Δεν το χωράει ο νους αυτό που γίνεται στο όνομα της «προστασίας του πλανήτη».
Τα τελευταία 1-2 χρόνια πραγματοποιείται μια μαζική επιδρομή από πάσης φύσεως απατεώνες και κερδοσκόπους ενεργειακών (δήθεν) εταιριών, σε όλα βουνά της χώρας, με στόχο την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Μαζί τους, και οι ντόπιοι ξεπουλημένοι κάθε περιοχής, που τώρα θα κάνουν χρυσές δουλειές ξεσκουριάζοντας τα μηχανήματά τους και δείχνοντας στους συγχωριανούς τους πόσο «μάγκες» είναι, που βγάζουν έτσι το μεροκάματο και διαδίδουν πόσο καλές είναι οι ανεμογεννήτριες.
Είναι ξεκάθαρο πως και οι μεν (ενεργειακές εταιρίες) και οι δε (εργολάβοι κτλ.) , δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στο κέρδος. Δεν τους νοιάζει κάτι άλλο πέρα από αυτό. Τόσο κοντόφθαλμοι.
Δεν τους νοιάζει αν αυτό που κάνουν για δικό τους κέρδος προκαλεί οικονομική ζημιά σε όλους μας (φόρος ΕΤΜΕΑΡ) χωρίς κάποιο γενικό όφελος, ούτε αν προκαλεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη καταστροφή σε ανέγγιχτα και πανέμορφα μέρη. Δεν τους νοιάζει αν πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές (όταν ακούν αυτή την φράση βάζουν τα γέλια), άλλωστε όπως λένε κι αυτοί για να.. τις «προστατέψουν» κάνουν ό,τι κάνουν.
Κάπου εδώ πετάγονται οι κλασσικοί και κουτοπόνηροι εξυπνάκηδες που πετάν μαργαριτάρια του στυλ «εσείς τι προτιμάτε; λιγνίτη και καρκίνο;», «θέλετε να καταστραφούν κι άλλο η Κοζάνη και η Πτολεμαϊδα;». Φυσικά και ΌΧΙ! Αυτό που προτιμάμε είναι να μην γινόμαστε κορόιδα πιστεύοντας ότι με τα αιολικά θα σωθούμε και ότι θα κοπεί μαχαίρι ο λιγνίτης.
Αυτό που ΔΕΝ θέλουμε, είναι περιοχές όπως τα Όρη Βάλτου (και γενικά, το παρθένο φυσικό περιβάλλον) να καταντήσουν σαν την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Καταλάβετε επιτέλους, ότι δεν στέκει καθόλου να θες να καταστρέψεις μια ανέγγιχτη περιοχή επειδή είναι ήδη κατεστραμμένη κάποια άλλη! Τότε θα έχεις δύο κατεστραμμένες περιοχές… αλλά άντε να τους το εξηγήσεις.
Τι έγινε στα Όρη Βάλτου
Βιασμός της φύσης. Μια πανέμορφη περιοχή που είχε μείνει ξεχασμένη και εντελώς ανεπηρέαστη από παντός είδους ανθρώπινη παρέμβαση, κατάντησε βιομηχανική ζώνη και εργοστάσιο – εργοτάξιο, προκειμένου να πλουτίσει η εταιρία Business Energy, μαζί με όλους τους παρατρεχάμενους εργολάβους και επιχειρηματίες που υλοποίησαν αυτό το αίσχος.
Τοποθετήθηκαν 10 ανεμογεννήτριες στην κορυφή Γάβροβο (1.781m) και 6 ανεμογεννήτριες στην κορυφή Χιονάκι (1.507m). Δεκάδες χιλιόμετρα νέας οδοποιίας ανοίχτηκαν μέσα σε παρθένα δάση και σε απάτητες πλαγιές, χιλιάδες τόννοι (ενισχυμένου με χάλυβα) σκυροδέματος φυτεύτηκαν μια για πάντα στις κορυφογραμμές. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν εγκατασταθούν και οι 130 (περίπου) ανεμογεννήτριες στα Όρη Βάλτου, όπως βλέπουμε στον χάρτη της ΡΑΕ ότι σχεδιάζεται να γίνει…
Και οι δύο αυτές κορυφές, όπως και ολόκληρη η οροσειρά του Βάλτου (σε Άρτα & Αιτ/νία), μαζί με την κοιλάδα του Αχελώου και τα βουνά Μυρμιτζάλα και Κοκκινόλακος, βρίσκονται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και προστατευόμενης περιοχής, ενταγμένης στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, με την κωδική ονομασία “GR2110006 – KOILADA ACHELOOU KAI ORI VALTOU” (δείτε περισσότερα εδώ).
Η αδειοδότηση τέτοιων έργων σε τέτοιες περιοχές στην Ελλάδα, γίνεται εύκολα, ύστερα από εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ειδικών οικολογικών αξιολογήσεων (ΕΟΑ) που συνήθως συντάσσονται με το αζημίωτο και «υπό την επίβλεψη» των εμπλεκόμενων εταιριών έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους και να είναι υλοποιήσιμο το έργο. Σκέτη χαρτούρα, και από ουσία τίποτα. Υποτίθεται επίσης, ότι κατά την διάρκεια των έργων τηρούνται κάποιοι περιβαλλοντικοί όροι που ελαχιστοποιούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία προκαλείται από αυτά.