Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη αναπτύσσεται το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους δημόσιους φορείς στο πλαίσιο του οποίου καθιερώνεται και ο Σύμβουλος Ακεραιότητας που θα αποτελεί σύμφωνα με το Υπουργείο, ένα εμπιστευτικό σημείο επαφής για τους υπαλλήλους του φορέα, προκειμένου να αναζητήσουν υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλή σχετικά με θέματα ηθικής και ακεραιότητας στο χώρο εργασίας τους
Ο ρόλος του Συμβούλου Ακεραιότητας είναι:
Υποστηρικτικός, με την παροχή συμβουλευτικής συνδρομής για ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας και παραλαβή εμπιστευτικών ή μη αναφορών από υπαλλήλους του φορέα, για περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς.
Ενημερωτικός, με την παροχή ενημέρωσης στο προσωπικό του φορέα για θέματα ακεραιότητας και την συμμετοχή στην ανάπτυξη εσωτερικών πολιτικών και εργαλείων για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας.
Συμβουλευτικός μέσω της συνεργασίας με τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του φορέα με σκοπό την προώθηση πολιτικών ακεραιότητας σε όλους τους τομείς και την σύνταξη ετήσιας έκθεσης για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και διαδικασιών ακεραιότητας του φορέα.
Η Διαδικασία Επιλογής θα γίνεται με πιστοποίηση σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ και μέσα από ένα Μητρώο Πιστοποιημένων Υπαλλήλων. Η επιλογή θα γίνεται με πρόσκληση από ΕΑΔ κι επιλογή από 3μελή επιτροπή (ΕΑΔ-ΥΠΕΣ-ΦΟΡΕΑΣ).
Η τοποθέτηση θα γίνεται με απόσπαση στην ΕΑΔ και τοποθέτηση στον φορέα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τον Εσωτερικό Έλεγχο και το Συμβουλο Ακεραιότητας επιχειρείται η διασφάλιση της παροχής στον πολίτη υψηλής ποιότητας υπηρεσιών από κάθε δημόσιο φορέα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν οι αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης και της ορθολογικής οικονομικής διαχείρισης.
Παράλληλα, προβλέπεται -για πρώτη φορά- η ενιαία ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και η σύσταση Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, διατάξεις που αφορούν στον Σύμβουλο Ακεραιότητας, προκειμένου να συμβάλλει καθοριστικά στην αναφορά, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών εν τη γενέσει τους.