«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: Στο μισό έπεσαν τα αποτσίγαρα στην Ραφήνα
3 June 2022
Στον ανακριτή για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο δράστης της επίθεσης με σπαθί
3 June 2022

Καπναποθήκες ΕΒΕ: Αποτίμηση της (ανεκτίμητης) ζημιάς και προτάσεις για το επόμενο βήμα – Κλάπηκαν μέχρι και τα σκαλοπάτια των κτιρίων

Εντάσεις, ανάληψη ευθυνών, αποτίμηση της ζημιάς, αλλά και παραινέσεις για “σήκωμα μανικιών” και προγραμματισμό της επόμενης μέρας, εμπεριείχε η συζήτηση για την καμένη καπναποθήκη και την καταστροφή των εκθεμάτων για το μουσείο καπνού, στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του ΕΒΕ(2/6).

Στην ουσία κάποια απόφαση δεν υπήρξε. Στο επόμενο Δ.Σ. μέσα στον Ιούνιο και αφού έχουν κατατεθεί προτάσεις για τα επόμενα βήματα, θα ληφθούν αποφάσεις που θα αφορούν τόσο στην ασφάλιση του χώρου, όσο και στις προοπτικές αξιοποίησής του, με τα νέα δεδομένα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ενημερώνοντας για το θέμα ο πρόεδρος κ. Ζυγογιάννης μίλησε για τις κινήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα. Περιμένουμε, είπε, το πόρισμα της Πυροσβεστικής και να μας δοθεί άδεια για να παρέμβουμε. Παράλληλα, είπε, έχουμε ενημερώσει το υπουργείο, ενώ έχουμε υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων για κλοπή σιδήρων τόσο από την καμένη αποθήκη όσο και από τις άλλες. Πήραν, ανέφερε χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα κομμάτια σίδηρο. Κλείνοντας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για απομάκρυνση των καμένων, ενώ έθεσε θέμα φύλαξης με το κόστος να μην ξεπερνά τις 5.000 ευρώ.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Στεργιούλης ζήτησε πέραν της φύλαξης να τοποθετηθούν περιμετρικά κάμερες για να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εγκαταστάσεων.

Ο πρώην πρόεδρος κ. Ντενίσης μίλησε για Διοικητικό Συμβούλιο κατώτερο των περιστάσεων, συμπεριλαμβάνοντας στον χαρακτηρισμό και τον εαυτό του. Είπε ότι το πλιάτσικο γινόταν από καιρό ενώ χαρακτήρισε την ζημιά που έγινε ανεκτίμητη. Ζήτησε και αυτός την τοποθέτηση καμερών και την λήψη μέτρων ασφαλείας που θα διασφαλίσουν τον χώρο. Παράλληλα ζήτησε να διαπιστωθεί η στατικότητα των κτιρίων και να γίνει όποια προσπάθεια, ακόμα και απέλπιδα, για να περισωθεί κάτι στην υπόθεση μουσείο καπνού.

Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι το μεγάλο πλιάτσικο στις καπναποθήκες έγινε τις 15 τελευταίες ημέρες πριν την φωτιά. Πριν 15 ημέρες, εξήγησε, είχαμε πάει με την αντιπροσωπεία της HELEXPO και δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση. Πλέον λείπουν ακόμα και τα σκαλιά που οδηγούν στους ορόφους των καπναποθηκών. Δεν ξέρω αν το πλιάτσικο σχετίζεται με την φωτιά, ξέρω όμως ότι τόσα χρόνια, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα, υπογράμμισε.

Πρέπει συνέχισε να γίνει αξιολόγηση της ζημιάς, του τι απέμεινε, να διαφυλαχτεί ότι δεν θα μπορεί κανείς να εισέρχεται τις καπναποθήκες, προσθέτοντας ότι το κόστος για 24ωρη φύλαξη δεν μπορεί να καλυφθεί γιατί είναι μεγάλο. Κλείνοντας ζήτησε να παρθεί μία γενναία απόφαση που θα οδηγήσει στο να περάσουν οι καπναποθήκες μόνιμα στο Επιμελητήριο.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο κ. Παπουτσής που διαβάζοντας πρακτικά προηγουμένων συνεδριάσεων άφησε να εννοηθεί πως παρότι είχε επισημανθεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν ενέργειες, δεν έγιναν, με την απαιτούμενη ταχύτητα, τόσο τον τομέα της φύλαξης όσο και της προώθησης της υπόθεσης μουσείο. Είμαστε «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι” είπε χαρακτηριστικά. Δεν διαθέσαμε λεφτά για φύλαξη και ασφάλιση των κτιρίων αλλά διαθέτουμε για “φρου-φρού κι αρώματα, γιορτούλες, πανηγυράκια και συμμετοχή σε εκθέσεις. Θα έπρεπε, κατέληξε, όλη η διοικητική επιτροπή να έχει παραιτηθεί χθες. Και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του συμβουλίου.

Με την σειρά του ο κ. Κατσίκης διαφώνησε στο ότι φταίει όλο το Διοικητικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και τα στελέχη της παράταξής του είχαν ζητήσει και να τρέξει γρήγορα το θέμα και να υπάρχει φύλαξη. Πρόσθεσε πως το παρών Δ.Σ. ένα σοβαρό θέμα είχε να αντιμετωπίσει, πέραν του ΙΑΝΟΥ που προέκυψε, και ήταν οι καπναποθήκες, αλλά δεν τα κατάφερε. Τέλος ζήτησε να σταματήσει “το κλάμα” πάνω από τα αποκαΐδια και να εξεταστεί πως θα γίνουν βήματα μπροστά.

Με την άποψή του για τα επόμενα βήματα συμφώνησε και ο κ. Ψαρρής και ζήτησε να εξεταστεί αν η μελέτη δίνει την δυνατότητα να γίνει τουλάχιστον περίφραξη.

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Ζυγογιάννης ενημέρωσε έχει γίνει νομιμοποίηση των καπναποθηκών και μπορούν να γίνουν εκθέσεις και εκδηλώσεις. Προσπαθήσαμε, συνέχισε, να κάνουμε και ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά δεν καρποφόρησε. Έχουμε ζητήσει κοστολόγιο για περίφραξη και άδεια μικρής κλίμακας και θα έχουμε εικόνα στο επόμενο Διοικητικό συμβούλιο. Εκεί κατέληξε θα συζητήσουμε και τις κινήσεις για την επόμενη μέρα, προτρέποντας τα μέλη του Δ.Σ. να καταθέσουν προτάσεις.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%B2%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CF%80%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CF%87%CF%81%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: