Ο Δήμος Χαλανδρίου τοποθετεί ψηφιακή σήμανση σε όλους τους κάδους απορριμμάτων της πόλης, έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται αυτόματα και πλήρως για το ποια αντικείμενα μπορεί να δεχτεί ο καθένας ανάλογα με το χρώμα του. Η σηματοδότηση των κάδων θα γίνει με την τοποθέτηση ψηφιακών σημάτων τύπου QR (Quick Response), με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών για την ορθή απόρριψη σκουπιδιών. Με την τοποθέτηση της σήμανσης, ξεχωριστή για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο), οι πολίτες θα μπορούν με τη χρήση δωρεάν ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά να διαπιστώνουν τι τύπου αντικείμενα προς απόρριψη μπορούν να αποθέσουν και επίσης να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα πρώτα ψηφιακά σήματα μοιράστηκαν σε ομάδα πολιτών-εθελοντών σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στο παλιό Δημαρχείο. Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης των ψηφιακών σημάνσεων. Σταδιακά τα ψηφιακά σήματα θα τοποθετηθούν σε όλους τους κάδους της πόλης.
Είχε προηγηθεί διαβούλευση με τους πολίτες-εθελοντές που συμμετείχαν με σκέψεις και προτάσεις στη διαδικασία ανάπτυξης του συστήματος.
«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που κάναμε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου. Οι πολίτες-εθελοντές που συμμετείχαν κατέθεσαν απόψεις για τις πληροφορίες που θα ήθελαν να βλέπουν μέσω του ψηφιακού σήματος. Η πολυτεχνική σχολή Deusto Tech του Μπιλμπάο που είναι εταίρος μας στο πρόγραμμα Waste4Think έφτιαξε την ιστοσελίδα στην οποία οι πολίτες θα βρίσκουν όλη τη χρήσιμη πληροφορία. Ο Δήμος Χαλανδρίου σχεδίασε τα σήματα που είναι διαφορετικά για κάθε κάδο (μπλε, καφέ, πράσινα, κίτρινα) προκειμένου να μην μπερδεύονται οι πολίτες κατά τη σηματοδότηση. Σκανάροντας το QR code με το κινητό τους οι δημότες θα οδηγούνται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ενημερώνει για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο ρεύμα αποβλήτων», εξηγεί ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Υλικών, του Δήμου Χαλανδρίου.
Τη σημασία της ενεργής συμμετοχής των πολιτών υπογραμμίζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σημειώνοντας: «Είναι πολύ σημαντικό να εμπλέκεις τους πολίτες σε θέματα που έχουν επιστημονική σημασία και εγκυρότητα, αλλά δεν απαιτούν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις. Το ζητούμενο είναι οι πολίτες να συμμετέχουν, να συλλέγουν δεδομένα και να διαχέουν την πληροφορία.
Το γεγονός τους καθιστά πολύ πιο ευαίσθητους απέναντι στα ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας και προάγει αυτό που λέμε επιστήμη του πολίτη, citizen science. Πρώτη φορά γίνεται κάτι ανάλογο στο Χαλάνδρι και είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των κατοίκων του Χαλανδρίου».
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, στο οποίο πρωτοποριακά συμμετέχει ο Δήμος Χαλανδρίου από το 2015, με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Το πρόγραμμα Waste4Think στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτομιών σε επίπεδο τεχνικό, περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη της κυκλικής οικονομίας. Συμμετέχουν 19 εταίροι από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Δανία, την Γερμανία και την Ελλάδα.
Μέσω του Waste4Think έχει αναπτυχθεί επίσης η εφαρμογή Sustainable Citizen App, διαθέσιμη δωρεάν στα smartphones μέσω των αντίστοιχων stores, με την οποία οι πολίτες μπορούν να διαπιστώσουν σε ποιο κάδο από αυτούς που χρησιμοποιούνται στο Χαλάνδρι (μπλε, κίτρινο, καφέ ή πράσινο) πρέπει να πετάξουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Επίσης έχει αναπτυχθεί μια σειρά από «σοβαρά» παιχνίδια για κινητά, τάμπλετ και υπολογιστές (Ways2sort, Mayor’s Table, Virtual Cities, Sunflower κ.α.) για τη διαδραστική εξοικείωση μικρών και μεγάλων με την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.