαισιώσει ένα πλήθος εκδηλώσεων που θα παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές και συνεργασίες που θα αναδείξουν τις δυνατές και μακρόχρονες ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ την οργάνωση του Γερμανικού Περιπτέρου έχει αναλάβει η Έκθεση της Λειψίας, αποστολή της οποίας παρέστη στη σημερινή δεξίωση.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Ανδρέας Σπυρίδης, τόνισε ότι οι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται θετικά, με τη Γερμανία να αποτελεί προνομιακό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, καθώς κατατάσσεται διαχρονικά στις πρώτες θέσεις προέλευσης των εισαγωγών, αλλά και των εξαγωγών αγαθών.

Η Γερμανία, όπως πρόσθεσε ο κ. Σπυρίδης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων για το 2022, με μερίδιο 16,2% και αποτελεί προνομιακό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, καθώς κατατάσσεται διαχρονικά στις πρώτες θέσεις προέλευσης των εισαγωγών, αλλά και των εξαγωγών αγαθών. Στο ενδεκάμηνο του 2023 οι εξαγωγές αγαθών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία υποχώρησαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές αγαθών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,1%. Επίσης, οι αφίξεις επισκεπτών από τη Γερμανία στο 11μηνο του 2023 κατέγραψαν ετήσια άνοδο 8,7% όπως και οι εισπράξεις. Οι αφίξεις ανήλθαν σε 4,7 εκατομμύρια και οι εισπράξεις σε 3,5 δισ. ευρώ με τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη από τη Γερμανία στο 11μηνο του 2023 σε επίπεδο αντίστοιχο με την ίδια περίοδο το 2022, δηλαδή στα 750 ευρώ.

Σε μία αρχική ανάγνωση της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε επίσης ο κ. Σπυρίδης, το θετικό πρόσημο του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας και το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο του 2023 που ανήλθε σε 9,6% έναντι 11,8% τον Οκτώβριο του 2022 αφήνουν ένα θετικό πρόσημο.

Στα 100 χρόνια του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου επικέντρωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ο οποίος παρουσίασε την ειδική πολυτελή έκδοση που έβγαλε το Επιμελητήριο, ενώ επίσης προβλήθηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ του Επιμελητηρίου.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: