Δεν έχουν τελειωμό αυτή τη χρονιά τα βάσανα για τους καλλιεργητές του Νομού Καρδίτσας οι οποίοι βρέθηκαν μέχρι τώρα πολλές φορές στο επίκεντρο καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, η περιβόητη κλιματική αλλαγή έδειξε «τα δόντια της» στο Νομό μας με το μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του!
Την Άνοιξη του 2021 κι’ ενώ οι αγρότες μας με πολύ κόπο είχαν καταφέρει να σηκώσουν κεφάλι από τις καταστροφές της βιβλικής πλημμύρας στον κάμπο, επικράτησε πρωτοφανής για την εποχή παγετός γυρνώντας για πολλούς τα καλλιεργητικά «ρολόγια» πίσω, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που τερμάτισαν πρόωρα την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή δεν μας ξέχασε ούτε το καλοκαίρι, στέλνοντας στις 20 Ιουνίου το… πρωτοπαλίκαρό της, την περιβόητη «υπερκυτταρική καταιγίδα», έναν ακόμη «Ιανό» δηλαδή όπως δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας και ο συντοπίτης πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής κ. Ε. Λέκκας.
Η σφοδρή χαλαζόπτωση εκείνης της ημέρας έδωσε κυριολεκτικά τη «χαριστική» βολή στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στον τόπο μας.
Ένα από αυτά τα προϊόντα για το οποίο η αλήθεια είναι ότι δεν έγινε ιδιαίτερος λόγος αυτές τις ημέρες από πολιτικούς και αγροτολόγους είναι και τα σταφύλια.
Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνος, η λεγόμενη αμπελοοινική ζώνη Μοσχάτου – Μεσενικόλα, αν και από τον Ανοιξιάτικο παγετό είχε δεχθεί «χτυπήματα», ευτυχώς γλύτωσε τα καλοκαιρινά… χειρότερα, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τους αμπελουργούς του Παλιουρίου και μέρους της Δαφνοσπηλιάς!
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου του Δήμου Καρδίτσας κ. Η. Λαγός, ήταν αποκαλυπτικός στο ερώτημα για τις ζημιές που υπέστησαν οι χωριανοί του σταφυλοπαραγωγοί… Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν γύρω στα 100 στρέμματα που καταστράφηκαν εντελώς και άλλα 200 στρέμματα περίπου δέχθηκαν σημαντικά πλήγματα.
Αυτά τα αμπέλια ήταν πολύ καλά – πρόσθεσε – αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε χρόνο έδιναν παραγωγή μέχρι και 2,5 τόνους σταφυλιών. Πόσα από αυτά θα καλλιεργηθούν ξανά του χρόνου κανείς δεν ξέρει, καθώς οι ειδικοί είπαν πως ένα αμπέλι που χτυπήθηκε πολύ άσχημα από χαλάζι χρειάζεται τουλάχιστον δυο χρόνια για να ανακτήσει την αρχική παραγωγικότητά του.
Το χαλάζι «χτύπησε» βέβαια και στη Δαφνοσπηλιά και συγκεκριμένα κάποια αμπέλια που βρίσκονταν προς την πλευρά του γειτονικού Παλιουρίου – μας είπε ο πρόεδρος κ. Κώστας Καρακώστας – αλλά οι ζημιές είναι μικρές. Να σημειώσουμε ότι στο αγρόκτημα Δαφνοσπηλιάς οι αμπελοκαλλιέργειες εκτείνονται σε 1200 στρέμματα.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, για 10 περίπου ημέρες ο Νομός Καρδίτσας «ψήθηκε» καθημερινά στους 38 – 42 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να δεχθεί πλήγμα η παραγωγή για τα πολύ ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες πεπόνια και καρπούζια στο αγρόκτημα Σελλάνων του Δήμου Παλαμά.
«ΚΑΗΚΑΝ» ΠΕΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ
Μιλάμε για πάνω από 3.000 στρέμματα – υπογραμμίζει στο KarditsaLive.Net o αντιδήμαρχος Παλαμά κ. Απόστολος Μοσχόπουλος – όπου οι ντόπιοι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι διότι είδαν τη φετινή σοδειά τους να αχρηστεύεται από τον πρωτόγνωρο σε διάρκεια καύσωνα.
«Δεν έφταναν οι άστατες καιρικές συνθήκες και οι συνεχείς βροχοπτώσεις του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου, ήρθε και ο καύσωνας για να μας αποτελειώσει» επισήμανε ο κ. Μοσχόπουλος, καλλιεργητής ο ίδιος και κάτοικος Προαστίου.
«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι με την αφόρητη ζέστη, δεν προλαβαίναμε να φορτώσουμε στα φορτηγά τα πεπόνια και τα καρπούζια από τα χωράφια. Μόλις τα έκοβες από το φυτό, λόγω του καύσωνα «μαύριζαν» η αποχρωματίζονταν σε διάφορα σημεία και η ποιότητά τους υποβαθμίζονταν σημαντικά, εάν φυσικά το προϊόν δεν είχε «καεί» εντελώς επί τόπου. Αγωνιζόμαστε όλοι να περισώσουμε ότι μπορούμε μαζεύοντας πεπόνια και καρπούζια τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά ο χρόνος δεν επαρκεί» τόνισε.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Μοσχόπουλος μας ενημέρωσε ότι από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου ο Δήμος Παλαμά ξεκινάει τη διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων πληγέντων αγροτών από τον καύσωνα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα, δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας πως αναμένεται η ολοκλήρωση της κατάθεσης δηλώσεων ζημιών στις 5/7, για να αρχίσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις-αυτοψίες από τους γεωπόνους του Οργανισμού που θα περιλαμβάνουν και τον καύσωνα. Γι’ αυτό είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία κατάθεσης δηλώσεων.