Επιταχύνει για το πρωτάθλημα η «Μπάρτσα»
6 February 2023
Αλ. Τσίπρας για σεισμό σε Τουρκία και Συρία: Πιο απαραίτητη από ποτέ η διεθνής βοήθεια
6 February 2023

Κακοκαιρία Mπάρμπαρα: Τηλεργασία οι μεγάλοι, webex οι μικροί – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Επί ποδός και σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των περιφερειών και των δήμων της χώρας για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» που πλήττει τη χώρα.

Με το σκηνικό του καιρού να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, παγετό και θυελλώδεις ανέμους υπάρχει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις.

Αττική, Βοιωτία, Εύβοια και Κρήτη βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.  Μάλιστα λίγο μετά τις 7:30 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αττικής, όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο από τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Χιονοπτώσεις

Τη Δευτέρα χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη (τις πρωινές ώρες), τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης και από αργά το βράδυ στην ανατολική Μαγνησία.

Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023), σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Δείτε εδώ αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από τον κόμβο Καλυφτάκη μέχρι τα Οινόφυτα. Έχει επίσης διακοπεί η κυκλοφορία και από το 261ο χιλιόμετρο μέχρι το 56ο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ το πιθανότερο είναι ότι η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας θα αποκατασταθεί μετά από δύο ώρες.

Στην Αττική έχει, επίσης, διακοπεί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της οδού Νούση προς Πάρνηθα ενώ στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ύψος της περιοχής Λούμπα προς Αλεποχώρι η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.

Το πρωί της Δευτέρας αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Σχιστού, που είχε διακοπεί νωρίτερα, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας. Εξακολουθεί να ισχύει πάντως η σύσταση της πολιτικής προστασίας να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας.

Μετρό: Διακοπή κυκλοφορίας προς και από το αεροδρόμιο

Διακόπηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα που πλήττει τη χώρα μας, σύμφωνα με τη ΣΤΑ.ΣΥ.

Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, μετεπιβιβάζονται στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

ΟΟΣΑ: Πού θα υπάρξουν καθυστερήσεις

Τα δρομολόγια στις λεωφορειακές γραμμές θα ξεκινήσουν να εκτελούνται σταδιακά μετά τις 06.30 το πρωί εκτός από τις παρακάτω γραμμές των όποιων η έναρξη θα καθυστερήσει λόγω των καιρικών φαινομένων και του παγετού που σημειώνεται σε ορισμένες περιοχές:

301-301Β 304-305 306 307 308 314 319 324 326 535 535Α 861 861Β 749, 723 537 862 712, 709, 805 036 235 203 214 242 204 250 301,301Β 302 402 211 410 409 411 416 421, 444 446 608 220-221 651 653 Α5, Β5, Ε14, Α7 Χ97 450-451 460-461 405 Καθώς και 024 420 421 444 057 700 054 719 720 604 605 730 732 501 527 541 560 747 748 755 821 822 823 706 Α7 Α8 Α11 Β11 701 704 705 731 602 642

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ,  θα εφαρμοστεί σε όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, ειδικό πρόγραμμα δρομολογίων.

Τι θα λειτουργήσει τη Δευτέρα

Έχει εκδοθεί ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ όλα τα σχολεία της Αττικής παραμένουν κλειστά και οι μαθητές θα κάνουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση.

Τα σχολεία

Με τηλεκπαίδευση θα γίνουν αύριο τα μαθήματα αύριο, Δευτέρα, στις Περιφέρειες:  Αττικής , Εύβοιας και Φθιώτιδας, αλλά και όπου αλλού ληφθούν ανάλογες αποφάσεις από Δήμους και Περιφέρειες. Έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης, καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων.

Σε αναβολή ων εξετάσεων των φοιτητών προχωρούν για αύριο οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων της Αττικής.

Οι εργαζόμενοι

Στις 10:00 το πρωί θα ανοίξουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, για τους υπαλλήλους που δεν μπορούν να παράσχουν εργασία εξ αποστάσεως και δεν κάνουν χρήση άδειας. λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών από την επέλαση της «Μπάρμπαρας»  όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθύνει ισχυρή σύσταση για εφαρμογή τηλεργασίας και προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπου είναι αυτό εφικτό.

Τα δικαστήρια

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, αναστέλλεται λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το χρονικό διάστημα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου και της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου η λειτουργία όλων των Δικαστηρίων της Περιφέρειας Αττικής (Αθηνών- Πειραιώς) και των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (Θηβών- Λειβαδιάς) και Εύβοιας (Χαλκίδας) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Οι τράπεζες

Σε συνέχεια και της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με σημερινή της ανακοίνωση διευκρινίζει ότι μεγάλος αριθμός τραπεζικών καταστημάτων ενδέχεται να μην εκτελεί συναλλαγές για το κοινό, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, την Δευτέρα 6/2/2023 Φεβρουαρίου 2023, ιδίως σε όσες περιοχές πλήττονται από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες (μεταξύ αυτών ο Βόρειος Τομέας της Περιφέρειας Αττικής και η περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας).

Ως εκ τούτου συνιστάται όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ οι συναλλασσόμενοι:

α) να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα και

β) πριν την μετάβαση τους σε αυτά, να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα.

Οι λοιπές τραπεζικές λειτουργίες και ηλεκτρονικές πληρωμές και απαραίτητες εκκαθαρίσεις συναλλαγών θα διενεργούνται κανονικά.

Πού κλείνουν τα εμπορικά- Τι θα γίνει με delivery

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου τα εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων.

Όπως ενημέρωσε, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού, κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18:00 της Δευτέρας τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18:00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές.

Οι λαϊκές αγορές

Mε στόχο την προστασία των πωλητών αλλά και των καταναλωτών, με αφορμή τις μετεωρολογικές προβλέψεις για ραγδαία επιδείνωση των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οι λαϊκές αγορές σε όλους τους δήμους της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» μετά από απόφαση της Περιφέρειας,.

Με νεότερη ανακοίνωση και αφού αξιολογηθούν τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά  με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στην Αττική την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.

Δημόσιο: Στις 10:00 αύριο το πρωί η έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών

Στις 10:00 το πρωί θα ανοίξουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, για τους υπαλλήλους που δεν μπορούν να παράσχουν εργασία εξ αποστάσεως και δεν κάνουν χρήση άδειας. λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών από την επέλαση της «Μπάρμπαρας»  όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί πριν τις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

Όπως διευκρινίζεται τα παραπάνω δεν ισχύουν για  εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: