Εν αναμονή «διορθωμένου» ΦΕΚ 129 σεισμόπληκτοι του Δήμου Σοφάδων
11 June 2022
Καιρός: Βροχές και χαλαζοπτώσεις αύριο, μικρή άνοδος της θερμοκρασίας
11 June 2022

Θ. Πλεύρης: Νέος χάρτης υγείας με υποδομές για ασθενείς και αμοιβές για τους γιατρούς

Το νέο χάρτη υγείας που θα αναμορφώσει όλο το εθνικό σύστημα και θα παρέχει περισσότερα χρήματα στους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο 10ο Regional Growth Conference στην Πάτρα.

Ο χάρτης υγείας, είπε ο υπουργός, σχεδιάζεται για να εξυπηρετήσει τον πολίτη. Πρόκειται για αναδιάταξη υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν τον πολίτη, και «δεν είναι ούτε υποβάθμιση ούτε κλείσιμο δομών», διευκρίνισε. Ο χάρτης υγείας τόνισε, πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες του πολίτη. Ακόμα πρόσθεσε ότι τα απογευματινά ιατρεία θα φέρουν ομαλές και διαφανείς λίστες στα πρωινά και περισσότερες δυνατότητες σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για περισσότερα χρήματα.  

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνουν οι υπουργικές αποφάσεις για το σύστημα πληρωμών των γιατρών το οποίο θα αυξήσει το εισόδημά τους ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δίνουμε την δυνατότητα κάποιος να κερδίζει από 60.000 ευρώ τον χρόνο, 5000 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι είχα χρήματα χωρίς εξαντλητική διαδικασία. Κάποιος που θα επιλέξει να έχει λίγους ασθενείς να δεσμεύονται οι ώρες και θα είναι χρήσιμο γιατί θα μπορεί να έχει και το ιδιωτικό του έργο. Αν κάποιος φτάσει τους 2000 ασθενείς προφανώς οι απαιτήσεις αλλά και τα χρήματα θα είναι περισσότερα». 

Ο κ. Πλεύρης είπε ακόμα οτι θα δοθούν 250 εξ ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για υποδομές σε 175 κέντρα υγείας και 220 εκ ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση.

Σημαντική η πρόληψη

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στην μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βλέπουμε την υγεία ολιστικά» και όχι «αποσπασματικά όπως γινόταν επί δεκαετίες».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και στις παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει, με στόχο, όπως είπε, να «διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς». Το πρόγραμμα ξεκινάει με 4 βασικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου: καρκίνος του μαστού, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωφελούμενοι θα είναι 1,3 εκατ. πολίτες για τον καρκίνο του μαστού και θα φτάσουν τα 2,5 εκατ. στις άλλες κατηγορίες.

«Η δημόσια υγεία απευθύνεται και στους υγιείς πολίτες» είπε ο υπουργός. Έτσι, από την πρόληψη διαμορφώνεται ένας επικαιροποιημένος φάκελος του ασθενούς που πλέον ο προσωπικός γιατρός, οργανωμένα, θα τον καθοδηγεί μέσα στο σύστημα υγείας. Θα είναι το σημείο αναφοράς, η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας. Την επόμενη εβδομάδα θα βγουν οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του. 

Πρόσθεσε ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι προς όφελος τους ο προσωπικός γιατρός, θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς για την εγγραφή πολιτών στο σύστημα και θα στηριχθούν οι δομές υγείας με 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Στο πλαίσιο που δημιουργούμε έχει κομβικό ρόλο και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Οι αλλαγές που προωθούνται εστιάζουν σε τρία βασικά θέματα

Έμφαση στην ανάπτυξη τμημάτων επειγόντων περιστατικών και αναβάθμιση των δομών ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες νοσηλείας, δίνει το υπουργείο Υγείας, ανέφερε κατά την παρέμβασή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Οι αλλαγές, είπε, θα στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο, τόνισε, το βασικό μας κεφάλαιο είναι οι άνθρωποι και εκεί θα στηριχθούμε για να προχωρήσουμε.

«Η κρίση μάς έδειξε ότι το σύστημα υγείας είναι εδώ» είπε η κ. Γκάγκα, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται εστιάζουν σε τρία βασικά θέματα: συνεργατικότητα, σεβασμός στον άρρωστο και επίλυση των προβλημάτων. 

Για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών υγείας και τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να εισέλθουμε στην ψηφιακή εποχή της υγείας, αναφέρθηκε ο γγ υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1871962/th-pleuris-neos-xartis-ugeias-me-upodomes-gia-astheneis-kai-amoibes-gia-tous-giatrous

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: