Λονδίνο και Κίεβο λένε «όχι» στην πρόταση Μακρόν για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων
20 November 2022
Γ. Οικονόμου: Ευφάνταστοι οι ισχυρισμοί για τις παρακολουθήσεις, χωρίς κανένα στοιχείο
20 November 2022

Καρδίτσα: Αυξήθηκαν κι έγιναν…μοβ οι κάδοι που ανακύκλωσαν πάνω από 190 τόνους ρούχων

Προς τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής της οδεύει η ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων που υλοποιεί ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την εταιρεία Eastwest Greece που δραστηριοποιείται από το 2015 στο νομό Θεσσαλονίκης, στον τομέα ανακύκλωσης ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Μια συνεργασία που με σύνθημα «Τίποτα δεν είναι για πέταμα» ξεκίνησε από το 2019 με την τοποθέτηση αρχικά 20 μπλε κάδων, για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο η εταιρεία με βάση τη σχετική σύμβαση να έχει αυξήσει τον αριθμό των κάδων στο Δήμο στους 50.

Προστέθηκαν 20 κάδοι το τελευταίο διάστημα

.Συγκεκριμένα, έπειτα από μια προσθήκη 10 κάδων που έγινε στις αρχές του 2021, τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία προχώρησε στην τοποθέτηση άλλων 20 κάδων -φτάνοντας το μέγιστο αριθμό που προέβλεπε η σύμβασή της – οι οποίοι έπειτα και από κάποιες αλλαγές θέσεων που έγιναν σε συνεργασία με το Δήμο καλύπτουν όλες τις συνοικίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ έτσι τηρούνται και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία ορίζουν τοποθέτηση 1 κάδου το ελάχιστο ανά 1.000 κατοίκους για την περιβαλλοντική οικονομία (δηλαδή να μη χρειάζεται κανείς να ξοδέψει χρόνο και ενέργεια/καύσιμα για να ανακυκλώσει).

Μάλιστα η εταιρεία προχώρησε και σε επανασχεδίαση των κάδων της οι οποίοι πλέον είναι μοβ χρώματος με άνοιγμα που αποτρέπει το ενδεχόμενο κλοπής του περιεχομένου τους και μικρότερου σχήματος για να είναι πιο λειτουργικοί και να καταλαμβάνουν λιγότερο κοινόχρηστο χώρο.

Πάνω από 190 τόνοι ρούχων ανακυκλώθηκαν και δεν κατέληξαν στα σκουπίδια

.Σε επικοινωνία μας με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Σωτ. Αντωνίου σχετικά με την πορεία της εφαρμογής της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων στο Δήμο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι συμπολίτες κάνουν χρήση των κάδων κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον απολογισμό της τριετίας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που καταχωρεί η εταιρεία στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, βάσει της νομοθεσίας.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά το 2019, η εταιρεία συγκέντρωσε από το Δήμο και ανακύκλωσε 20.150 κιλά ενδυμάτων και υποδημάτων, ενώ το 2020 οι ποσότητες υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 48.125 κιλά. Το 2021 όπου τοποθετήθηκαν και 10 νέοι κάδοι η εταιρεία συγκέντρωσε από αυτούς 56.425 κιλά που μαζί με κάποιες πρόσθετες ποσότητες που ήταν συγκεντρωμένες από το Δήμο καθώς δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Τράπεζα Ρουχισμού έφτασε συνολικά τα 63.140 κιλά. Μέχρι το τέλος του 2021 δηλαδή είχαν ανακυκλωθεί 131.415 κιλά και μολονότι ακόμα δεν έχουμε απολογιστικά στοιχεία για το 2022 εκτιμάται ότι θα προστεθούν άλλοι 55 έως 60 τόνοι ρούχων με τη συνολική ποσότητα της τετραετίας να φτάνει τους 190 και ίσως και τους 200 τόνους ρούχων και υποδημάτων που δεν κατέληξαν στα σκουπίδια με το οικονομικό όφελος για το Δήμο να αντιστοιχεί σε 6.000 € περίπου, αν υπολογίσουμε ότι για η διαχείριση και η μεταφορά 1 τόνου σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ του Ν. Τρικάλων κοστίζει 30 € στο Δήμο.

Με βάση επίσης τη σχετική σύμβαση η εταιρεία επιστρέφει ένα συμβολικό αντιστάθμισμα σε ετήσια βάση στο Δήμο είτε 100 κιλά ρούχων είτε αριθμό δωροεπιταγών για τις ανάγκες των κοινωνικών δομών του.

Μεγαλύτερο κέρδος το περιβαλλοντικό όφελος

Το μεγαλύτερο πάντως κέρδος είναι το περιβαλλοντικό όφελος που προκύπτει από την εφαρμογή της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων στο Δήμο.

Βάσει του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της εταιρείας, η μεγαλύτερη ποσότητα ενδυμάτων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν προωθείται στα κοινωνικά παντοπωλεία ή κοινωνικές δομές των δήμων, κατόπιν αιτήματός τους, και τα υπόλοιπα δίνονται σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα.

Τα ρούχα που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν οδηγούνται σε εργοστάσια ανακύκλωσης σε χώρες του εξωτερικού, λόγω έλλειψης κέντρου ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων στην Ελλάδα, για περαιτέρω επανάχρηση και ανακύκλωση. Ενδεικτικά, οι πετσέτες γίνονται πανάκια καθαρισμού, τα παλιά τζιν χρησιμοποιούνται ως μονωτικά υλικά, τα λούτρινα παιχνίδια και οι κάλτσες αποτελούν το βασικό υλικό για το γέμισμα καθισμάτων αυτοκινήτου και μαξιλαριών, οι σόλες των παπουτσιών χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ταρτάν παιδικών χαρών, κ.α. Η εταιρεία επεξεργάζεται όσα υλικά μπορούν να γίνουν πανιά καθαρισμού, νήματα ή στουπιά. Όλα τα υπόλοιπα υλικά αποστέλλονται στο εξωτερικό σε αδειοδοτημένες εταιρείες ανακύκλωσης.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B9-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BD%E2%80%A6%CE%BC%CE%BF%CE%B2-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-190-%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%87%CF%89%CE%BD

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: