Ως σημαντική εκκρεμότητα συνεχίζει να καταγράφεται το μέλλον του κτιρίου που στεγάζονταν το Κέντρο Υγείας Μουζακίου και το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές από τον “Ιανό”.
Λόγω αυτών η Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας στεγάζεται εδώ και μήνες σε τμήμα των εγκαταστάσεων της Μαθητικής Εστίας του Δήμου, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία Δήμου και 5ης ΥΠΕ, για την εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου που θα στεγάσει το νέο κτίριο.
Θυμίζουμε πως όπως έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ το KarditsaLive.Net, ο Δήμος έχει ήδη εξασφαλίσει ποσό για την αγορά του οικοπέδου, από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει φέρει και το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείνοντας συγκεκριμένο χώρο.
Σε ότι αφορά τώρα στο παλαιό κτίριο η κατάσταση θα λέγαμε ότι είναι «ελαφρώς» συγκεχυμένη. Κι αυτό γιατί, μέχρι σήμερα, δεν έχει γνωστοποιηθεί επίσημα το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για το αν είναι ακατάλληλο ολόκληρο το κτίριο ή μέρος αυτού μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Πόρισμα πάντως υπάρχει όπως και εξελίξεις με βάση αυτό.
Το KarditsaLive.Net αναζήτησε το τι ακριβώς ισχύει και με βάση τα στοιχεία που ανέκυψαν από το ρεπορτάζ, η Επιτροπή Ελέγχου Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών απεφάνθη πως το τμήμα του κτιρίου μπροστά στο ποτάμι πρέπει να κατεδαφιστεί, αφού χαρακτηρίσθηκε “επικινδύνως ετοιμόρροπο”.
Για το υπόλοιπο τμήμα του ενιαίου, ούτως ή άλλως, κτιρίου, διέκρινε επιρροή από τη ζημιά, αλλά και δυνατότητα αποκατάστασης και χρήσης του.
Συγκεκριμένα τονίζεται πως το τμήμα του κτιρίου που έχει καταρρεύσει πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα και με τέτοιο τρόπο που να μην επηρεάζει την στατικότητα του υπολοίπου κτιρίου, αλλά και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην κινδυνεύσει.
Επίσης τονίζεται ότι ο ιδιοκτήτης (Υπουργείο Υγείας – 5η ΥΠΕ) θα πρέπει να επισκευάσει το εναπομείναν κτίριο και να πάρει τα μέτρα που θα του υποδειχθούν από την αρμόδια Υπηρεσία που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καρδίτσας.
Η έκθεση αυτή παραπέμφθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας, στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία και προχώρησε στη σύνταξη μίας τεχνικής έκθεσης για την λήψη μέτρων ασφαλείας και την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του εναπομείναντος κτιρίου.
Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σε αυτή τονίζεται πως αρχικά πρέπει να τηρηθούν από τους ιδιοκτήτες (Υπουργείο Υγείας – 5η ΥΠΕ), όλα τα προβλεπόμενα στη διαδικασία κατεδάφισης του επικινδύνως ετοιμόρροπου τμήματος και να ληφθούν μέτρα για να μην κινδυνεύσει το υπόλοιπο τμήμα. Για την αποκατάσταση του οποίου προτείνεται μία στατική μελέτη, που θα λαμβάνει υπόψιν όλα τα στοιχεία (εδαφοτεχνικά, οικονομοτεχνικά, αρχική στατική μελέτη, κ.λ.π.), ώστε να δοθεί η δυνατότητα χρήσης του κτιρίου με βάση τη νέα μελέτη.
Για την τεχνική έκθεση και όσα αυτή επιβάλλει να γίνουν κατατέθηκε ένσταση από την 5η ΥΠΕ, όπου -απ’ όσο γίνεται αντιληπτό- ζητείται να χαρακτηριστεί και το υπόλοιπο τμήμα επικινδύνως ετοιμόρροπο. Η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή. Η αιτιολογία της απόρριψης βασίζεται αφενός μεν στο γεγονός ότι η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης δεν είναι αρμόδια να προβεί σε χαρακτηρισμό, αφετέρου η απόφαση της επιτροπής ελέγχου Επικινδύνως Ετοιμόρροπων κατασκευών, η οποία είναι αρμόδια, είναι τελεσίδικη και δεν προβλέπεται από την διαδικασία ένσταση η κάποια επανεξέταση.
Επίσης η υπηρεσία δόμησης, επισημαίνει ότι σε ότι αφορά στα τεχνικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την ασφαλή επανάχρηση του κτιρίου και αφορούν εξειδικευμένες μελέτες, είναι αρμοδιότητα των ιδιοκτητών να τις πραγματοποιήσουν, οι οποίοι και τελικά θα κρίνουν αν πρέπει να διατηρηθεί.
Τέλος αναγνωρίζει ότι είναι στενά τα χρονικά περιθώρια που δίνει ο νόμος για να γίνουν όλες οι επιβαλλόμενες ενέργειες από τους ιδιοκτήτες και δίνει ένα περιθώριο έξι μηνών για να προχωρήσουν σε αυτές.
Αυτή η προθεσμία έχει αρχίσει να τρέχει από το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου.