«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έπρεπε να επιβιβαστώ σε μια βάρκα για να πάω να δω τη γη μου.’Εργο μιας ζωής καταστράφηκε, έφυγε σε τρεις, τέσσερις μέρες βροχής», αναφέρει ο Μπάμπης Ευαγγελινός, ένας από τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, μιλώντας στο Reuters, που πραγματοποίησε οδοιπορικό στην πλημμυρισμένη περιοχή.
Το μικρό του χωράφι από αμυγδαλιές κοντά στη λίμνη Κάρλα, βρίσκεται ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που εξαφανίστηκαν από τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες που έπληξαν πέρυσι την περιοχή, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση της λίμνης.
Η περιοχή κοντά στη λίμνη έχει μια μόνο μικρή τεχνητή διέξοδο του νερού και η HVA, μια ολλανδική γεωργική εταιρεία που προσέλαβε η κυβέρνηση για να εκτιμήσει τις ζημιές, είπε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να υποχωρήσει το νερό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατάσταση έχει πυροδοτήσει την οργή των αγροτών που, όπως συνάδελφοί τους σε όλη την Ευρώπη, έχουν δει τα προς το ζην τους να απειλούνται από το αυξανόμενο κόστος και την κλιματική αλλαγή, και έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις, ενώ κάνει αναφορά στην απόβαση των αγροτών με τα τρακτέρ στην Αθήνα.
Ένα τρακτέρ σταθμευμένο στην κεντρική πλατεία της Αθήνας (σσ: Σύνταγμα) έφερε ένα πλακάτ που έγραφε: «Κάρλα. 180.000 στρέμματα υποβρύχια. Θέλουμε πίσω τα χωράφια μας».
Στη Θεσσαλία, οι αγρότες έχουν λάβει μέχρι στιγμής 150 εκατομμύρια ευρώ (162 εκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση για τις πλημμύρες. Η κυβέρνηση είπε ότι άλλα 110 εκατομμύρια ευρώ θα έρθουν τον Ιούλιο. αλλά οι αγρότες λένε ότι χρειάζονται περισσότερα, σημειώνει το δημοσίευμα. Αγρότες από κοντά στη λίμνη Κάρλα παρευρέθηκαν στις διαδηλώσεις της Τετάρτης στην Αθήνα
Ο Βαγγέλης Περιστερόπουλος, 35 ετών, πατέρας δύο παιδιών, έχασε σχεδόν και τα 640 γουρούνια και πρόβατα που εξέτρεφε στο Στεφανοβίκειο που βρίσκεται κοντά στη λίμνη. Για να τα βγάλει πέρα έπιασε δουλειά ως οδηγός φορτηγού στο λιμάνι του Βόλου τον Νοέμβριο.
«Όταν είδαμε την καταστροφή και ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, ψάξαμε για άλλη δουλειά γιατί τα έξοδα συνέχιζαν να τρέχουν».
Σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελινο, μόλις το έδαφος στεγνώσει, οι ειδικοί θα πρέπει να το αναλύσουν και να βεβαιωθούν ότι είναι κατάλληλο για καλλιέργεια. Ελπίζει να ξεριζώσει κατεστραμμένα δέντρα και να φυτέψει νέα.
«Αυτό που θέλω είναι να πατήσω το πόδι μου στη λασπωμένη γη και να αρχίσω να καλλιεργώ ξανά από την αρχή».