Χρηματιστήριο: Με μοιρασμένα κέρδη ανά κλάδο άνοδος +0,82%
3 January 2023
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα, αν δεν διαγράψει τον κ. Χειμάρα
4 January 2023

Κίνα: Βλέπει «πολιτικά κίνητρα» πίσω από τα μέτρα των χωρών για τους ταξιδιώτες

Η κινεζική κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από διάφορες χώρες στις κινεζικές αφίξεις έχουν πολιτικά κίνητρα – και προειδοποίησε ότι μπορεί να προβεί σε αντίποινα. Οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εισαγάγει υποχρεωτικές εξετάσεις για τις αφίξεις από την Κίνα.

Στη χώρα παρατηρήθηκε πρόσφατα αύξηση των κρουσμάτων Covid μετά τη χαλάρωση των αυστηρών ελέγχων της. Και υπάρχουν φόβοι ότι τα κρούσματα και οι θάνατοι υποδηλώνονται σε μεγάλο βαθμό. Η τελευταία ημερήσια ενημέρωση της Κίνας για το Covid, στις 24 Δεκεμβρίου, ανέφερε λιγότερα από 5.000 κρούσματα – αλλά ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ημερήσιος φόρτος των κρουσμάτων ξεπερνά ήδη τα δύο εκατομμύρια και θα μπορούσε να κορυφωθεί σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια αυτό το μήνα. Η έλλειψη δεδομένων – και η ανακοίνωση της Κίνας ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς στα ταξίδια από τις 8 Ιανουαρίου – οδήγησε περισσότερες από δώδεκα χώρες να ανακοινώσουν δοκιμές Covid στις αφίξεις από την Κίνα.

Ενδεχόμενο επιβολής αντίστοιχων μέτρων από την Κίνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε την Κίνα να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι το Πεκίνο ήταν πρόθυμο να “βελτιώσει την επικοινωνία με τον κόσμο”.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση “αντιτίθεται σθεναρά στις προσπάθειες χειραγώγησης των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας για πολιτικούς σκοπούς και θα λάβει αντίστοιχα μέτρα… σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας”.

Τα σύνορα της Κίνας είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστά από τον Μάρτιο του 2020 – που σημαίνει ότι λίγοι ξένοι μπορούσαν να εισέλθουν και όσοι το έκαναν έπρεπε να υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους και καραντίνα.

Ο οργανισμός πρόληψης ασθενειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο επικεφαλής ιατρός της Αυστραλίας έχουν υποστηρίξει ότι τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και ανοσίας μειώνουν την απειλή που συνιστά το Covid. Παρόλα αυτά, χώρες – μεταξύ άλλων και στην ΕΕ – έχουν επιβάλει ελέγχους για τις κινεζικές αφίξεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι συντριπτικός αριθμός κρατών μελών τάσσεται υπέρ της θέσπισης ταξιδιωτικών περιορισμών. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη εισαγάγει τα δικά τους μέτρα, αλλά την Τετάρτη αναμένεται απόφαση για το αν αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο έρχεται σε αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα για τον ιό.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα απέρριψε την Τρίτη την προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια απροσδιόριστου αριθμού εμβολίων Covid-19 για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων, λέγοντας ότι διαθέτει “επαρκή προμήθεια”. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα έχει χορηγήσει περισσότερες από 3,4 δισεκατομμύρια δόσεις – η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι CoronaVac. Η κυβέρνηση επιμένει μέχρι στιγμής να χρησιμοποιεί μόνο κινεζικής κατασκευής εμβόλια, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικά από άλλα εμβόλια mRNA δυτικής ανάπτυξης κατά της παραλλαγής Omicron.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: