Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένος για οποιαδήποτε ιρανική απειλή, καθώς η ένταση αυξάνεται μετά την επίθεση της Δευτέρας σε ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Το Ισραήλ φέρεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, η οποία σύμφωνα με το Ιράν σκότωσε επτά αξιωματικούς της Φρουράς της Επανάστασης.
Δαμασκός: Προειδοποιήσεις Ραϊσί προς το Ισραήλ – «Δεν θα μείνει αναπάντητο το έγκλημα»
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε την Κυριακή ότι οι πρεσβείες του Ισραήλ «δεν είναι πλέον ασφαλείς», καθώς προετοιμάζει απάντηση.
Ταυτόχρονα, αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης.
Δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα αντίποινα του Ιράν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Σε δήλωσή του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το αμυντικό επιτελείο έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για να ανταποκριθεί σε κάθε πιθανό σενάριο.
Οι IDF «έκοψαν» όλες τις άδειες για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε μονάδες μάχης και κάλεσαν εφέδρους για να ενισχύσουν την αεράμυνα.
Το Ισραήλ έχει επίσης μπλοκάρει τα σήματα GPS σε μεγάλες εκτάσεις της χώρας προκειμένου να διαταράξει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ ανέφεραν ότι ορισμένες πρεσβείες της χώρας εκκενώθηκαν λόγω πιθανών ιρανικών επιθέσεων.
Σε μια προφανή προσπάθεια να αποτραπεί ο πανικός, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος οι άνθρωποι να αγοράσουν γεννήτριες, να συγκεντρώσουν τρόφιμα ή να τραβήξουν χρήματα.
Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας δήλωσε ότι ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν το κτίριο του ιρανικού προξενείου περίπου στις 17:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα.
Η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ορισμένους από τους πυραύλους, αλλά άλλοι πέρασαν και “κατέστρεψαν ολόκληρο το κτίριο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας όλους όσους βρίσκονταν μέσα”, πρόσθεσε το υπουργείο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι επτά αξιωματικοί τους σκοτώθηκαν στην επίθεση, μεταξύ των οποίων ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχέντι και ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Χαντί Χατζί-Ραχίμι.
Ώρες μετά το χτύπημα, άνθρωποι στην Τεχεράνη έκαψαν σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Την επομένη της επίθεσης, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε ότι το Ισραήλ “θα μετανιώσει για αυτό το έγκλημα”, ενώ ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι επέμεινε ότι “δεν θα μείνει αναπάντητο”.
Το Ισραήλ και ο στενότερος σύμμαχός του, οι ΗΠΑ, αναμένουν από τότε μια ιρανική επίθεση.
Στον απόηχο της επίθεσης, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν σχολιάζει αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης.
Το Ιράν έχει πει ότι οι φρουροί στάλθηκαν στη Συρία για να “συμβουλεύσουν” τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, αλλά έχει αρνηθεί ότι συμμετείχαν σε μάχες ή δημιούργησαν βάσεις.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ φέρεται να έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, ως απάντηση στις διασυνοριακές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Λίβανο και τη Συρία.
Το Ιράν έχει αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μέχρι στιγμής, αλλά η επίθεση της Δευτέρας θεωρείται σοβαρή κλιμάκωση.