Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους Κοινωφελούς και κορωνοϊού – Ενημέρωση Προέδρου ΚΕΔΕ
11 June 2021
Δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική
11 June 2021

Κατασκευάζεται η επέκταση της Κυψέλης 4 στο ΧΥΤΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για τους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου «Επέκταση Κυψέλης 4 ΧΥΤΑ Π.Ε. Λάρισας» προϋπολογισμού 216.000 ευρώ, ώστε να είναι δυνατή η υποδοχή και διάθεση επιπλέον 216.570,70m3 αποβλήτων για τα επόμενα 2,5 έτη.
«Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ και Δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη και τις τεχνικές μας υπηρεσίες υλοποιούμε το έργο που αφορά την επέκταση της Κυψέλης 4 του ΧΥΤΑ της Λάρισας προκειμένου να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του κορεσμού και να αποφύγουμε περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Παράλληλα στο στάδιο της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014 -2020 για τη δημοπράτησή του βρίσκεται το έργο της κατασκευής νέας μονάδας για την μετατροπή του ΧΥΤΑ Λάρισας σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με πλήρη ανακύκλωση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Τί περιλαμβάνει το έργο
Η επέκταση της 4ης Κυψέλης θα λάβει χώρα προς βορρά, καθώς προς την πλευρά αυτή υπάρχει διαθέσιμη έκταση. Δεδομένου ότι το ανάγλυφο του εδάφους είναι κοίλο, θα απαιτηθεί η αντίστοιχη καμπύλωση της χάραξης του νέου πρανούς προς το εσωτερικό της Κυψέλης, έτσι ώστε ο πόδας του να διαγράψει ευθεία γραμμή, κάθετη με τον άξονα της εγκατάστασης.
Η κλίση των πρανών θα διαμορφωθεί σε 1:3 και θα κατασκευαστούν βαθμίδες ανά υψομετρικές διαφορές 10,00m. Για την αγκύρωση της μεμβράνης στεγάνωσης θα κατασκευαστεί κατά μήκος του πόδα χαμηλό ανάχωμα αγκύρωσης στο ανάντη πρανές επί του οποίου θα εφαρμοστεί η μεμβράνη και θα αγκυρωθεί σε τάφρο αγκύρωσης μέσα στο σώμα του αναχώματος.
Η παλαιά μεμβράνη θα αποκαλυφθεί σε κατάλληλο μήκος και θα συγκολλήσει με τη νέα.
Το δίκτυο αποστράγγισης της επέκτασης θα είναι ανεξάρτητο και θα συνδεθεί με ξεχωριστό αγωγό στο υφιστάμενο ή σε μελλοντικό φρεάτιο κατάντη της Κυψέλης.
Με τον ανωτέρω σχεδιασμό πρόκειται να επιτευχθεί αύξηση της χωρητικότητας της εν λόγω Κυψέλης κατά 216.570,70m3 και κάλυψη αναγκών διάθεσης αποβλήτων για επιπλέον 2,5 έτη.
Το έργο θα κατασκευαστεί στον χώρο που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Λάρισας, στη περιοχή Νταουσλάρ, θέση Βροντερό, του δημοτικού διαμερίσματος Παραποτάμου της δημοτικής ενότητας Μακρυχωρίου.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: