Τις ρυθμίσεις που δίνουν τη δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης με τροπολογία στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως τόνισε ο Τ. Θεοδωρικάκος, στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείο Εσωτερικών, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει η τροπολογία, και θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του covid-19.
Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα διπλασιασμού και πάντως όχι τριπλασιασμού, ατελώς, του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη μόνιμων ή προσωρινών σταθερών κατασκευών καθώς και η εγκατάσταση ηχείων στο χώρο που παραχωρείται.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις και ύστερα από γνώμη της Αστυνομικής Αρχής, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως επί παραδείγματι αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.
Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.
Οι οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τις προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίες, είναι δεδομένες, όπως άλλωστε περιγράφονται στην σχετική έκθεση του Γενικού Συμβουλίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται επακριβώς. Αυτό θα καταγραφεί από τον κάθε δήμο ξεχωριστά. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται αυτές να είναι σημαντικές, καθώς τα έσοδα ήταν μηδενικά καθόλη την περίοδο του lockdown, αλλά και τώρα με την άρση των μέτρων, πρώτον, δεν είναι δεδομένο ότι θα επαναλειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και δεύτερον θα μειωθούν τα έσοδα παρά τον διπλασιασμό της έκτασης που παραχωρείται.
Οι απώλειες που προκαλούνται για τους δήμους
Σύμφωνα με αυτήν από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται:
Απώλεια εσόδων των Δήμων από:
α) την παραχώρηση ατελώς, μέχρι 31.12.2020, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων,
β) τη μείωση των τελών χρήσης, έως 50%, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παραχώρηση πρόσθετου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Το ύψος της ανωτέρω απώλειας εσόδων εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός επιχειρήσεων που εμπίπτουν στη ρύθμιση, ύψος χορηγούμενης μείωσης κλπ).
Το ύψος της εν λόγω δαπάνης εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός ωρών υπερωριακής απασχόλησης, δικαιούχων αποζημίωσης κλπ).