Η κοκαΐνη «χαράζει ρότα» για τα γερμανικά λιμάνια
18 March 2023
Νέος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας o Διονύσης Μπαλούκας στη θέση του εκλιπόντος περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Καλομπάτσιου
18 March 2023

Ιράν: Θανατική ποινή σε δύο άνδρες για την επίθεση με 15 νεκρούς σε μαυσωλείο

Εις θάνατον καταδικάστηκαν από Ιρανικό δικαστήριο, δύο άνδρες για την επίθεση σε σιιτικό μαυσωλείο στο Ιράν κατά την οποία σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι τον Οκτώβριο και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο εισαγγελέας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί, δήλωσε ότι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι με κατηγορίες που περιλαμβάνουν την “διάδοση της διαφθοράς στον κόσμο” και επειδή φέρεται ότι ενήργησαν κατά της εθνικής ασφάλειας, μετέδωσε το IRNA, προσθέτοντας ότι μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της ποινής.

Οπτικό υλικό που ελήφθη από κάμερες ασφαλείας και προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση δείχνει τον δράστη να εισέρχεται στο δημοφιλές μαυσωλείο Σαχ Σεράγ στην πόλη του νοτίου Ιράν, Σιράζ, έχοντας κρύψει ένα όπλο σε τσάντα, και να ανοίγει πυρ εναντίον των πιστών που προσπαθούν να ξεφύγουν και να κρυφτούν σε διαδρόμους.

Ο ένοπλος, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως πολίτης του Τατζικιστάν, υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο από τραύματα που προκλήθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης.

Οι δύο άνδρες που καταδικάστηκαν σε θάνατο είπαν στη διάρκεια της δίκης τους ότι ήταν σε επαφή με το Ισλαμικό Κράτος στο γειτονικό Αφγανιστάν και ότι βοήθησαν στην οργάνωση της επίθεσης, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ποινές φυλάκισης–από 5 ως 25 χρόνια– επιβλήθηκαν σε τρεις ακόμη άνδρες στην ίδια δίκη, είπε ο εισαγγελέας.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κάποτε συνιστούσε απειλή ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, έχει αναλάβει την ευθύνη και για προηγούμενες επιθέσεις στο Ιράν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: