Μείωση του ΦΠΑ στο 6% και 13%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η χορήγηση κεφαλαίου επανεκκίνησης των καταστημάτων, περιλαμβάνεται στην πρόταση τριών σημείων που απέστειλε ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, στον πρωθυπουργό.
Η επιστολή εστάλη στους: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, σε όλους τους βουλευτές του νόμου Λάρισας, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, στον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήριο Γιαννακόπουλο.
Αναλυτικά, στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας Αλέξανδρο Σακελάρη επισημαίνονται τα εξής:
«Η επόµενη µέρα λειτουργίας των καταστηµάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόµενοι του κλάδου.
Όλα τα µέτρα που έχουν ανακοινωθεί και επικαιροποιούνται όσο η υγειονοµική κρίση συνεχίζεται, είναι σε σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται όµως και εξειδίκευση ανά κλάδο δραστηριότητας αφού ένα φάρµακο δεν µπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης καθώς και οι υγειονοµικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστηµάτων µας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα µέτρα και λύσεις αποτελεσµατικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονοµίας.
Ως εκ τούτου προτείνονται τρεις βασικοί άξονες παρέµβασης στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης.
Αναλυτικά:
α. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%.
Μετάβαση του φαγητού στο 6% και όλων των ροφηµάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%. Η µείωση των φορολογικών συντελεστών αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό επιχείρηµα της κυβέρνησης και ειδικά για τον κλάδο της εστίασης υποσχέθηκε την υπαγωγή όλων των προϊόντων στο 13%.
Θεωρούµε λοιπόν αναγκαία την υπαγωγή του φαγητού στον χαµηλό συντελεστή 6% και στον µεσαίο 13% για όλα τα ροφήµατα και τα ποτά. Ο κλάδος της εστίασης ως αναπόσπαστο κοµµάτι του τουρισµού, πρέπει να παραµείνει ανταγωνιστικός σε σχέση µε τις γειτονικές χώρες και ταυτόχρονα να µπορέσει να σταθεί ξανά όρθιος.
Στόχος, βγαίνοντας από την οικονοµική κρίση είναι ο ενιαίος µονοψήφιος ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα της εστίασης.
β. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% µέχρι 31/12/2020.
Με στόχο τη διατήρηση των υφιστάµενων θέσεων εργασίας, προτείνεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% έως 31/12/2020 καθώς και κίνητρα για την µετατροπή των συµβάσεων µερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης.
Θεωρούµε σηµαντικό να µπει ανώτατο πλαφόν 250€, εργοδοτικών εισφορών ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου.
γ. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήµατα εστίασης.
Η εστίαση σε αντίθεση µε τα αλλά κλειστά καταστήµατα, µε την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για τη λειτουργία της.
Το µικρό αυτό κεφάλαιο θα πέσει συνολικά στην πραγµατική οικονοµία και θα αναµοχλεύσει όλη την προµηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες κ προµηθευτές.
Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο µε το 3% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση µε ανώτατο πλαφόν τα 8000€.
Η εστίαση θέλει και απαιτεί στήριξη στην πιο δύσκολη στιγµή των τελευταίων 100 ετών. Η ανάταξη της οικονοµίας θα επιτευχθεί όταν όλες οι δυνάµεις του τόπου συνεργήσουν.
Η εστίαση δηλώνει παρούσα στην µεγάλη µάχη».