Ιράν- Σαουδική Αραβία: Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα
22 October 2024
Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Καρδίτσας το πρόγραμμα λειτουργίας του κολυμβητηρίου Καρδίτσας και το αντίτιμο χρήσης – Πάνω από 150.000 ευρώ ετησίως το κόστος λειτουργίας
23 October 2024

Ισραήλ: Επιβεβαίωσε τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, του επικρατέστερου διαδόχου του Νασράλα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικού διαδόχου του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Σύμφωνα με τις IDF, ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό προαστίου της Βηρυτού στις 4 Οκτωβρίου.

Ο Σαφιεντίν, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, φερόταν ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα στην ηγεσία του φιλοϊρανικού κινήματος του Λιβάνου.

Κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της 4ης Οκτωβρίου, ο Χασέμ Σαφιεντίν βρήκε τον θάνατο μαζί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Χουσέιν Αλί Χαζίμα και άλλους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την ενημέρωση από τις IDF.

Ποιος ήταν ο Σαφιεντίν

Ο Σαφιεντίν, τον οποίο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017, είναι ξάδερφος του Νασράλα και, όπως και αυτός, είναι κληρικός που φορά το μαύρο τουρμπάνι που υποδηλώνει καταγωγή από τον προφήτη Μωάμεθ. Ο Σαφιεντίν ανέλαβε εξέχοντα ρόλο μιλώντας ως εκπρόσωπός της σε κηδείες και άλλες εκδηλώσεις, που ο Νασράλα απέφευγε εδώ και καιρό για λόγους ασφαλείας.

Ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μίλησε δημόσια μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας σε συγκέντρωση στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 8 Οκτωβρίου 2023, ότι «τα όπλα της ομάδας και οι πύραυλοι μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας».

Προερχόμενος από μια εξέχουσα σιιτική οικογένεια του Λιβάνου, γεννήθηκε στον σιιτικό νότο της χώρας. Παρακολούθησε θρησκευτικά σεμινάρια στην ιρανική πόλη Κομ πριν επιστρέψει στον Λίβανο τη δεκαετία του 1990 για να αναλάβει ηγετικές ευθύνες στην ομάδα. Ο γιος του, Ρίντα, είναι παντρεμένος με την κόρη του δολοφονηθέντα Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, αρχηγού της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης. Ο τελευταίος έπεσε νεκρός σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη το 2020. Ο αδελφός του Αμπντουλάχ υπηρετεί ως εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη.

Χεζμπολάχ: Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Σαφιεντίν, διάδοχο του Νασράλα, αλλά και τον… διάδοχο του διαδόχου

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: