Ελένη Πολυχρονοπούλου στη «Ν»: Μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του πλοίου στο μέλλον
8 April 2023
Από το κακό στο χειρότερο η Τσέλσι
8 April 2023

Ιράν: Νέα περιστατικά δηλητηριάσεων μαθητριών

Δεκάδες κορίτσια δηλητηριάστηκαν το Σάββατο σε διάφορα σχολεία στο Ιράν. Η χώρα συγκλονίζεται για περισσότερο από τέσσερις μήνες από μια μυστηριώδη υπόθεση δηλητηρίασης μαθητριών. Από τα τέλη Νοεμβρίου, πολλά σχολεία, στα οποία φοιτούν κυρίως κορίτσια, έχουν πληγεί από ξαφνικές δηλητηριάσεις που προκλήθηκαν από αέρια ή τοξικές ουσίες, προκαλώντας λιποθυμίες και λιποθυμίες, που μερικές φορές ακολουθούνται από νοσηλεία.

Τουλάχιστον «60 μαθήτριες δηλητηριάστηκαν (το Σάββατο) σε ένα σχολείο θηλέων στο Χαφτκέλ, στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Iribnews επικαλούμενο έναν τοπικό αξιωματούχο. Μαθήτριες δηλητηριάστηκαν επίσης σε «πέντε σχολεία στην Αρνταμπίλ, στα βορειοδυτικά», όπου παρουσίασαν «συμπτώματα άγχους, δύσπνοια και πονοκεφάλους», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Στην Ουμμία, πρωτεύουσα της επαρχίας του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, απροσδιόριστος αριθμός μαθητών επηρεάστηκε σε δημοτικό σχολείο επηρεάστηκε επίσης μετά από ψεκασμό με αέριο, ανέφερε το πρακτορείο Ilna, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Διερευνητικής Επιτροπής για την υπόθεση, βουλευτής Χαμιντρέζα Καζέμι, αναφέρθηκε στην κρατική τηλεόραση την Παρασκευή λέγοντας ότι η τελική έκθεση του οργάνου θα δημοσιευθεί «σε δύο εβδομάδες».

Επίσημη έκθεση τον Μάρτιο ανέφερε ότι περισσότερες από 13.000 μαθήτριες είχαν δηλητηριαστεί σε περισσότερα από 230 σχολεία σε 25 από τις 31 επαρχίες της χώρας. Οι δηλητηριάσεις είχαν σταματήσει στις αρχές Μαρτίου μετά την ανακοίνωση εκατό συλλήψεων, αλλά συνεχίστηκαν τρεις εβδομάδες αργότερα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε στις 6 Μαρτίου «αυστηρές ποινές», συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής, για όσους βρεθούν υπεύθυνοι για τις δηλητηριάσεις.

Πηγή: Le Figaro

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: