Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 95 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα την Τρίτη
28 May 2025
«Εξωφρενικό!»: Δικαστής ακυρώνει εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ κατά της WilmerHale
28 May 2025

Καρδίτσα: Παρουσιάζεται η οριστική μελέτη ανάπλασης του πρ. Στρατοπέδου Λουμάκη – Δείτε τη νέα (προτεινόμενη) μορφή του (+Φωτο)



Σήμερα, το KarditsaLive.Net, σας παρουσιάζει τα βασικά σημεία της πρότασης των μελετητών τόσο για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όσο και τις δυνατότητες χρήσης του χώρου από τους δημότες, αλλά και τους τρόπους αξιοποίησης των υφιστάμενων κτιρίων. 

.Σημειώνουμε ότι η μελέτη δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Πάρκο που θα δημιουργηθεί όπως και στο να είναι χρηστικό για τους συνανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά και άλλα προβλήματα.

Η περιοχή μελέτης περικλείεται από τις οδούς Τέρμα Αλεβάδων, Χαρίλαου Φλωράκη, Σαμαροπούλου, Επαμεινώνδου και Πελοπίδου και ανήκει στο Δήμο Καρδίτσας.

Το πρώην στρατόπεδο Λουμάκη θα μετατραπεί σε ένα πάρκο που σε επίπεδο κάτοψης θυμίζει ένα λουλούδι και παραπέμπει στον χαρακτήρα της περιοχής που είναι αγροτική. Η χάραξη θα είναι διακριτή και από στους δορυφορικούς χάρτες (Googlemaps) δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο και πόλο έλξης στην περιοχή.

Τα υλικά που θα καλύψουν το έδαφος θα είναι τέτοια που να επιτρέπουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του νερού της βροχής να απορροφάται φυσικά από το έδαφος. Τα υλικά που επιλέγονται για τον εξοπλισμό θα είναι κυρίως το ξύλο και φυσικά υλικά ενώ αποφεύγονται οι μεγάλης έκτασης πλακοστρώσεις και κατασκευές με σκυρόδεμα.

.Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της περιοχής μελέτης προτείνεται να έχει τη μορφή «δάσους» με φυτεύσεις δέντρων και φυσικό έδαφος, ενώ τόσο τα δέντρα όσο και τα φυτά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι εγκλιματισμένα στην περιοχή. Αντίθετα αποφεύγεται η χρήση χλοοτάπητα για την προώθηση της βιοποικιλότητας και για ευκολία στην συντήρηση του πρασίνου.

Τέλος σε ότι αφορά σε αυτό το κομμάτι της μελέτης, ο φωτισμός που θα χρησιμοποιείται κατά τις βραδινές ώρες θα είναι με λάμπες LED.

Χρήσεις εντός του πάρκου

  1. Περιοχή δραστηριοτήτων εφήβων και ενηλίκων

Στις περιοχές δραστηριοτήτων εφήβων και ενηλίκων με τον σχεδιασμό και με τον κατάλληλο εξοπλισμό παρακινείται η εκγύμναση σε στυλ cross-fit και parkour.

Βιομηχανικό δάπεδο προτείνεται στο skate park και στα γήπεδα μπάσκετ.

  1. Παιδική χαρά για παιδιά, βρέφη και ΑΜΕΑ

Η παιδική χαρά που σχεδιάζεται στο δυτικό και νότιο κομμάτι του πάρκου έχει συνολική έκταση 2.400 τ.μ. Είναι προσαρμοσμένη στο φυσικό τοπίο και στις ανάγκες τις περιοχής. Είναι προσβάσιμη για τα ΑΜΕΑ και προτείνεται κατάλληλος εξοπλισμός για την διασκέδαση αυτών των ατόμων.

Προτείνεται χυτό δάπεδο ασφαλείας για πτώσεις όπου είναι απαραίτητο. Η παιδική χαρά έχει περιμετρικά μονοπάτι για να τρέχουν τα παιδιά. Στην ήδη περιφραγμένη έκταση υπάρχει ξεχωριστός χώρος για βρέφη με ειδικό εξοπλισμό.

  1. Πλατεία πολυμορφικός χώρος

.Στην περιοχή ανατολικά και νότια της περιοχής μελέτης διατηρούνται τρία κτίρια με χρήσεις Α-αναψυκτήριο, Β-χώρος εκθέσεων διαλέξεων, Γ-χώρος γραφείων εργαστηρίων.

Γύρω από την περιοχή των κτιρίων προτείνεται περιοχή με πλακόστρωση σε συνδυασμό με φυτεύσεις δέντρων για σκιά. Θα υπάρχει δυνατότητα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, χώρος για ελεύθερο παιχνίδι και εκδηλώσεις.

  1. Περιοχή για παιχνίδι στις φυτεύσεις με υφιστάμενα και νέα δέντρα

Προτείνεται μία σύνθεση με παιχνίδια ισορροπίας από ξύλο.  Δίνεται η αίσθηση ελεύθερου παιχνιδιού στο δάσος. Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά αλλά και ενήλικα άτομα.

  1. Αμφιθέατρο

Δημιουργείται ένα αμφιθέατρο στο βόριο και ανατολικό κομμάτι της περιοχής μελέτης. Είναι η περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Προτείνεται το αμφιθέατρο να είναι κατά το ήμισυ βυθισμένο στη γη για να μην αλλάξει πολύ το τοπίο με τον μεγάλο όγκο του. Θα να είναι πιο εύκολο στην κατασκευή και θα απορροφάται κάπως ο ήχος από τις εκδηλώσεις.

  1. Περιοχή για σκάκι

Προτείνονται περιοχές όπου θα υπάρχουν τραπέζια για σκάκι.

  1. Περιοχή για πικ-νικ

Προτείνονται χώροι για πικ –νικ μέσα στις παιδικές χαρές και εκτός. Είναι χώροι όπου οικογένειες και παρέες θα έχουν τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν.

  1. Περιοχή για χαλάρωση, yoga

Προτείνεται μία περιοχή δίπλα στην υφιστάμενη δημοτική βιβλιοθήκη όπου θα υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός για να μπορούν οι πολίτες να χαλαρώσουν και να διαβάσουν τα βιβλία τους σε εξωτερικό χώρο.

Έχει σχεδιαστεί ελεύθερος χώρος που θα μπορούν να οργανώνονται συναντήσεις για yogaκαι άσκηση. Στις περιοχές αυτές  θα υπάρχει σημείο χαλάρωσης προστατευμένο από τα καιρικά φαινόμενα.

  1. Χώροι στάθμευσης

Προτείνονται χώροι στάθμευσης για ΙΧ και ΑΜΕΑ δίπλα στο αμφιθέατρο που θα εξυπηρετούν τον προτεινόμενο ναό και το αμφιθέατρο.

  1. Είσοδοι και έξοδοι πεζών και αυτοκινήτων.

Με τον σχεδιασμό δημιουργούνται πέντε είσοδοι πεζών, εκ των οποίων η μία εξυπηρετεί το Αμφιθέατρο και τον νέο ναό. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν τέσσερα σημεία εισόδου πεζών, για να μην διακόπτεται συνεχώς η κυκλική κυκλοφορία πεζών και αθλούμενων.

Υπάρχει μία είσοδος οχημάτων στην περιοχή μελέτης στο βόρειο και δυτικό κομμάτι πίσω από το αμφιθέατρο. Έχει σχεδιαστεί επίσης πρόσβαση εξοπλισμού για το αμφιθέατρο.

Σε όλες τις εισόδους πεζών στο πάρκο έχει σχεδιαστεί ικανό άνοιγμα εισόδου και διαδρομές για να εισέλθουν οχήματα έκτακτης ανάγκης, πυροσβεστικής και ασθενοφόρο.

Στις εισόδους και στις διαδρομές του «λουλουδιού» προτείνεται κυβόλιθος.

Αναλυτικότερα:

.Είσοδος 1: Η είσοδος 1 εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και οδηγεί στον χώρο άθλησης ενηλίκων και στο κεντρικό λουλούδι με το σιντριβάνι όπως όλες οι είσοδοι.

Είσοδος 2: Η είσοδος 2 οδηγεί στον νέο Ναό και στο αμφιθέατρο.

Είσοδος 3: Επί της οδού Χαριλ. Φλωράκη έχει σχεδιαστεί είσοδος σε κοντινή απόσταση από την τοποθεσία του νέου Ναού. Από την είσοδο αυτή ο επισκέπτης οδηγείται στους πίδακες νερού και στο δίκτυο μονοπατιών που οδηγεί στην παιδική χαρά και στα κτίρια.

Είσοδος 4: Η τέταρτη είσοδος προτείνεται στο νοτιοδυτικό άκρο του πάρκου  σε κοντινή απόσταση από τον σιδηροδρομικό σταθμό Καρδίτσας και το αθλητικό κέντρο Παλέρμο. Το πάρκο με τις προτεινόμενες χρήσης του θα είναι πόλος έλξης και επισκεπτών οπότε αυτή η είσοδος θα εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό.

Είσοδος 5: Η είσοδος 5 εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και οδηγεί στον χώρο άθλησης ενηλίκων και στη δημοτική βιβλιοθήκη αντίστοιχα.

  1. Κυκλική διαδρομή για τρέξιμο-περπάτημα και δίκτυο πεζόδρομων

Έχει σχεδιαστεί μία κυκλική διαδρομή συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου.

Η διαδρομή έχει δύο λωρίδες:

-Η περιμετρική λωρίδα έχει δύο διαδρομές για τρέξιμο-περπάτημα συνολικού πλάτους 2.50μ.

-Σε δύο σημεία του πάρκου που είναι ευθεία θα υπάρχει αφετηρία και τερματισμός για 60μ. και 100μ. τρέξιμο.

Η περιμετρική διαδρομή για τρέξιμο προτείνεται να γίνει με έγχρωμο ασφαλτοτάπητα (για την καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών) και η σχεδόν παράλληλη σε αυτή διαδρομή για περπάτημα να γίνει από κυβόλιθο.

Διαχείριση κτιρίων στο οικόπεδο

Οι εγκαταστάσεις των τριών κτιρίων Α,Β και Γ που διατηρούνται και ανακατασκευάζονται βρίσκονται εντός χώρου πρασίνου 53.793,03 τμ.

Τα κτίρια αυτά αποτελούν ανεξάρτητα και αυτοτελή κτίρια, τα οποία είναι ισόγεια και έχουν ανεξάρτητες προσβάσεις το κάθε ένα μέσα από το χώρο πρασίνου.

Το κτίριο Α μετατρέπεται σε χώρο εστίασης και αναψυχής με τις απαραίτητες συμπληρωματικές και βοηθητικές λειτουργίες κουζίνα, αποχωρητηρίων και αποθήκης.

Το κτίριο Β μετατρέπεται σε χώρο εκπαίδευση που θα φιλοξενεί τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους και γραφεία.

Τέλος το κτίριο Γ μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο που θα περιλαμβάνει και μία ευέλικτη αίθουσα ικανή να φιλοξενεί είτε διαλέξεις είτε περιοδικές εκθέσεις ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου.

Μέσα από τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που έχει πολλές  και εναλλακτικές διαδρομές φθάνει κανείς από το επίπεδο του δρόμου στην περιοχή των κτιρίων. Η πρόσβαση από τον περιβάλλοντα χώρο προς τα κτίρια γίνεται τόσο με μικρές κλίμακες όσο και ράμπες προσβάσιμες από ΑμέΑ.

Π.Κ.

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: